David Bielkheden släpper pressmeddelande efter dopingdomen

Nyheten om att David Bielkheden blivit avstängd på grund av doping landade under fredagseftermiddagen.Vi fick sedan höra ett uttalande från Svenska MMA-förbundet, och nu har även Bielkheden skickat ut ett pressmeddelande om hela händelsen.

Trots avstängningen och att hans match blev inställd så dök ändå Bielkheden upp på Superior Challenge 7 under gårdagen på Hovet i Stockholm. Han fick möjligheten att gå upp och förklara sig för publiken och han valde då att läsa sitt pressmeddelande som han skickat ut.

Som en sammanfattning av pressmeddelandet så berättar han att han först fick reda på det positiva testat 1 månad efter Superior Challenge 6 i oktober förra året. Han la sedan in pengar för att göra ett B-test, för att vara helt säker på resultaten. Dopingnämnden har sedan haft 5 månader på sig att ta ett beslut, men verkar ha tagit det i sista sekund.

Han har enligt pressmeddelandet även fått okej från tre håll att han ska kunna deltaga på Superior Challenge 7, och trodde därför att allt var grönt och meddelade därför inte Superiors VD Babak Aghavali om detta då det inte skulle vara i vägen för en match.

Bielkheden har accepterat avstängningen, men kommer nu att tillsammans med sin advokat att bestrida avstängningstiden och försöka få den förkortad.

Det fullständiga pressmeddelandet kan du se efter hoppet.

Hej.

Vill börja med att be om ursäkt till alla som detta har drabbat men jag kan garantera att ingen drabbats lika hårt som mig. Jag har blivit avstängd för att Dopingkommissionen har hittat ett ämne i min kropp som är otillåtet i tävlingsammanhang och det är ämnet Methylhexanamine. Detta är ingen Anabol Steroid som vissa skriver utan en otillåten substans men inte olaglig för gemene man utan endast i samband med tävling. Det gör inte saken bättre och är ingen bortförklaring men det är stor skillnad på Steroider och detta. Jag fick reda på detta ca 1 månad efter min match i förra Superior och gjorde direkt ett B-test som jag betalade ur min egna ficka för att vara säker på resultatet. Jag har gjort allt jag kunnat för att vara så tillmötesgående som möjligt inför detta och har gjort allt enligt boken, även haft en advokat inkopplad för att se till att allt blir rätt. Har hela tiden haft en dialog med alla inblandade förbund/instanser och visat att jag verkligen inte har gjort detta med avsikt utan att jag utan uppsåt fått i mig denna substans. Det står att ansvaret ska ligga hos utövaren men i detta fall så har ämnet 3 olika namn och blev klassat som otillåtet 2009 vilket gör det lite svårare för folk som inte är läkare eller kemister att ha koll på det. Jag vill återigen påpeka att detta är en förklaring och inte en bortförklaring.

Jag och klubben jag tävlar för, HILTI BJJ, är stora förespråkare för anti-doping och jag har både begärt tester på klubben och själv deltagit i tester utan att någonsin hamna i problem vilket gör det ännu jobbigare då jag tar stort avstånd från doping och fusk i allmänhet. Jag tycker det är väldigt tråkigt att min klubb ska hamna på tapeten när detta bara rör mig, HILTI är en förening med medlemmar och inte en fysisk person.

Angående min match i denna Superior Challenge så fick jag grönt ljus vid 3 olika tillfällen av Dopingnämnden där jag specifikt frågade om jag skulle kunna delta och det skulle inte vara några problem alls. Min advokat har detta skriftligt och vi kommer ta upp det med nämnden först innan jag publicerar det här. Jag har därför inte känt att jag har behövt ta upp detta med Babak då det inte skulle ha påverkat mitt deltagande ikväll. Vi har inte på något sätt försökt lura åskådare som vissa påstår utan om det är är någon som blivit vilseledd så är det jag själv då jag inte blir stoppad förrän jag försöker väga in till match. De har haft 5 månader på sig att ta ett beslut men väljer att göra det då, vet inte vad man ska säga om det förutom att det är väldigt konstigt.

Jag har under hela min karriär försökt vara en förebild och förespråkare för all kampsport, inte bara MMA utan jag ser det som mitt ansvar att representera alla kampsporter som finns. Jag har i 10 år varit en pionjär inom sporten och alltid representerat Sverige så bra jag kunnat. Jag har under mina år fightats i alla stora organisationer som finns och vare sig folk vill erkänna det eller inte så är jag ett av de största namnen inom Svensk kampsport. Trots detta så har jag aldrig blivit kallad en ”Stjärna” förrän jag åker fast för en otillåten substans, då helt plötsligt kommer min stjärnstatus fram och det känns vidrigt. Jag har vunnit SM, NM, EM, slagits i PRIDE och UFC, tävlat på högsta nivå i grappling/BJJ och vunnit hur mycket som helst och även förlorat men aldrig någonsin har jag blivit kallad ”Stjärna”, är det såhär det ska se ut för Sveriges kampsportare i framtiden?!

Jag kan inte göra något annat än att acceptera en avstängning men det straffet jag har blivit tilldelad är på tok för långt och jag kommer lägga ner all min kraft, tid och pengar för att bestrida detta beslut och få strafftiden förkortad. Det känns som att det har lagts ner tid för att göra detta straff så kännbart för mig som möjligt och för att ha varit klassat som ett fall av ”misstagsdoping” har jag fått ett straff som är värre än vad folk som uppsåtligen intar olika olagliga preparat och inte bara otillåtna.

I skrivande stund förbereder min advokat en överklagan och därför får jag inte kommentera detta mer förrän den är inlämnad och behandlad, har ni fler frågor eller synpunkter så kan ni maila min pressansvarige Agim på [email protected] så kommer han ta tag i era frågor.

Jag ber återigen om ursäkt till alla drabbade men ska göra mitt bästa för att reda ut denna situation!

Med vänliga hälsningar
David Bielkheden

30 April 2011

📈 Kolla och jämför helgens UFC-odds ⬆⬇ - klicka här!
Kategorier
Nyheter
32 Kommentarer

Svara

UFC ODDS
UFC 27012
Francis Ngannou vs Ciryl Gane2.251.77
Brandon Moreno vs Deiveson Figueiredo1.582.45
Michel Pereira vs André Fialho1.333.50
Cody Stamann vs Said Nurmagomedov2.701.48
Rodolfo Vieira vs Wellington Turman1.363.30
Raoni Barcelos vs Victor Henry1.253.75
Jämför odds på hela matchkortet, klicka här!
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras
Senaste kommentarerna
  Kommande galor
   Omröstning

   Vem blir första svenska UFC-mästare?

   Visa resultat

   Loading ... Loading ...