Talangscouterna: Fighters från Nordafrika & Mellanöstern

I det senaste inslaget av talangscouterna är det arabiska fighters från Mellanöstern och Nordafrika som står i fokus.

En region i världen vars MMA-intresse exploderat på sistone är Mellanöstern och Nordafrika. Med Dubai Fighting Championships och Desert Force som drivkrafter i de berörda länderna har lokala talanger sakta men säkert byggts upp, redo att inta större organisationer. UFC-fighters som Alan Omer och Makwan Amirkhani är två herrar med rötter i regioner som växt upp i Europa och nått framgång och världens största MMA-organisation. Nedan presenteras ett antal herrar med liknande bakgrunder och talangen samt potentialen som krävs för att nå lika långt som de ovannämnda herrarna.

Jarjis ”Man Mountain” Danho (6-0, 1 NC)

T/KO: 4, SUB: 2
Ålder: 31
Viktklass: Tungvikt
Motståndarfacit: 13-5-1, 24-6, 7-5, 1-2, 3-4, 1-1
2000px-Flag_of_Syria.svg

jarjisDenna lista inleds med en fighter med ett oerhört passande smeknamn: Syriern Jarjis Danho, också kallad ”Man Mountain”. Danho är baserad i Tyskland och tränar på Hammers Team i Nürnburg och har byggt upp ett rykte som en avslutsbenägen fighter. Syriern besegrade inte någon särskilt märkvärdig fighter förrän mötet med egyptiern Mohamed Abdel KarimDesert Force 12 i en match som inofficiellt fastställde regionens bästa tungviktare. Givetvis behöll Danhos nollan i förlustkolumnen efter att ha slagit ut sin rival två minuter och tjugo sekunder in i den första ronden. Därefter följde en knockoutseger över den finske veteranen Marcus VänttinenCage 29 i en tuff och krävande trerondersmatch där Danho undvek majoriteten av finnens nertagningsförsök. Sist han var aktuell knockaed Danho den skicklige österrikaren Stefan Traunmueller, åter igen i den första ronden.

Danho är en lovande tungviktare som mycket väl kan ta plats på en större scen inom kort. Faktumet att han avslutat alla utom två av sina segrar i den första ronden (han vann sin debut på endast tio sekunder) är talande. Det i kombination med ett stabilt nertagningsförsvar och skoningslösa slag i clinchen gör honom till en formidabel motståndare för de flesta tungviktare på samma nivå, förhoppningsvis får vi se Danho ta klivet till en större organisation inom kort.

Danhos krävande seger över den finske veteranen Marcus Vänttinen kan ses ovan.

Mounir ”Sniper” Lazzez (5-0)

T/KO: 5
Ålder: —
Viktklass: Weltervikt
Motståndarfacit: 3-2, 6-7, 4-1, 0-5, 0-22
2000px-Pre-1999_Flag_of_Tunisia.svg

 

mounirTunisiern Mounir Lazzez lär dyka upp i rutan inom en snar framtid då han redan hunnit med cirka 45 matcher i kick- och thaiboxning och än idag är obesegrad i MMA. Förvisso har han inte mött någon meriterad eller noterbar fighter än, men det är sättet som Lazzez vunnit på som är märkvärdigt. Att avsluta alla sina matcher via knockout, tre utav fem i den första ronden, är onekligen statistik som får en att höja på ögonbrynen. Dessutom är han regerande mästare i Desert Force, vilket utan tvekan är en fin merit att ha.

Att Lazzez är en duktig striker råder det inget tvivel om, men hur är han på marken? Det är svårt att säga, just nu åtminstone. Han har lyckats undvika bottenposition hittills och han tränar till vardags på Team Nogueira Dubai. Tunisiern är utan tvekan mer bekväm på fötterna och fortsätter han träna upp sitt nertagningsförsvar lär han kunna hålla matchen på distans.

Än idag har Lazzez fortfarande inte mött en fighter med ett igenkännbart namn, men när han väl gör det lär han dyka upp på mångas radar.

Ovan kan ni se varför denna explosiva fighter är så omtalad.

Jarrah ”Ziad” Al-Silawi (4-1)

T/KO: 2, SUB: 2
Ålder: 23
Viktklass: Weltervikt
Motståndarfacit: 4-3-1, 5-1, 2-5, 2-1, 2-1
Flag_of_Jordan.svg

 

jarrahI första skedet ser inte jordaniern Jarrah Al-Silawi ut att vara någon märkvärdig fighter, men när hans matchfacit granskas blir det uppenbart att han redan gått majoriteten av sina matcher i Cage Warriors. Hans enda förlust har kommit mot det engelska kraftpaketet Carl Booth men han är hittills den enda som slagit den libanesiske talangen Mohammad Fakhreddine. Utöver det är Al-Silawi obesegrad som amatör med fyra gångna matcher med tre avslut i den första ronden.

Al-Silawi är har mycket potential. Han är ung, snabb, använder sin räckvidd på rätt sätt och är dessutom explosiv och relativt allsidig. 23-åringen står för snabba omställningar och varierade attacker, med rätt träningsläger och sparringpartners kan han gå långt.

https://www.youtube.com/watch?v=QylFItO5EIE

Al-Silawais imponerande debut i Cage Warriors kan ses här.

Chabane Chaibeddra (10-4)

T/KO: 2, SUB: 4, DEC: 4
Ålder: 26
Viktklass: Fjädervikt
Motståndaarfacit: 7-3, 5-7, 2-2, 5-0, 1-5, 7-0-1, 3-7, 4-4, 8-13, 0-3, 2-6, 4-12, 12-2, 4-2
2000px-Flag_of_Algeria.svg

 

chouSist ut har vi den fransk-baserade algeriern Chabane Chaibeddra, som dessutom är den mest erfarna fightern på listan. Chaibeddra debuterade år 2009 och har hållit sig aktiv under åren, främst i sitt nya hemland Frankrike. Hans förluster har i stort sett endast varit mot ytterst lovande talanger som han själv och han kunde i sitt senaste framträdande besegra svenske Rami Aziz via en baseball choke.

Chaibeddra är en skicklig och teknisk grappler med gott om krut i nävarna. Alla utom ett av hans avslut har säkrats i den första ronden och algeriern uppvisar ett ugn och en rutin som de flesta av hans motståndare hittills saknat. Fortsätter han att utvecklas och tar fler matcher i Desert Force eller större europeiska organisationer lär han bli en regional kraft att räkna med.

Här kan ni se Chaibeddras match mot svenske Rami Aziz.

Tror ni att några av dessa fighters kan ta sig till UFC?

Följ MMAnytt's Youtube kanal idag - Nordens ledande nyhetssajt för MMA, UFC och kampsport!
Kategorier
ExklusivtMMAnytt.seNyheterRekommenderatZ-Klistrad artikel

Sebastian Vendel-Martinez är skribent för MMAnytt sedan September 2012. Han tränar MMA och Thaiboxning, har följt MMA sedan 2002 och fokuserar på nyheter och uppdateringar från MMA-världen. Kontakt: [email protected]

Svara