Kvällssvepet: Lina Länsberg fick skräckbesked från läkare 3 veckor innan Cyborgmatchen

Lina Länsberg hade fått sin karriärs största match och då visade en skallröntgen något som vände upp och ner på hennes tillvaro. 

Det var en drömmöjlighet på många sätt. Lina Länsberg skulle göra sin UFC-debut i huvudmatchen på UFC Fight Night 95 mot ett av de största namnen inom MMA efter bara sju professionella matcher. Trots det starka strålkastarljuset och ett motstånd i form av Cristiane ”Cyborg” Justino som enligt många var henne övermäktig, var möjligheten allt svenskan önskat sig.

Men drömmen var nära att förvandlas till till en mardröm efter en rutinmässig skallröntgen. Det avslöjade Länsberg nyligen i det senaste avsnittet av MMA-podden med Andreas Utterström och Musse Hasselvall.

”Plötsligt så hände det en lite grej som vände på allting väldigt dramatiskt. Min läkare hade ordnat en skallröntgen som UFC kräver. Jag var och gjorde den och senare samma eftermiddag fick jag ett samtal från henne där hon säger ‘Ja du, Lina. Din röntgen ser inte så bra ut’. Och jag tänkte ‘Va, vadå ser inte ut bra ut. Det är klart den ser bra ut.’. Hon berättade att läkarna hittat något som ser ut som en aneurysm. Alltså ett blodkärl som håller på att spricka.”

Beskedet kom mitt under hennes livs viktigaste träningsläger, 3-4 veckor innan matchen mot Cyborg. Och det satte stopp för allting.

”Hon sa till mig på en gång att ‘Du får absolut inte träna eller göra något som höjer pulsen eller höjer blodtrycket överhuvudtaget. Du måste vara jätteförsiktig.'”

Till en början vägrade Länsberg tro på beskedet. Ett par år innan hade hon gjort en röntgen som visat något liknande. Efter att ha drabbats av en sjukdom i Thailand undersöktes hon av läkare när hon kommit hem till Sverige och de fick granska henne röntgenbilder väldigt noggrant eftersom de också tyckt sig ha sett något avvikande. De kom däremot fram till att Länsberg bara hade en liten krök på ett blodkärl som såg ut som ett aneurysm, alltså att kärlet bara böjde sig på ett ovanligt sätt.

Svenskan var övertygad om att det var något liknande denna gång. Det var det tvunget att vara eftersom hon sagt upp sig från sitt jobb i och med UFC-kontraktet och bestämt sig för att satsa fullt ut på sin MMA-karriär.

”Jag hade bestämt mig för att det inte var någonting. Det fick inte vara någonting, det fanns liksom ingen möjlighet. Samtidigt hade jag börjat förstå att, ‘Okej, jag har sagt upp mig från mitt jobb. Ska allt det här, största matchen i mitt liv, största möjligheten, det som jag alltid drömt om på alla sätt. Ska allt tas ifrån mig och jag stå kvar med inte ens ett jobb. Inte ens kunna betala min jävla hyra. Det var inte det som skulle hända.”

Trettiofyraåringen fick höra orden hon inte ville höra samma dag som hon tog röntgenbilderna.

”Jag fick vänta några timmar och så ringde min läkare igen: ‘Jag är ledsen Lina, det är ett aneurysm. Och nu kommer vi skicka det här vidare till neurokirurgen i Lund. Det är de som tar hand om det här och opererar. De kommer operera akut eftersom det är så pass farligt’. Då rasade hela mitt liv liksom. Jag kunde inte på något sätt förstå varför livet skulle ge mig det först och sen ta bort det. Jag hade kunnat acceptera i det läget som jag var (i) innan kontraktet, om jag fått en skada som hade gjort att jag inte kunnat fortsätta. Men jag kan inte acceptera när jag fått det största möjliga i världen och sen att det tas ifrån mig.”

Beskedet var tufft för Länsberg. Tankar om att inte någonsin få träna igen eller ens kunna flyga började figurera i huvudet. Hon såg inte någon anledning till att hålla sig till sin matchdiet längre utan började dricka rödvin och äta choklad för att trösta sig. Hon började till och med förbereda sig på det värsta och smsade sin tidigare chef att hon behövde ha sitt jobb tillbaka. I 4-5 dagar gick hon omkring och mådde piss men trots allt var hon på något sätt hela tiden inställd på att gå matchen.

Länsberg hörde aldrig av sig till UFC om läget utan ville avvakta på ytterligare besked från neurokirurgen.

”Det som jag sa hela tiden till Akira (Corassani) hela tiden var att jag ska fightas ändå. Och han sa ‘Jag är ledsen men jag kan inte låta dig göra det.’ Och jag sa ‘Jag ska fightas ändå, punkt slut.'”

Det var under en biltur till affären för att köpa mer tröstmat som Länsberg äntligen fick telefonsamtalet som fick världen att stämma igen.

”(Jag) åt choklad när jag svarade i telefon när den ringde. Och det var läkaren som ringde och då sa hon, ‘Vet du vad Lina, jag har fått ett nytt besked. De har sett fel, det är bara ett krök på ett blodkärl som såg ut som ett aneurysm’ … Jag spottade ut chokladen. Sjukt frustrerande alltså, det var ju precis det jag sagt redan från början.”

Länsberg fick göra sin debut på UFN 95 och mäta sig med Cyborg. Även om förutsättningarna inte varit optimala och det hela resulterade i en förlust var det en seger i sig att bara få kliva in i buren.

intervjun pratar Länsberg vidare om hur det kändes att stå där i buren öga mot öga med tidernas kanske farligaste kvinna, vad Cyborgs pojkvän skrek till henne under vandringen till buren och hur mycket kul hon hade trots all stryk hon fick ta emot.

Foto: Mattias Persson


Läsvärt

UFC har anställt en ny kommentator efter Mike Goldbergs avsked.

En av tidernas bästa tungviktare, Mirko ”Cro Cop” Filipovic, lägger handskarna på hyllan.

Två spännande matchningar annonserade. En av fjäderviktens mest spännande namn klar för ny match och Todd Duffee har fått en comebackmotståndare till UFC 209.

Nästa gång Chael Sonnen ser Wanderlei Silva kommer de att ge sig på varandra och amerikanen hoppas att det händer i en bur.

Rötägget Cody East har gett sig på sin flickvän med knän och sparkar.


Video

Garbrandt säger att han hade kunnat stoppa Cruz om han velat.

Woodley fortsätter söka moneyfights. Vill ta sig an Bisping istället för Wonderboy härnäst.

https://www.youtube.com/watch?v=8D-Yg_3lugc

TMZ rubriksatte dessa få ord från Coach Edmund med att han äntligen brutit tystnaden.

Nick Diaz får till en strike med en rätt awkward teknik.

Dokumentär om ett av världens största MMA-gym.


Instagram

Real Steel njuter av vintern.

Cruz fortsätter hantera förlusten väldigt bra.

Artikel om Kowals kamp mot rattfylleri.

Där var jag för två veckor sen.

What up Stockholm?? #thailand #phuket #2017

A post shared by "Buster" (@davidbielkheden) on

McGregor med en bra skådisinsats.

Snygg väggmålning.

Nick Diaz firade med Garbrandt.

@cody_nolove @urijahfaber @teamalphamalemma @hakkasanlv @thefloridaboy #ufc #champ

A post shared by nickdiaz209 (@nickdiaz209) on

Bisping behöver nog lite magi för att klara av Romero.


Twitter

Vet ni vem förutom Garbrandt som debuterade i UFC med att stoppa Marcus Brimage och blev mästare två år senare?

Det har det alltid varit väl?

Ser fram emot Lewis vs. Browne.

Platinum är ute efter en match med hög risk och låg utdelning.

Damn.

Intressant.

Bäst förlusthantering 2016, Cruz eller McGregor?

Kommentarer

Kommentarer

Kategorier
Lina LänsbergMMAnytt.seNyheterSvenska FightersSvenska NyheterUnderhållningVideoZ-Klistrad artikelz-Senaste Nytt
5 Kommentarer
 • Yoho
  4 januari 2017 at 11:37

  Cruz!
  Mcgregor skulle ju pensionera sig och typ vägrade ta nån annan fight än rematchen. Fast han tog det annars ganska bra förutom det.

  • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!
   5 januari 2017 at 06:37

   Han skulle inte pensionera sig, han ville ha mindre än det som Ronda fick nu angående media. När de inte ville ge honom det då ville han demonstrera hans betydelse för dom och för mma generellt. Det blev en stor nyhet och han körde på som vanligt.

 • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!
  5 januari 2017 at 06:53

  Vem debuterade mot Brimage och blev champ 2 år efter likt Cody? Conor 60 gees baby Mcgregor.

  Det roliga är att när Conor rensat divisionen och totalt misshandlat the champ på ett brutalt sätt då sägs det att han fått easy matchups även fast han vunnit över current interimbelt champ på ett enkelt sätt med a torn ACL och mördat current champ på ett brutalt sätt som bara tog 13 sek och vunnit över en top contender och på samma gång answered the question everybody had about the wrestler och han vann över en Porier som idag är topp 10 i LW. Men ajuste hur va det ut igen? Han väljer sina fighter och får easy matchups. Men Cody inget ont mot honom, när han nu gått en enklare väg till bältet på 2 års tid då är det ingen som säger samma sak. Hahahahaha människor/mma fans kan vara så roliga och enögda ibland.

  Starkt av Lina. Men hoppas bara att saker och ting inte blev värre för henne efter Cyborg fighten. För det hon fick gå igenom den fighten va brutalt. Men hon klarade iaf sig till tredje ronden och hon visade stort krigarhjärta.

  Helt rätt av Coach Cavanaugh!!!!! #Mastermind

  • Yoho
   5 januari 2017 at 04:57

   60 gees?? ??
   Faen vad du blandar in engelska mycket i dina pajasinlägg..
   Cody is the man btw! (skriver på engelska så du förstår) Respektfull och oerhört talangfull fighter.

   • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!
    5 januari 2017 at 08:32

    Cody är absolut grym och jag blev positivt överraskad av hur grym han är mot Cruz. Så inget att säga emot där. Men min poäng kvarstår.

  Svara