BJJ-Bloggen: Polaris 1, ‘Boogeyman’ och en sport i förändring

Polaris första gala är avklarad och det är med glädje vi européer äntligen kan säga att vi har en organisation på hemmaplan som på alla sätt och vis kan konkurrera med jättar som Metamoris och Copa Podio. Den något oroväckande (egentligen inte, men ändå) rad av utövare som bytt BJJ mot MMA på senare tid tas även det upp i veckans blogg. Ett format där avslut inte bara uppmuntras utan görs till det enda sättet att vinna på håller med rask takt på att ta BJJ tillbaka till dess rötter och detta är självfallet en hjärtefråga för vilken grapplingentusiast som helst. Vad är bloggen till för om inte just hjärtefrågor?

‘Polaris Pro Jiu-Jitsu Invitational’ är ett namn att lägga på minnet. Åtminstone av organisationens första gala att döma då vi i lördags bjöds på både det ena och det andra, mestadels underhållande. Missade du Europas nyaste grapplingevent? Ingen fara, MMAnytts sammanfattning av samt resultat från Polaris 1 hittas här. De drygt 180 kronorna vi fysiskt frånvarande åskådare var tvungna att betala för galan (som för övrigt finns att köpa ‘on demand’ med lördag den 18:e som sista dag. Rekommenderas starkt!) var väl värda den underhållning vi fick ta del av en kall vintershelg från den något otippade platsen som Cardiff faktiskt måste sägas är. Jag menar, vem förknippar Wales med grappling i världsklass? Hur som helst var det en på alla sätt och vis lyckad debutgala för Polaris och faktumet att vi efter ett tilltrasslat händelseförlopp bjöds på ett supermöte mellan Keenan Cornelius och Dean Lister som huvudattraktion var för alla inblandade en positiv överraskning.

Att Lister överhuvudtaget deltog var inte på något sätt givet. Då ‘Boogeyman’ inte klarade vikt inför den tänkta matchen mot Pablo Popovitch såg det ut som om han helt enkelt skulle få vänta tills Polaris nästa gala och således valde Lister att istället ta sig an resan till Tyskland för att än en gång kliva in i buren. MMA-buren det vill säga. Ja, det verkar som om 38-åringen bestämt sig för att än en gång pröva lyckan i den betydligt mer riskfyllda sporten (jämfört med BJJ det vill säga) och frågan är om han blir ännu en i raden storstjärnor att byta tejpade händer mot lindade sådana (det där med tejpade händer är något av ett internskämt för oss grapplers) och sätta jiu jitsu i baksätet i förmån för MMA. Kron Gracie har redan debuterat i buren och med tanke på utkomsten var det onekligen ‘rätt’ beslut. Rafael Lovato Jr. lyckades även han höja på ett par ögonbryn då han i september förra året låste in sin ökända triangel under Legacy FC:s 35:e gala.

Vågen av professionella organisationer som inte bara förespråkar avslut utan helt enkelt utesluter andra sätt att vinna på verkar nu på allvar ha slagit ner på BJJ-stranden. Metamoris och Polaris är förvisso de enda två som använder sig av såpass extrema regler, däremot är Copa Podio med sina alltsomoftast underhållande turneringar inte långt efter. Även fast det endast är en del av matcherna som går under ‘sub-only’-regler (oftast huvudmatcherna) är det ändå ett steg i rätt riktning. Om det är en kritik professionell grappling fått utstå i takt med sportens tillväxt är det just det här med att jaga poäng istället för att gå på avslut. Det resulterar ofta i relativt stillastående (snarare stillaSITTANDE), oinspirerande tillställningar och många från den gamla skolan har uttryckt oro över att man på grund av detta går miste om BJJ:ns sanna innebörd. Framväxten av populära ‘sub-only’-turneringar och tävlingar kan åtminstone förhoppningsvis ta det bästa ur moderna såväl som uråldriga aspekter av sporten och kanske, bara kanske, ta professionell grappling till nya höjder. Drömmare? Skyldig!

 

Följ MMAnytt's Youtube kanal idag - Nordens ledande nyhetssajt för MMA, UFC och kampsport!
Kategorier
Nyheter

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
3 Kommentarer
  • Jamal Ryback
    15 January 2015 at 06:13

    vart kan man se denna gala???

  • Svara