Efter en tuff ögonskada är Cedenblad nu redo att glänsa i återkomsten på hemmaplan. Foto: Micha Forssberg

Magnus “Jycken” Cedenblad: “Jag önskar att jag kunde göra det Conor McGregor gör”

Magnus “Jycken” Cedenblad är inte personen som kan snacka skit om sina motståndare och knuffa till dem på invägningar. Kanske är det till hans nackdel. 

Att UFC inte bara en sportorganisation utan också ett vinstdrivande företag fastslog Ilir Latifi förra veckan. Det handlar inte bara om hur väl du kan slåss utan du måste också kunna marknadsföras och väcka intresse.

I en ny intervju med Musse Hasselvall och Andreas Utterström MMA-podden pratade en annan av Sveriges främsta MMA-utövare om hur det är att fightas i UFC, där de är ute efter mer än bara fightingkompetens. Magnus “Jycken” Cedenblad förklarade hur det kan komma sig att fansen inte riktigt lyckats lära känna honom trots att han fightas på världens största kampsportsscen.

Uppmannas att snacka skit

I långa intervjuer inför matcher kan kampsportarna ge långa, genomtänkta svar men ofta är det bara en femton sekunder lång snutt som till slut visas för de flera hundratusen, ibland miljoner, tittare som ser på galorna. Det korta klippet visar sällan mer än en förutsägelse. Fansen får höra fighter x förklara sin övertygelse om att hen kommer vinna. Det är det dramatiska som är intressant och Jycken berättar om hur han kan uppmannas att leverera det.

“De tjatar ju på en i stort sätt att: ‘säg nåt, säg nåt illa om han så vi kan klippa in det och få den här beefen'”, sa Cedenblad. “Jag kan själv säga att det är det man själv tycker är intressant när Conor McGregor står och puttar nån och står och skriker. Vi har Reza Madadi går fram ansikte mot ansikte, pubilken jublar, det är fantastiskt intressant och spännande. Mousasi går in halvdöd och tittar på sin motståndare, det är inte lika spännande.”

Trots sin egen förtjusning för dramat har Cedenblad inte försökt få fram den sidan av sig själv, trots flera uppmaningar. Det är inte den personen han är och han kan inte heller låtsas vara det.

“Jag har fått det rådet av diverse folk; ‘du borde utmana nån, du borde säga något elakt’. Men alltså, det är så långt ifrån den jag är. Eller gå in och vara arg på en invägning, börja putta någon. Det känns helt sjukt. Det känns jättekonstigt för mig (att) putta min motståndare när vi tittar på varandra innan match. Det är galet för mig.”

Foto: Per Häljestam

Foto: Per Häljestam

Avundas McGregor

Vad gäller förmågan skapa spänning och dramatik inför matcher har en viss irländare nästintill revolutionerat industrin. Conor McGregor har på kort tid klättrat upp som den största stjärnan i sportens historia med sin förmåga att sälja matcher (och även leverera i dem ska tilläggas). Det är många inom sporten som försöker ta efter och Cedenblad är en av de som önskar att han kunde göra det lättviktsmästaren gör.

“Jag kan ju säga, jag avundas han. Jag önskar jag kunde göra det han gör och få 10 miljoner dollar för en match. Det hade ju varit väldigt trevligt bara genom att vara sig själv kanske, jag vet inte. Eller spela en roll, jag har inte någon aning om vad han gör … Det är fantastiskt det han gör. Att kunna dra så mycket publik. Att kunna hamna i den sitsen. Det är grymt. Det är bara hatten av för han.”

Dessvärre går det inte att ta på sig den typen av persona.

“Jag kan inte locka fram det ur mig själv. Skulle jag ha möjlighet och liksom ‘du lägger på en roll, och så blir du Conor McGregor och så får du 10 miljoner dollar för din nästa match’, klart som fan jag skulle göra det.”

Cedenblad förlorade för första gången sedan debuten i UFC för två veckor sen. Innan dess hade han en segersvit på fyra matcher i mellanviktsklassen.

Underpresterade även när han vann

Hela intervjun med Jycken kan ni höra här, rekommenderas varmt till alla. Svensken pratar bland annat vidare om paradoxen av att prestera bäst när man bryr sig minst.

“Jag hade tre matcher där jag underpresterade totalt. Då var det just att jag fokuserade på resultat. Det är en sån klassisk idrottsparadox, eller livsparadox … För bästa resultat, fokusera så lite på resultat som möjligt. Det är precis det jag gjorde fel i mina första matcher. De vann jag ändå men underpresterade för att jag var så otroligt rädd att förlora. Istället för att bara gå in och njuta och vilja vinna.”

Foto: Micha Forssberg

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC ⬆⬇ samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
Magnus "Jycken" CedenbladMMAnytt.seNyheterSenaste NyttSvenska NyheterZ-Klistrad artikel
10 Kommentarer
 • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!
  9 December 2016 at 09:20

  Det viktigaste är att leverera det King Conor levererar. Annars ser man bara dum ut. Som King Conor själv sa: The skills pays the bills.

  • Niklas Eriksson
   9 December 2016 at 09:54

   Hahahaha du är bara för rolig

   • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!
    9 December 2016 at 01:44

    Ok vi säger så. Men jag är 100% seriös och försöket inte att vara rolig.

  • Jens
   9 December 2016 at 12:55

   Mja fast det är viktigt att även hantera förluster sjukt bra, som Connor gjorde när han blev skolad av Diaz första matchen

   • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!
    9 December 2016 at 01:40

    Skills pays the bills

    • Jens
     9 December 2016 at 01:58

     Nej det gör ju inte det direkt. Då hade obesegrade tjänat mer än Connor. big trut pay the bills mer än skills (om det är mma-skills du menar)

     • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!
      9 December 2016 at 07:45

      Nej, den som snackar mest måste också leverera mest. Så i slutändan det är the skills.

     • Jens
      9 December 2016 at 08:21

      Nja men han förlorade ganska rejält mot Diaz första och vann knappt andra så han levererar ju inte mest, än. Han kan göra om han fortsätter som senast, absolut

     • Fotboll_Mer_Än_En_Sport!
      9 December 2016 at 09:00

      Alla riktiga fighters stöter på adversitys. Conors va mot en stor lättviktare som han mötte i 170, en division där Conor körde första gången i sitt liv. Accepterad förlust inga problem men viktigast av allt är att han overcame his adversity och vann andra fighten återigen i en samma viktklass där han körde för bara andra gången i sitt liv mot en motståndare som har kört där 4 gånger och som egentligen borde vistas där istället för 155 där han missat vikten några gånger. Sen med levererar så handlar det inte bara om att vinna även fast det är det viktigaste i slutändan så handlar det mycket om att bjuda på underhållande fighter och ha en underhållande fightstil. Så Conor levererar med vinster, underhållande fightstil och underhållande fighter. Ingen fight med Conor blir tråkig.

 • Jens
  9 December 2016 at 06:58

  Måste dock säga en sak om Magnus som inte många andra människor har. Han frågade mig lite angående träning av grepp och handled för många år sen, vi började snacka lite etc, men vi var inte nära på något sätt. Någon månad efter det här så var jag med om en mindre kris och var riktigt risig, då ställer Magnus upp och lyssnar på mina problem och bara allmänt stöttande helt utan anledning eller vinning på det. Vet inte ens om han minns det för det hör nog till vanligheterna för honom att vara en genuint sjyst person. För mig var det sjukt stort och det är om personer som Magnus man säger, när de vinner i slutet av historian, “äntligen Vann rätt person”

  Så var sig själv :)

 • Svara

  bet365
  Speltips: UFC Vegas 56  Alexander Volkov vs Jairzinho Rozenstruik


  Söndag | 00:00 | UFC
  1.58 - 2.40
  Till Bethard!
  1000kr insättningsbonus för nya spelare!
  Odds kan ändras. 18+ | Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller. Insättnings och omsättningskrav gäller på bonus | Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring på 020-81 91 00. | spelpaus.se
  UFC ODDS
  UFC Vegas 5612
  Alexander Volkov vs Jairzinho Rozenstruik1.582.40
  Dan Ige vs Movsar Evloev3.401.33
  Erin Blanchfield vs JJ Aldrich1.224.50
  Zarrukh Adashev vs Ode Osbourne2.301.62
  Damon Jackson vs Darrick Minner1.283.75
  Alex da Silva Coelho vs Joe Solecki2.621.53
  UFC-oddsen presenteras av Bethard.se, klicka här för att komma igång!

  Jämför odds på hela matchkortet, besök vår mma-odds sida!
  18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras

  Speltips: UFC 275: Teixeira vs. Procházka

                                                                   
  UFCODDSSPELBOLAG
  Glover Teixeira2.70
  Jiri Procházka1.50
  Valentina Shevchenko1.12
  Taila Santos6.50
  Odds kan ändras. 18+ år – Regler och villkor gäller. Vi står för ansvarsfullt spelade. Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring de på 020-81 91 00.
  Senaste kommentarerna
  Omröstning

  Vem blir första svenska UFC-mästare?

  Visa resultat

  Loading ... Loading ...