Intervju med SMMAFs prokommittés nye ordförande Anders Ohlsson

Som vi igår kunde rapportera har en ny prokommitté utsetts i Svenska MMA Förbundet (SMMAF). MMANytt fick till en pratstund med kommitténs nye ordförande, Anders Ohlsson och fick reda på om det är ett mål att få unified rules som standard i Sverige, vad han tycker om Cage Warriors-problematiken som splittrade den förra kommittén, och hur hans ställning som manager skulle kunna påverka hans beslut i den position han nu håller.

Var det ett svårt beslut att tacka ja till positionen som ordförande i den nya prokommittén?
Jag bestämde mig ganska omgående, tyckte det var en intressant roll. Roligt att få vara med och utveckla MMA. Man har varit med rätt länge i game:et, men det är kul med en ny position.

Vad är skillnaden på den nya prokommittén jämfört mot den gamla?
Först och främst får jag väl säga att jag fick reda på att jag fick det här uppdraget igår. Så vi som är utvalda nu kommer få mer information [framåt]. Men den största skillnaden, skulle jag vilja säga är att man försöker förnya, eller man har insett att utvecklingen går ju framåt snabbt i MMA och de arbetsdirektiven den förra kommittén hade att rätta sig efter kanske behöver ses över lite, eller har setts över lite.

Vad är dina mål eller visioner med den nya prokomittén?
Målet är väl att få vara med att driva sporten framåt. Den växer mycket och det har gått snabbt framåt, det var inte jätte längesedan vi inte hade galor alls, av den här kalibern.

Hur valdes den nya prokommittén ut och vilka individuella syften har de övriga medlemmar i kommittén?
Jag kan inte allas historia, men många av oss är ju väldigt involverade i shootfighting, MMA, submission wrestling, BJJ, tävlingar, vi dömer. Så ja, vi är väldigt involverade i sporten. Jag antar att de har gått på att vi har varit med länge och har mycket erfarenhet.

Har du pratat med dem som satt i den numera splittrade prokommittén?
Inte om just prokommittéen, mer att man träffas i olika kampsportssammanhang. Jag känner ju till de som satt innan. Det är ju personer brinner för sporten och då stöter man ju på varann.

Är Cage Warriors en organisation ni har förtroende för vad det gäller att matcha fighters och hur ser du på situationen som uppstod och även resulterade i att den förra kommittén splittrades?
Ja, många fighter [de föreslår] skulle de säkerligen få här, det är sånt man får ta och titta på vilka kriterier vi ska gå efter. Det är jättesvårt för mig att säga efter en dag.

Igår tackade alla ja, fick förfrågan och idag gick nyheten ut, så vi är ju jättenya. Vi har mycket jobb framför oss, men det ska bli kul. Jag har stort förtroende för att förbundet har gjort bra val och valt ut folk de tror på.

Men om jag bara talar personligen om vad jag tycker om Cage Warriors, och jag har varit med och coachat fighters på Cage Warriors också, så tycker jag det är en bra organisation. De är välorganiserade. Sedan har ju inte deras fighters, oftast, like mycket erfarenhet jämfört med UFC-fighters. Så det är ju en aspekt. Man måste veta om idrottaren, vad de har för bakgrund, vilka matcher de har gått, i vilka organisationer, vilket motstånd de har mött och allt sådant.

Är inte så insatt i exakt vad som hände där, men någonting fallerade väl när förtroendevalda väljer att lämna sina uppdrag. Det var ju verkligen folk som brinner för MMA och har jobbat jättemycket och gjort väldigt mycket för sporten. De följde ju sina direktiv, som de hade.

Sen tror jag ju personligen att Cage Warriors kommer göra nya försök.

Finns det ett mål att få unified rules att bli standardreglerna i Sverige?
Ja, kanske i framtiden kan man ha det så. Om Sverige utvecklas i den riktningen att vi kan vara på den nivån. Just nu tror jag inte vi är på den nivån att man kan köra Unified Rules för alla.

Kommer det finnas ett nytt regelverk ni kommer gå efter när det kommer till unified rules?
Som sagt, en dag har jag haft här och jag har inte haft tid att prata ihop mig med den övriga prokommittén någonting. Första steget kommer vara att jag kontaktar alla i kommittén så vi lär känna varann. Vår första uppgift är att ta ut ett format för ansökningarna för att anordna unified rules-matcher i Sverige. Att få ett bra format där, som man kan utgå ifrån. Och sen efter det kommer vårt första uppdrag bli efter den uppkommande UFC Stockholm-galan, den är inte vi inblandade i alls. Vi är ju i ett väldigt tidigt stadie, så jag pratar lite utifrån vad jag personligen känner. Sen måste vi ju sätta oss ner och diskutera och se till det bästa för sporten, det bästa för utövarna vad det gäller säkerhet och så.

Hur känner du själv över din position som manager samt ordförande, t.ex. om en av dina fighters skulle stå inför ett visst beslut som ska tas av er?
Om en sådan situation skulle uppstå, så kommer inte jag vara med och fatta beslut om just den matchen. Utan organisationen kommer vara uppbyggd så, att om det blir det en jäv-situation så avstår man. Vi är fem stycken, det är tre stycken som tar beslut och vi är fem stycken i kommittén. Skulle den [situationen] fortfarande vara jäv så har vi ju MMA-förbundets styrelse också som kan steppa in, så jag tror inte det kommer bli några problem.

Kategorier
Nyheter
2 Kommentarer
 • Joel M Lindmark
  27 November 2014 at 02:43

  MMA Alexander Bard? :3

 • Kiltcalle
  27 November 2014 at 03:52

  Trevligt med en egen seriös intervju och bra artikel :)

 • Svara