Läs allt om Superior Challenge 8 här

Med hela fem större galor denna veckan blir det en väldigt underhållande helg för oss MMA-fans. För svensk MMA är höjdpunkten utan tvekan Superior Challenge 8, som äger rum utanför Stockholm för första gången i organisationens historia. För den åttonde galan gästas Malmö Arena med ett av de (på papper) mest spännande korten på länge för svenska organisationer.

MMAnytt kommer givetvis vara på plats, och för alla läsare som planerar att se galan har ni nedan en förhandstitt som behandlar hela matchkortet.

Huvudevenemang: Ilir Latifi vs Jorge vs ”Van Damme” Oliveira

Malmöiten Latifi går match i sin hemstad för första gången sedan 2009, och i inget mindre än huvudevenemanget på SC 8. Han har vunnit sju av sina tio proffsmatcher, och kommer från två raka vinster. Han var senast aktuell när han besegrade King of the Cage-veteranen Tony Lopez på Glory World Series den 26:e maj i år via ett väldigt enhälligt domslut. Jeff Monson var tänkt som originalmotståndare, sedan DJ Linderman, men båda två fick dra sig ur matchen på grund av problem med deras kontrakt.

Latifi möter istället Jorge Oliveira en produkt av prestigefulla Black House, känd för fighters som Anderson Silva och Lyoto Machida. Brasilianen vann senast den andra december, 2010 mot före detta UFC-fightern James Irving via en submission i första ronden.

Delat huvudevenemang: David Bielkheden vs Marcus “The Irish Hand Grenade” DavisMånga svenskar känner igen David Bielkheden som den andra svenska fightern som tävlat i UFC. Med hela 28 proffsmatcher är Bielkheden något av en svensk MMA-veteran, och gjorde sin MMA-debut redan 2001. Han gjorde sin UFC-debut mot ingen mindre än Diego Sanchez, matgchen slutade dock i förlust, och med ett UFC-rekord på 1-2 blev han släppt av organisationen. Hans senaste match slutade dessvärre också i förlust, vilket kom i form av ett enhälligt domslut mot irländaren Cathal Pendred.

Han skulle dock kunna ta revansch mot ”den irländske handgranaten” Marcus Davis, som i sin MMA-karriär hunnit med hela femton matcher i UFC, varav nio slutat i vinst. Ultimate Fighter säsong 2-deltagaren har vunnit tre av sina fyra senaste matcher, men förlorade sin senaste match mot en annan TUF-deltagare, Chuck O’Neil, som tog sig till semifinalen i den 13:e säsongen.

Delat huvudevenemang: Matti Mäkelä vs James McSweeney

Mäkelä har i sin MMA-karriär som han påbörjade 2005 hunnit med 21 proffsmatcher, tio slutat i vinst. Senast förlorade han ett enhälligt domslut mot dansken Joachim Christensen på Royal Gala II den 31:a augusti. Med endast fem veckor sedan den matchen möter han nu James McSweeney, i en vad som Superior Challenges VD Babak Aghavali tror kan bli ett riktigt krig.

”Matti Mäkelä vs James McSweeney kommer förmodligen bli den händelserikaste matchen på Superior Challenge 8, den 6:e oktober i Malmö. Båda är stående fighters, och brawlers som gillar att stå och byta slag snarare än att vara taktiska eller defensiva. Det här är två aggressiva tjurar som möts och jag tror inte att matchen kommer att gå tiden ut. Det lutar åt action från sekund ett i en orgie av slag, knän och sparkar, och den har definitivt potentialen att bli kvällens match.” Berättar Aghavali i ett pressmeddelande.

Britten McSweeney tog ett stort steg in i MMA-världens rampljujs när han deltog i den tionde säsongen av The Ultimate Fighter, där han tog sig till semifinal, men förlorade mot Roy Nelson. Efter en vinst och två förluster i oktagonen blev han av med sitt UFC-kontrakt, men har sedan dess gått nio matcher i andra organisationer, och kommer från fyra raka vinster via avslut. Trots att han har en bakgrund i kickboxning har tre av hans fyra senaste vinster kommit via submission.

Malik “The Natural Born Killer” Arash Mawlayi vs David “One More” Round

”Jag personligen är ett stort fan av Maliks fightingstil,” säger Aghavali ”han är tuff och jagar ständigt avslut. Den 6:e oktober ställs han mot David ”One More” Round som är en explosiv stående fighter med farliga slagserier. Helt klart en väldigt intressant matchning och en av matcherna som jag verkligen ser fram emot.” Avslut är mer än troligt i denna match. Sammanlagt har herrarna gått tjugo proffsmatcher och endast fyra av dem har slutat i domslut.

Mawlayi har sedan 15-årsåldern tränat flera olika kampsporter, har gått cirka 70 matcher i taekwondo och tränat BJJ och thaiboxning i Brasilien respektive Thailand. Han beskrivs som en spännande fighter som vädjar för publikens underhållning.

Walesaren Round är även känd för att vara en aggressiv och underhållande fighter. Striking är hans styrka men även avslutsförmåga, utav sju vinster har alla kommit via avslut i första ronden. Han har dessutom varit lättviktsmästare i Spartan Fight Challenge.

Martin Akhtar vs Leandro Gontijo

Med 40 thaiboxningsmatcher i bagaget är Martin Akhtar en minst sagt erfaren striker. Utöver det har han dessutom tävlat i K-1 och är har ordentligt med krut i nävarna. En viktig aspekt i matchen är hans nedtagningsförsvar, som han kommer behöva för att vinna mot Leandro Gontijo i vad som är en klassisk matchning av striker vs grappler.

Med tre TKO i sina tre vinster visar spanjoren Gontijo att han föredrar att avsluta sina matcher. Vad som är intressant är att han är en väldigt erfaren grappler med svart bälte i BJJ, men behöver tydligen inte få in en submission för att avsluta. Utöver sina meriter har han även ett hett temperament, vilket orsakat en förlust via diskvalificering på grund av att Barcelonabon vägrade acceptera domarens beslut.

Denis Sokol vs Yosef Mohammed

I detta tungviktsmötet gör malmöiten Yousef Mohammed sin MMA-debut mot litauern Denis Sokol. Sammanlagt väger de 230 kg och som Aghavali säger ” Vi får hoppas att buren håller när dessa två giganter möts”.

Skåningen tränar med Ilir Latifis bror Arben och har gott om kamposportserfarenhet trots att han går sin debutmatch. Han har vunnit guldmedalj i Scandinavian Open i BJJ, och är dessutom mästare i svensk ADCC och Europeisk Shooto.

Sokol som går sin andra proffsmatch vann sin MMA-debut via en armbar redan i den första ronden. Den nästan två meter långa litauern har mycket rå, explosiv styrka som Mohammed får se upp för på marken.

Visar Kelmendi vs Oleg Tinins

”Alla vill se Visar tävla, både fighters och intressenter” säger Aghavali ”Han är starkare än de flesta i hans viktklass, och rör sig som en 80 kilos kille, och dessutom otroligt teknisk. Som pricken över i:et är han väldigt beslutsam och målinriktad. Killen har ett omfång på 51 cm runt biceps så ni kan föreställa er vad de kanonerna kan leverera.”

Svensken gör sin MMA-debut på SC8, och har en bakgrund i grappling. Han har tävlat i BJJ med lyckade resultat, och är huvudtränare på Forca Fighting i Stockholm.

Hans motståndare Oleg Tinnis har mer erfarenhet inom MMA och har gått fyra proffsmatcher. Dock har endast en av de matcherna slutat i vinst. Med en bakgrund i Sambo och mycket tävlande i submission wrestling beskrivs Tinnis som en svår motståndare för Kelmendi.

Martin ”Poker Face” Wojcik vs Patrick Vallée

Två fighters med olika stilar möts i denna mellanviktsmatchen som har potential att bli väldigt spännande. ”Båda är i grunden grapplers och otroligt farliga stående. Det ska bli väldigt intressant att se vilken av Judokanerna som lyckas ta ner den andre, och hur Martins lugna och taktiska stil ter sig mot Patricks högintensiva och snabba.”, skriver vd Babak Aghavali om matchen.

Wojcik har gått ner en viktklass för att göra sin mellanviktsdebut. Han är skandinavisk mästare i judo, som han dessutom har ett svart bälte i. Under sin proffskarriär har endast en av hans matcher slutat i domslut, och han har vunnit alla sina matcher via T/KO i den första eller andra ronden.

Den brasiliansk-födde fransmannen Vallée började har däremot gått upp från weltervikt. Han började som judoutövare men gick sedan över till MMA och kompletterade sedan med kickboxning. Han har tävlat inom proffs-MMA i nio år och har mött svensk-kända namn som David Bielkheden och Superior Challenges regerande weltervitksmästare Daniel ”The Viking Hunter” Acacio.

David Glasnovic vs Sharyar Sazesh

Glasnovic gjorde ett namn för sig själv som en av Sveriges främsta taekwondoutövare, fick svart bälte, och mötte framgång som tävlande. Kort därefter gav han sig på BJJ som han tävlat i och har för tillfället ett lila bälte. Han driver MMA-klubben AVMA och är ytterligare en av Malmöiterna som gör sin MMA-debut på hemmaplan. Han har mycket erfarenhet, och kan mycket väl bli en väldigt spännande fighter med kombinationen taekwondo och BJJ.

Till skillnad från Glasnovic började Sazesh med MMA utan att ha tränat någon annan kampsport. Efter flera framgångar inom submission wrestling och en shootfighting-match gick han över till MMA. Han förlorade sin debut men vann sin senaste match mot Magnus Strandner via en rear naked choke i den tredje ronden.

Farshad Farsiani vs Åke Bergvall

Farsiani har gått alla sina fyra proffsmatcher i Superior Challenge, varav en slutat i vinst. Som tränare på Hilti NHB har han en bakgrund inom boxning. Aghavali beskriver honom som en väldigt tuff och engagerad fighter som är van vid tufft motstånd.

Hans motståndare har däremot dubbelt så många proffsmatcher varav tre stycken slutat i hans fördel. Bergvall hade ingen tidigare kampsportserfarenhet innan han började träna, men har utöver sina åtta proffsmatcher även hunnit med tio shootfighting-matcher och tre matcher i amatör-MMA. Aghavali tror att matchen kan bli en publikfavorit, och förklarar ”Det är en väldigt jämn matchning där båda fighters är väldigt jämna och är vana vid att möta tufft motstånd. Jag tror att det blir en publikfriare där ingen av fighterna kommer att ge sig.”

Bilal Musa vs Edris Rafigh

I denna matchen möter hemmafavoriten Bilal Musa Hiltis Edris Rafiga i en bantamviktsmatch som SCs vd tror kan bli en av de vildaste på hela galan. ”Fighters i lättare viktklasser tenderar att utdela fler slag och sparkar, gå på fler nedtagningar och röra sig mer än fighters i tyngre viktklasser. Allt går så mycket fortare och de hinner helt enkelt med mer under en match, så det gäller att hänga med i växlingarna för att inte missa något. Det blir intressant att se den före detta elitbrottare Bilal ta sig an den unga MMA fightern Edris. Det här kommer nog att bli en av de intensivaste matcherna på Superior Challenge 8” skriver Aghavali.

Rosengårdsonen Musa har haft en lång och lyckad karriär inom brottning innan han gick över till MMA. Han gjorde sin proffsdebut i 2009 som slutade i en TKO förlust i den första ronden. Sedan dess har han hållit sig aktiv med hård träning som kommer hjälpa honom när han går sin första match på hemmaplan.

Det är mycket möjligt att ni känner igen Rafigh från Kimura Talent 2, där hans prestationer imponerade och uppmärksammades. Han går nu ner till under 60 kilo för att möta Musa i sin MMA-debut.

Sadri Kelmendi vs Julius Zurauskis

Visar är inte den enda Kelmendrin som gör sin MMA-debut på SC8, hans bror Sadri gör även sin debut mot Juliuz Zurauskis. Han är en av huvudinstruktörerna på MMA-klubben Forca Fighting och har tagit goda framsteg inom submission wrestling, men fokuserat mycket på sin boxning på senare år. Aghavali beskriver honom som ”en stenhård och tuff fighter och väger normalt strax under 100 kg i rena muskler. Den här killen är en lätt tungviktare men rör sig som en lättviktare, och dessutom är han en otroligt teknisk och begåvad grappler. Om Sadri är i toppform har jag svårt att se att någon kan stå i hans väg.”

Hans litauen-födda motståndare Zurauskis är en erfaren boxare, och har tävlat i just boxning flera gånger. Han gick sin MMA-debut 2010, matchen slutade i förlust via en submission i den första ronden. Matchen mot Kelmendi ser ut att bli ytterligare en striker vs grappler-match och även den tror Superior Challenges VD blir en publikfavorit.

Simon Sköld vs Michel Ersoy

Efter att båda herrarnas motståndare inte kunnat tävla ställdes träningskamraterna istället mot varandra. “Stor respekt till både Simon och Michel som ser detta som en idrott och väljer att tävla mot varandra trots att båda kommer från samma stall”, skriver Superior Challenges vd i ett pressmeddelande. ”Jag måste säga att den här matchningen är otroligt mycket intressantare än båda de två tidigare. Här har vi två sanna krigare som är kända för att ge allt i sina matcher i en ständig jakt på avslut. Den här matchen har definitivt potential att bli kvällens match.”

Sköld har för tillfället ett rekord på en vinst och tre förluster, men har mer talang än vad hans rekord uppvisar. Vinsten kom via TKO i första ronden, och han har tävlat i både Superior Challenge och the Zone FC. Som trefaldig svensk karatemästare har Sköld en hel del erfarenhet på fötterna, men har även vunnit matcher i de nordiska mästerskapen i Jiu-Jutsu.

Utöver att vara svensk mästare i shootfighting 2012 har Ersoy även lyckats ta sig igenom Kimura Talent 2. Han har hunnit med en proffsmatch i sin karriär, som tyvärr slutade i förlust på enhälligt domslut, något Ersoy säkerligen inte vill uppleva igen, och kommer göra allt han kan för att undvika det.

Superior Challenge 8 går av stapeln den sjätte oktober på Malmö Arena. Dörrarna öppnas kl 17, första matchen börjar kl 19.

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
Nyheter
6 Kommentarer
 • Kenny Starfighter
  3 October 2012 at 08:00

  Bra genomgång!

 • Ricard Carneborn
  3 October 2012 at 09:46

  Bra genomgång men en sak stämmer inte angående Simon och Michels match.
  “Efter att båda herrarnas motståndare inte kunnat tävla ställdes träningskamraterna istället mot varandra”.

  Simon har aldrig tränat med Michel, de tränar inte på samma klubb. Den enda gemensamma nämnaren är att båda tillhör Superior Management.

  • Sebastian
   3 October 2012 at 10:22

   Informationen kommer direkt från Superior Challenge själva, de skriver ”Både Simon och Michel var helt förkrossade över att deras motståndare försvunnit från cardet men för att de inte ska ha tränat i onödan i över tre månader så valde vi att matcha de mot varandra, trots att båda tillhör samma team”…”Stor respekt till både Simon och Michel som ser detta som en idrott och väljer att tävla mot varandra trots att båda kommer från samma stall”. Men vi kommer undersöka det för att kontrollera det^^ :)

 • Erik Lundin
  3 October 2012 at 10:13

  Tack för den! Enligt ticnet börjar galan kl 19:00, är det alltså Sköld vs. Ersoy som drar igång då? Tänkte så det inte är något form av huvudkort som börjar 19:00 och det preliminära tidigare.

  Någon som vet?

  • Veljko Radan
   4 October 2012 at 07:44

   Det är Förkortet ja. Huvud eventet börjar nån gång 24.00 om allt går enligt planerna. Detta sa dem till mig när jag mailade superior och frågade.

 • KoMaCarpe
  3 October 2012 at 09:37

  Jag har 4 biljetter på A-läktare om någon är intresserad. Jag har inte tänkt gå och se galan då jag har för mycket plugg att ta igen=/. Ursprungspriset är 355 kronor stycket. bara att maila mig på [email protected] om ni är intresserade

 • Svara

  bet365
  Speltips: UFC ON ESPN 41

  Marlon Vera vs Dominick Cruz


  1.45 - 2.80


  14 Augusti | 00:00 | UFC
  Till Bethard!
  Välkomstsbonus för nya spelare!
  Odds kan ändras. 18+ | Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller. Insättnings och omsättningskrav gäller på bonus | Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring på 020-81 91 00. | spelpaus.se
  UFC ODDS
  UFC ON ESPN 4112
  Marlon Vera vs Dominick Cruz1.452.80
  Angela Hill vs Lupita Godinez3.001.40
  Nate Landwehr vs David Onama2.801.40
  Devin Clark vs Azamat Murzakanov2.501.57
  Cynthia Calvillo vs Nina Nunes1.622.30
  Gerald Meerschaert vs Bruno Silva3.401.33
  UFC-oddsen presenteras av Bethard, klicka här för att komma igång!

  Jämför odds på hela matchkortet, besök vår mma-odds sida!
  18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras
  Senaste kommentarerna
  Omröstning

  Vem blir första svenska UFC-mästare?

  Visa resultat

  Loading ... Loading ...