Analys: Vägen till ett bälte

Det speklueras mycket om en framtida titelmatch för Alexander Gustafsson (15-1), men vägen dit är oklar. UFC baserar delar inte ut titelfighter baserat på ett objektivt rankingsystem. I slutet av april kommer en av sportens mest dominanta mästare utmanas av en man som varken vann sin senaste match, har hållit en titel i organisationen, eller ens tävlar i samma division. Beslutet att låta Chael Sonnen (27-12-1) utmana Jon Jones (17-1), är om något en bekräftelse på att UFC lägger titelmatcher med många faktorer i beräkningen. Med det som bakgrund, låt oss spekulera kring Gustafssons chanser.

Ranking: Redo
Att sätta Gustafsson i en titelmatch var möjligt i samma stund som han besegrade Matt Hamill (11-4) och därmed kvalificerade sig till divisionens topp-10. Med segern över Thiago Silva (14-3) och en bekräftad plats på topplistan, fanns det inga som helst hinder för att låta svensken utmana om bältet. Att dessutom besegra Mauricio Rua (21-7) gjorde förstås saken ännu bättre, men behövdes inte ens ur ett rankingperspektiv. “The mauler” är redo.

Favorisering: Låg
Det är ett krasst faktum att UFC favoriserar vissa fighters före andra. Det handlar inte om någon godtycklig popularitetstävling, utan om ekonomiska intressen. Galor säljs på sina main events och main events skapas utifrån förmodad förmåga att engagera publiken (vilket också förklarar hur Sonnen fick sin chans). Att låta Gustafsson möta tre topprankade namn inom loppet av ett år, avslöjar att UFC tills vidare valt att betrakta svensken som en första klassens grindvakt. Inte som mästarmaterial. Som något av den lätta tungviktens svar på Michael Bisping (23-5), är Gustafsson främst värdefull att användas på en ickeamerikansk marknad. Kort sagt har UFC ingen brådska med att placera Jones i samma bur som svensken.

Rättviseargument: Hög
UFC har visat en tendens att belöna fighters för lojalitet och hårt arbete (Sonnens erbjudande att med kort varsel gå in mot Jones i höstas kan läggas till skälen varför han fick sin titelchans). Enligt samma resonemang har Gustafsson snart tjänat ihop till en gentjänst från UFC. Inte nog med att svensken har agerat som grindvakt i sina fyra senaste matcher, han får dessutom det otacksamma jobbet att välkomna en debutant i Gegard Mousasi (33-3-2) på UFC Stockholm. Debutanter är normalt sett olämpliga för ett main event. Det händer i princip aldrig att någon får den chansen, såvida inte en ny division introduceras. Senast var när Alistair Overeem debuterade som huvudattraktion mot Brock Lesnar 2011. Som etablerad fighter finns mer att förlora än att vinna på att ta en sådan match och skulle Gustafsson avgå med seger mot Mousasi, är det inte helt osannolikt att en mer generös matchning delas ut.

Publicitetsvärde: Medel
Gustafsson har en underhållande stil och har sakta med säkert genererat fans långt utanför Sveriges gränser. Fem avslut på sju segrar i oktagonen är ett starkt tecken på underhållningsvärde. Hans engelska har dessutom utvecklats till bättre än snittet hos fighters med ett annat förstaspråk. Det finns få ickeamerikanska 26-åringar som toppar Gustafssons popularitet. Men att sälja ut ett main event ligger fortfarande en bra bit bort. I jämförelse med storkäftarna, publikfavoriterna och superstjärnorna är den lågmälde Arbogasonen fortfarande en doldis.

Köplats: Nästan framme
En anledning till uteblivna titelchanser, kan vara att allt för många andra fighters står i vägen. Men en titt på den lätta tungvikten visar att vägen i stort ligger öppen för Gustafsson. Undantaget Phil Davis (10-1) och Dan Henderson (29-8), är alla andra utmanare redan besegrade av Jones. Det råder heller ingen risk för att fler mellanviktare ska kunna snacka sig till suspekta titelchanser och gå före i kön. Efter att Davis sumpade chansen mot Rashad Evans och rasade i popularitet efter sin bleka insats, borde “The mauler” befinna sig på plats tre i kön bakom Sonnen och vinnaren av Henderson/Machida.

Timing: Dålig
Gustafssons snabba framgång och låga ålder ger honom en väldigt bra prognos för framtiden, men det kan samtidigt ha negativ påverkan på titelchanser. Evans är 33 år och överväger att droppa till mellanvikt. Machida är 34 år och har redan en gång tidigare övervägt att dra sig tillbaka. Antonio Nogueira (20-5) är 36 år och dras med svårläkta skador. Henderson är 42 år och har passerat den normala pensionsåldern. Kort sagt har UFC inte mycket tid på sig att vrida ur några sista stormatcher ur det äldre gänget. Gustafsson däremot, har all tid i världen.

📈 Kolla in helgens UFC-odds ⬆⬇ - klicka här!
Kategorier
Nyheter

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
13 Kommentarer
 • ViktorElias
  22 January 2013 at 10:07

  Kul med ännu en flitig, duktig skribent på MMAnytt!

  • kralbin
   22 January 2013 at 02:35

   För oss som hade fightermag som bokmärke förr i tiden är Bruzzes intåg på mmanytt inget annat än succé. Bruzelius är enligt mig den bästa skribenten (sett till språk, humor, kunskap och objektivitet) i hela MMA-Sverige.

   • Kenny Starfighter
    23 January 2013 at 06:44

    Få in Simon Kölle i gänget igen och de top 3 mma skribenterna i sverige är samlade på samma sida!

 • Kiltcalle
  22 January 2013 at 11:18

  Väldigt bra artikel och tänkvärd! Jag tror att Alex hade hade fått gå före i kön om han faktiskt lyckats avsluta Shogun. Synd att han inte gjorde det. En till titelutmanare som finns inom en snar framtid är Daniel Cormier också. Det låter som att han kommer droppa ned till LHW efter sin match mot Frank Mir och då för att direkt slåss om bältet.

  Sen så hoppas jag att Vitor sansar sig och försöker få en till chans på bältet i MW istället för att sträva efter en titelchans i LHW.

 • Johan Flisby Varnander
  22 January 2013 at 11:54

  Alltid roligt och intressant med herr Bruzelius artiklar, oavsett forum!

 • Georges
  22 January 2013 at 12:12

  Smart skrivet, kul med en annorlunda artikel :)

 • Emil Karlsson
  22 January 2013 at 01:33

  Grym artikel! I timing-delen var det mycket som jag, av nån anledning, inte har tänkt på innan!

 • wectro
  22 January 2013 at 04:46

  Håller med. Han skulle säkert kunna prata sig upp i tankarna men det känns inte som hans stil. Finns mycket att vinna i att helt enkelt visa sitt värde, gång på gång – så länge han inte blir stämplad som tråkig iaf.

 • nonev
  22 January 2013 at 05:35

  Mer analyser, tack! Själv bryr jag mig inte om Gustafssn får gå några matcher till eller så, men man ska vara försiktig att säga att nån har all tid i världen inom MMA…du är aldrig mer en match från pension, om det vill sig illa!

 • Niklas Eriksson
  22 January 2013 at 05:55

  Fiiiiint Andreas! Några få artiklar till och du är min klara favorit!

 • Jan Oglydogly
  22 January 2013 at 06:28

  Hoppas verkligen Alex vinner mot Mousasi och får snart en titelchans. Denna sporten hade VERKLIGEN behövt en konkurrerande liga med lika bra fighters och lika attraktiva löner. Förhoppningsvis skulle vi då slippa 1. Ploj-titleshots 2. Att ommatcher ska vara på tapeten konstant.
  Visst en rematch (titleshot) kan vara kul om fighten var jämn eller om ingen annan står på tur. Men att vissa som redan fått sin chans ska få tränga sig före i kön är sunkigt. Eller är det bara jag som vill ha mer sport och mindre drama?

 • tojo77
  23 January 2013 at 12:17

  Wow – vilken kvalitet på språk och analys! Bruze for El Presidente!

 • Svara

  UFC ODDS
  UFC on ESPN: Font vs. Aldo12
  Rob Font vs José Aldo1.652.30
  Brad Riddell vs Rafael Fiziev1.921.92
  Jimmy Crute vs Jamahal Hill1.562.50
  Matt Brown vs Bryan Barberena2.501.56
  Clay Guida vs Leonardo Santos2.501.56
  18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras
  Senaste kommentarerna
   Kommande galor
    Omröstning

    Vem blir första svenska UFC-mästare?

    Visa resultat

    Loading ... Loading ...