Följ liveuppdateringarna från rättegången av kampsportsstjärnan – Dag 1

MMAnytt är på plats i rättegångssalen för att följa kampsportsstjärnans rättegång.

Rättegången påbörjades den 6 augusti klockan 09.00 i Stockholms tingsrätt, och fortsätta fram till och med 16.30. Om huvudförhandlingarna då inte hinner färdigställas, finns det även en möjlighet att fortsätta rättegången den 7 augusti mellan klockan 09.00 till 16.30. Efter det kan det ta upp till två veckor innan en dom kommer.

De senaste uppdateringarna från händelsen kommer du ha direkt på MMAnytt. Vi uppdaterar artikeln nedan med information när den finns tillgänglig.

10:13 Vi har fått ta del av videofilm inifrån väskbutiken Bottega Veneta. 5min lång video.

10:18 Nu får vi ta del av videomaterial filmat från garagets egna övervakningskamera innan brottet inträffade.

10:29 Vi får ta del av ännu mer film från övervakningskamerorna strax innan stölden där man ser kampsportsstjärnan med de andra misstänkta komma med kläder och skor till garaget.

10:39 Ha i åtanke att vi återberättar det vi får höra av åklagaren. Vi anklagar ingen eller pekar ut någon. Vi kommer inte med egna personliga åsikter.

10:43 Åklagaren visar bevis mot bilen och gärningsmännen, vi får ta del av mer film då gärningsmännen är tillbaka från stölden. Åklagaren går igenom en omfattande telefonlista mellan gärningsmännen.

10:50 Åklagaren lägger fram bevis på att polisen kommer vittna att kampsportsstjärnan hoppade in i den flyende Audi RS6an utanför garaget efter stölden då polisen anländer till garaget för andra gången.

10:56 Ännu en film visas där man får se kampsportsstjärnan springa ifrån polisen. Detta vet man för att polisen griper kampsportsstjärnan sekunder efteråt.

10:57 Rätten tar nu en 10 minuters paus.

11:13 Rättegången har nu återvänt efter pausen.

11:26 Åklagaren går igenom bevisen på Audin gällande fälgarna på bilen

11:31 Åklagaren går igenom bevisen mot kampsportsstjärnans bil där man hittar tillhörigheter till dem andra gärningsmännen. Det hittas jacka, plånbok och handskar av samma märke som handskarna som har använts i samband med stölden.

11:34 Åklagaren lägger fram bevisen mot kampsportstjärnan, man har hittat glas på strumpor, byxor och tröja och allt visar att glasen kommer från butiken Bottega Veneta.

11:42 Åklagaren visar datatrafik där man får se att en av gärningsmännen sökt upp de specifika väskorna på internet, samt att gärningsmannen skickat vidare den information man hittat om väskorna.

11:44 Hittills har polisen inte funnit någon av väskorna som stals.

11:49 Åklagaren meddelar att gärningsmännens bankkonton och föremål har beslagtagits för målsägandens skull för att dem ska kunna få ersättning vid eventuell dom. Pengar och klockor har tagits av gärningsmännen.

11:51 En av klockorna som beslagtogs uppskattas till ett värde av 375 000kr nypris.

11:53 Kampsportsstjärnans advokat har talan och meddelar att hans klient inte funnits på någon av fotografierna som åklagarna påstår förutom dem sista fotografierna där man ser hans klient. Samt att skadeståndet målsägaren yrkar på för väskorna är orimlig och att man ska räkna inköpspriset och inte ut som målsägaren räknat på.

11:57 Kampsportsstjärnans advokat går hårt på målsägandets skadeståndsyrkan. Samt antalet väskor. Man vill meddela att pga det minskade värdet borde det eventuell straffsakala ändras.

12:05 KS advokat bestrider glasfragmenten på sin klients kläder.

12:07 Den andra misstänktes advokat nekar helt till att ha funnit med på några fotografier eller ha begått denna brott.

12:10 Förhandlingarna har pausats för lunch. De fortsätter igen kl 13:15.

13:30 Förhandlingarna har ännu inte påbörjats.

13:35 Förhandlingarna inleds igen efter lunchen.

13:36 Kampsportsstjärnan blir förhörd

13:37 Han svar på frågorna med en lugn ton, och meddelar att han var i Västerås den 23 maj.

13:38 KS berättar vad han gjort dagen innan, han hade lånat ut bilen samt att han skulle åka till Ryssland samma dag som stölden skedde.

13:39 KS vill inte namnge den som körde KS till garaget i Åkersberga.

13:40 På frågan varför han sprang på garage området innan han greps svarade han att han hade bråttom.

13:41 På frågan varför han var så svettig när han greps blev svaret att han blev nervös när polisen hade dragna vapen. Och att han svettas lätt för att han är en idrottsman.

13:42 På frågan varför just han besökte garaget i Åkersberga, svarade han att garageplatsen var billig.

13:42 På frågan hur han känner gärningsman 3 som är efterlyst så svarar KS att det är bara kring bil-ärenden.

13:45 Åklagaren försöker koppla KS till gärningsman 3 med telefonlistor och iaktagelser. De ska ha haft kontakt åtta gånger mellan den 21 till 23 maj via telefon innan stölden som ägde rum tidigt på morgonen den 24 maj.

13:47 På frågan hur han känner gärningsmannen som sitter bredvid han så svarar han att dem är goda vänner.

13:48 Åklagaren frågar: Vad brukar ni prata om? KS: Allt möjligt.

13:51 På frågan varför gärningsman 2s saker ligger i KS bil: “Jag har ingen förklaring”

13:53 Åklagaren ställer frågor om glasfragmenten som hittades i KS kläder.

13:55 På frågan vart glasen kommer ifrån som hittades på han under gripandet så svarar KS: Det kan ha kommit från mitt deltagande i Husby när jag och några kampsportare åkte dit för att förebygga våldet som skedde under de dagar bilar brändes och upplopp inträffade.

13:56 Åklagaren frågar varför då samtliga kläder innehöll glasfragment. KS meddelar att hans flickvän varit bortrest och därför har kläderna inte tvättats.

13:58 KS egna advokat frågar om glasfragmenten och KS berättar att det måste ha kommit från Husby och att han är 1miljon gånger säker att de svarta Nike-skorna måste han haft på sig i Husby också.

14:00 KS Advokat frågar vad KS jobbar med: professionell fighter svarar han. Jag tränar hela tiden.

14:01 KS advokat frågar ut KS om gripandet och mobiltelefonen.

14:03 KS svarar att han greps innan han kom fram till bilen samt att han tappat bort telefonen.

14:05 Förhöret med KS är nu över. Nu tar åklagaren över igen och börjar förhöra gärningsman 2.

14:08 Gärningsman 2 (G2) minns för mestadels inget när han svarar på frågorna.

14:10 G2 blir utfrågad om KS hur dem känner varandra: väldigt bra vänner blir svaret, vi hörs dagligen.

14:15 Åklagaren pressar KS och G2 om ett telefonsamtal som ska ha skett 03:38. Ingen av dem har något svar på detta.

14:16 G2 känner gärningsman 3 (G3) genom sitt eget företag inom bilbranschen. På frågan hur länge dom känt varandra blir svaret 2 år men när man frågar hur länge deras företag jobbat ihop blir svaret 1 år.

14:17 Åklagaren går väldigt hårt på G2 och G3s vänskapskrets.

14:20 Åklagaren frågar ut G2 genom telefonlistor och telefonmaster. Åklagaren hur vet du att du inte varit i Åkersberga under de nätterna om du inte minns nått. Svaret blir: Jag vet att jag inte varit i Åkersberga (med lite högre röst).

14:21 Åklagaren börjar med klädbevisen mot G2. Han berättar att han använt sig av dem under tider han meckat med bilar. Och rånarluvan känner han sig inte vid.

14:23 Åklagaren: Så du förnekar att det är du på bilderna på övervakningskamerorna? G2: JA

14:25 Nu kommer vittnesförhör med butikens ansvarige gällande inventeringen i butiken.

14:28 Nu handlar det om ersättningsanspråket för butiken.

14:35 KS advokat försöker reda ut väskbutikens ersättningsanspråk.

14:38 Nästa vittnes som kallats är en anställd hos butiken.

14:39 Bottega Venetas butikschef svär ed innan vittnesförhör.

14:41 Det frågas om en dustbag, en tygpåse som man stoppar väskan i, som hittades i garaget i Åkersberga. Butikschefen bekräftar att dustbagen kommer från stölden.

14:44 Förhöret avslutas med butikschefen. 5 vittnen kvar.

14:45 Nu kommer nästa vittne in. Han har iakttagit stölden från andra sidan gatan på Birger Jarlsgatan. Han berättar utförligt, han stod 20m ifrån butiken.

14:47 Vittnet berättar att dem ringde polisen och stod kvar, strax efter det avslutar gärningsmännen stölden och åker norrut.

14:52 Nu tar rätten paus i 10 minuter, och beräknar att vara tillbaka strax efter kl 15.00.

15:04 Efter pausen ska poliserna som gripit KS förhöras.

15:10 Nu kör vi igång igen.

15:11 Den kvinnliga polisen svär ed och berättar sin version av händelsen.

15:12 Hon berättar att de befann sig i närheten på grund av ett rån som tidigare sket på Vaxholm.

15:13 Hon berättar om Audin som de känner igen och säger sig veta vart den brukar stå. Dem åker dit där Audin brukar stå men den stod inte där. Så dem bestämmer sig för att ta sig till garaget i Åkersberga.

15:15 I Åkersberga ser dem Audin i garaget och samtidigt som en Saab närmar sig. Polisen följer efter Saaben som betedde sig misstänksamt.

15:16 Några kvarter senare hittad Saaben tom och polisen vänder tillbaka till garaget.

15:17 När dem kommer till garaget ser dem Audin rulla ut och en GM pillar med garagedörren innan han hoppar in i dörren och kör snabbt därifrån, med polisen efter sig.

15:18 Audin kör fort och polisen hinner inte efter men dem har kontakt med andra radiobilar i trakten och får reda på att Audion vänt tillbaka till garaget.

15:19 Väl framme vid garaget ser dem KS springa mot en svart bil och griper honom och tar hans bilnycklar. Polisen menar också att KS var passagerare i bilen de tidigare jagat.

15:23 Nu får den kvinnlige polisen gå i detalj i varje moment. Den kvinnliga polisen beskriver KS och hur dem får ögonkontakt innan KS hoppar in i Audin som kör iväg.

15:25 Kvinnliga polisen säger det inte finns någon tvekan om att det var KS som hoppade in i Audin som var den de senare grep.

15:27 Hon berättar att KS är stressad och väldigt svettig vid gripandet. Under färden stönar och flämtar KS ända tillbaka till Norrmalm.

15:28 Nu är det dags för försvararen att förhöra polisen.

15:30 Försvararen frågar om avstånd mellan polisbilen och KS och hans rörelsemönster.

15:31 KS advokat: jag får inte ihop din historia, kan du visa mig på övervakningsbilderna?

15:33 Polisen: Är detta bilderna som det var? Advokat: Du ser att de inte stämmer. Polis: Absolut, men det hände så mycket så det måste vara som på bilderna.

15:35 KS advokat tar upp att polisen sett KS vid Audin första gången och frågar hur när personen på bild hade luvtröja? Polisen: Vi fick ögonkontakt, jag såg in genom luvan på sidorna.

15:37 Nu blir manliga polisen förhörd. Han och poliskvinnan satt i samma radiobil.

15:45 Han berättar att det är han som griper KS och står med han tills han blir avlöst av en annan patrull.

15:46 Under gripandet kände han igen KS. Han visste vem KS är.

15:50 Han förklara i detalj gällande KS: Jag är så pass säker att det är samma man att jag har det i mitt säkerhetstänk när jag griper KS.

15:51 KS är lugn men svettas väldigt mycket, polismannen frågar varför han svettas så mycket när han är så pass vältränad. KS svarar att det är just därför.

15:53 KS advokat frågar ut polismannen. Han vill att polisen berättar om frisyr m.m. Polisen tittade bara på KS händer.

15:56 Förhöret med polisman avslutas.

15:58 Rättegången är slut för idag. Förhören återupptar imorgon klockan 09.00. Följ med då när MMAnytt rapporterar live från rättegångssalen.

Upplev MMA av toppklass - köp biljetter till Superior Challenge 20 den 7 december!
Kategorier
Nyheter

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.

Senaste kommentarerna
Omröstning

Kommer Alexander Gustafsson göra MMA-comeback?

Loading ... Loading ...