Måndagslistan: De svenska pionjärerna

Grunden till svensk MMA lades innan det fanns ett namn på sporten. Till och med begreppet sport kan ifrågasättas, då det mer handlade om spridda former av regellös kamp. 1990-talet var en period av utforskande där fighting var splittrat under olika stilar, begrepp och organisationer. Deltagare och domare visste knappt vilka regler som gällde och sanktion fanns inte på kartan. De modiga få som vågade sig in i en bur eller ring under MMA-skapelsens brutala medeltid, gjorde det på egen risk. Vissa av dem är bortglömda idag, andra växte upp till att bli auktoriteter som fortfarande är verksamma. Här är en tillbakablick på den första generationen.

Nikolai Malmkvist (0-1)

NikolaiMalmkvist
Hösten 1995 arrangerades IAFC 1 i Moskva, förmodligen den mest extrema och brutala turnering i “fri fighting” som någonsin hållits. 32 fighters gjorde upp tills en återstod, vilket innebar att finalisterna fick gå fem matcher på en kväll. Man använde inga handskar och det existerade knappt några regler. Deltagarna representerade alla möjliga kampsporter och få anade vad som väntade i buren. Mitt i det gänget syntes Sveriges mest okände pionjär Nikolai Malmkvist. Enligt en obekräftad legend var Malmkvist där som åskådare och hade redan hunnit få sig några drinkar när erbjudandet om att fightas kom. Oavsett om den skrönan är sann eller ej, gick svensken hur som helst in i buren och tog sig an ryssen Rustam Talibov. Malmkvist gjorde en riktigt bra insats, men tvingades ge upp efter drygt fyra minuter. Det var den första och sista matchen Malmkvist gick. Det var också första gången en svensk tävlade i sporten som vid den här tiden inte ens hade ett namn. I videon nedan skymtar Malmkvist (samt blivande stjärnorna Tra Telligman och Igor Vovchanchyn) förbi i high light-samlingen från det historiska slagfältet i Moskva.

Richard Bohlenius (2-2)

Endast ett par månader efter Malmkvists historiska match, deltog Bohlenius och två andra svenBohleniusskar i december 1995 på Battle of Amstelveen i Nederländerna. Den experimentella tävlingen var inspirerad av japanska shootscenen där slag utfördes med öppen näve, så kallade palm strikes. Det gick vilt till i de slumpartade matcherna och alla var över inom två ronder. Tävlingen markerade den officiella MMA-debuten för de flesta deltagarna, till exempel en ung man vid namn Melvin Manhoef som knockade sin motståndare med en handflata. Bohlenius förlorade sin fight på giljotin, vilket motiverade honom att utveckla sina grapplingkunskaper. En resa till Brasilien senare skapade Bohlenius teamet SBJJA som fostrade många av Skandinaviens första fighters, däribland norske talangen Joachim Hansen. Bohlenius hann med att vinna två matcher i Finn Fight 1999 och hade sin avskedsföreställning på den första skandinaviska burgalan EVT som hölls 2003. Efter det lämnade Bohlenius rampljuset, men gick till historien som en förfader i den svenska BJJ- och MMA-kulturen.

Rikard Andersson (1-4)

De andra svenskarna som deltog på Battle of Amstelveen var Anders CardeRichardAndersonll och Richard Andersson som senare skulle skapa det framgångsrika teamet Hilti. Blivande svartbältet Andersson upptäckte intresset för grappling på samma sätt som Bohlenius gjort tidigare på kvällen. Anderssons fight slutade i en strypning vilket väckte fascinationen för BJJ och motiverade en träningsresa till Brasilien. Hiltigrundaren hann med att gå otaliga BJJ-turneringar, deltog i en av de första ADCC-tävlingarna och gick ytterligare fyra proffsmatcher, men är främst känd för sitt team där elever som David Bielkheden och Reza Madadi skulle nå större berömmelse än sin tränare. Idag är Andersson väldigt konkret borta från scenen, men är indirekt förevigad av att fyra före detta elever hamnade i UFC.

Omar Bouiche (3-5)

Samtidigt som ett gäng svenskar åkte till Brasilien för att lära sig BJJ, åkte August Wallén och Omar Bouiche 1996 till USA för att lära sig stilen shootfighting. Bara ett år senare inledde Bouiche den proffskarriär som fick stor uppmärksamhet. Med dagens mått ser inte Bouiches record så imponerande ut, men pionjärerna kunde heller inte lägga upp sina karriärer på samma sätt som man gör idag. En av de tre segrarna Bouiche noterade, var tillräckligt för att föreviga mannen bakom Pancrase gym som Sveriges första riktiga proffsfighter. Bouiche besegrade Minoru Suzuki på Korakuen hall i Tokyo, hösten 1998, via en rear naked choke efter bara 45 sekunder. FBouicheSuzuki_sör att få perspektiv på den segern bör man betänka att Suzuki  kom till matchen med ett record på 25-17 och hade bland annat slagit Ken Shamrock två gånger. Den svenske pionjären hade i jämförelse bara två matchers erfarenhet. Det var med andra ord ingen liten triumf vid den här tiden, även om dagens MMA-fans knappt känner till matchen eller kan relatera till den. Som många av de andra pionjärerna är Bouiche idag mest känd tack vare sina elever, med namn som Musse Hasselvall, Magnus Cedenblad och Bobby Rehman.

August Wallén (6-1)

Den andre av Sveriges två första shootfighters valde en annan väg. Istället för proffskarriär som Bouiche, satsade Wallén på att bygga teams och organisationer och hade efter sekelskiftet ett av Europas största nät av anslutna klubbar under namnet Shooters. Walléns tidiga tävlingsmeriter inkluderade tungviktstiteln i Sveriges första shootfighting-SM 1997, och en amatörtitel som togs i Florida 1999. Jämfört med de andra pionjärerna från samma generation, debuterade Wallén som proffs ungefär samtidigt som de andra drog sig tillbaka. 37 år gammal gick Wallén in i buren för Wallen1997första gången, vilket skedde 2006 på EVT i Stockholom. Debuten fortsatte med en stadig karriär som förmodligen hade pågått än idag om inte skadorna till slut kommit ikapp göteborgaren. Ettan i förlustkolumnen var en story i sig, som skedde mot Pride- och UFC-veteranen Yuki Kondo på en väldigt exotisk teamtävling i Manilla på Filippinerna 2007. Som resten av gänget i den här listan, har Wallén fått indirekta framgångar genom sina elever. Både Martin Kampmann och Alexander Gustafsson, samt i stort sett alla göteborgska proffsfighters, har vid något tillfälle varit elever till Wallén.

Andra generationen

I princip alla svenska MMA-fighters kan spåras tillbaka till pionjärskvartetten Bohlenius, Andersson, Bouiche och Wallén, fyra män som lade grunden till allt vad sporten är idag. Efter dem kom en grupp fighters som förmodligen är ännu mer okända för dagens MMA-fans. Den andra generationen som kastade sig ut på osanktionerade tävlingar med suspekta regler, de första proffseleverna. Namn som Hans Ersson, Jani Lax, Robert Sundel, Daniel Bergman, Olof Inger och Arben Latifi (bror till Ilir). Det saknas inte rövarhistorier och anekdoter om det gänget heller, men det blir ett ämne för en annan gång.

Ersson_s

Följ MMAnytt's Youtube kanal idag - Nordens ledande nyhetssajt för MMA, UFC och kampsport!
Kategorier
Nyheter

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
78 Kommentarer
 • Cecils Folks
  20 May 2013 at 05:09

  Riktigt kul läsning, bra jobbat!

 • SkinnyfatSthlm
  20 May 2013 at 05:13

  Jag önskar att Olof Inger hade fortsatt fightas, vilken jävla talang!

 • Leverpastejen
  20 May 2013 at 09:43

  Bruzze. Den kunskapen du har, och arbetet du lägger ner för att veta allt, om kampsportssverige är ovärderlig.

 • Tommy Åkesson
  21 May 2013 at 12:59

  Vill lägga till en grej om Bouiche. Han har inte bara varit fighter och coach. Han var även med och hjälpte till att utforma Tsu Shin Gen Karate. TSG är en vidareutveckling av Ashihara karate, fast med en tydlig mma-prägel (ie karate + brottning, lås, stryp etc) och om jag minns storyn från min tid i dojon rätt så var sooke Cook grymt imponerad av Bouice och det gryende fenomenet med markkamp och Bouiche var experten när markkampsbitarna skulle läggas till den nyskapade karatestilen.
  The more you know…

 • Guest
  21 May 2013 at 04:58

  Hur kan man inte ha med Jani Lax på den här listan?

 • Jojitsoo
  21 May 2013 at 08:56

  Jani lax!!!! Vart är han??? han är väl en av de största ändå fast han är så ung.. coh det är väl det som gör han så tung…

 • go now
  31 May 2013 at 02:12

  writing services is not that difficult anymore….

  but the important thing to remember is that, when you hire any content writing company to handle your website’s content, make sure that you are making a wise decision and not rushing in, to hire just about anyone.though affordable content writing…

 • Entertainment
  31 May 2013 at 02:51

  know the big words, but that doesn’t…

  mean those words are the best choice. if a small word-one syllable as opposed to three or four-means the same thing as the larger word, there’s no reason not to use it. my pet peeve big word is “utilize.” i see…

 • the superior auto institute for paintless dent repair
  1 June 2013 at 03:17

  according to the search engine” as it…

  can be easily crawled. basically, it is good to follow google web master guidelines. there are certain on-page factors that should be considered while designing web site. these area. titleb. h1,h2, h3 tagsc. descriptiond. image optimizatione. no broken…

 • best small business ideas
  1 June 2013 at 04:16

  create a strategy how you will write…

  your article. you can also take help of publishing media such as newspaper, magazines, etc. in addition, refer to the famous blog websites like cnet, ezinearticles, squidoo, infobarrel, helium etc. to collect more information on your topic.attractive t…

 • atlanta tree removal service
  1 June 2013 at 08:28

  momentum that you can use to your…

  advantage to write compelling articles. let me explain the benefits of writing daily. they include: developing your communication skills helping you get focused and organized developing a knowledge of your strengths and interests stimulating creativity…

 • sacramento in home care craigslist
  1 June 2013 at 11:25

  who their audiences are. misunderstanding the audience…

  simply means that the topic is right but you do not connect with the audience. as a blogger, it is wise to understand the problems that your audiences are facing so that you may convey helpful information that will solve their…

 • selena gomez without makeup 2013
  3 June 2013 at 02:45

  you send your manuscript only to them…

  and wait for them to either accept or reject your work and it can take anywhere from three to six months to hear back… there are some cases where it takes even longer… and still other cases where you won’t hear…

 • Jason Stockton
  3 June 2013 at 01:44

  businesses literally have no way to attract…

  search engines and generate web traffic. so you walk in the door from a hard-core, vigorous workout at the gym and the minute you walk past the kitchen, those cravings start up. the fact is that you should be eating a…

 • DeviceMaster Ethernet Device Servers – RTS and Serial Hub Ethernet Device Servers
  3 June 2013 at 02:35

  not to get one for your nonprofit…

  organization.every day more and more people use the internet to find some information about all kinds of subjects and if you still have not started tapping in this great source of visitors that internet brings, you are really falling behind, and…

 • nlp course
  3 June 2013 at 06:29

  and if you are going to have…

  a pic, here’s a thought… ummm, s-m-i-l-e. i see blog headers where the person looks like they are about to be executed.2.) go easy on the banners!ever visit a blog where all spread across the main page there are banners for…

 • new york life coach
  3 June 2013 at 06:47

  over their work again and again and…

  again, until it feels right. proofreading is not a sign of weakness; it simply shows a commendable ability to be critical of oneself and be able to spot errors in one’s work without having to consult a third party to do…

 • facebook
  5 June 2013 at 12:55

  there is an emerging need for online writers:the…

  world has gone online now. despite their size and dimension, every organization is building a website to represent it. moreover, the web presence is not simply a static presence anymore. from informative contents to associated blog posts and the answer…

 • paintless dent repair tools
  5 June 2013 at 04:11

  the have come up with an original…

  and exciting idea that appeals to the masses.the internet is actually one monstrous marketplace where you can buy and sell just about anything you want. and, when it comes to blogs, you’ll find hundreds of different niches that promote all sorts…

 • promo luggage tags
  6 June 2013 at 06:33

  relevant, timely, fresh, exciting and engaging at…

  the same time.a blog writer should push her readers a little bit every time with a slightly controversial, discussion worthy, thought provoking theory and catch eyeballs with a compelling, racy title.talented blog writers have the ability to turn even …

 • kenneth ray tevis
  6 June 2013 at 09:21

  opposite of the soap box style, with…

  this method you are writing about something you like and are raving about it. unfortunately positivity doesn’t garner as much attention as negativity on the web, but if you find a good blog or writer and say something nice they will…

 • Restaurante Gijon
  8 June 2013 at 06:33

  portable beverage cabinet? this drinks cabinet is…

  a stylish, quirky and cheeky gift for the sophisticated drinker in your life.it looks like a globe perched on a wooden stool at first glance. but if you open up the upper half of the globe, it will reveal a compartment…

 • free roulette game for fun
  8 June 2013 at 08:27

  all of them. you can also post…

  comments to other blogs and just be lucky enough to get one with do-follow comments. another way of getting quality backlinks is through writing a guest post. just find a big blog you like, similar to yours and email for a…

 • slot gratis
  10 June 2013 at 08:45

  websites and need to market them all…

  the time. however marketing online involves having to create content. so, if these website owners are not willing to write content all by themselves then they will surely look for content writers to perform this task as they get paid -…

 • slot gratis machine
  10 June 2013 at 10:02

  with herceptin, however, it did not return…

  as thick as before. further, the daily pill arimidex i take to reduce chances of recurrence causes hair thinning. to counter this, my hairdresser advised using nioxin hair-thinning system, consisting of shampoo, conditioner, and treatment spr…

 • Joshua Jacobi MD
  11 June 2013 at 09:11

  by word, all the way from the…

  end to the beginning. you’ll be surprised at what you can find – and grateful to catch it before an employer does.as you can see from this list, effective resume writing is no longer an option in today’s competitive job market….

 • .
  11 June 2013 at 09:27

  you spend your day. add some photos…

  or a video to make it more fun. that’s one way of getting closer to your readers. you don’t have to write about every little detail like going to the bathroom. just don’t go overboard with this one2. has something ticked…

 • paintless dent repair training
  12 June 2013 at 08:43

  and willing to go the extra mile.2….

  i suggest that you write “how to” articles. i cannot express myself any more passionately when i tell you that they are truly designed to drive traffic. every successful blog will include “how to” articles at least 3 times a week….

 • shoulder and arm pain
  13 June 2013 at 03:17

  can write about is customer problems or…

  burning questions. your task here is to find out what your targeted audience is talking about. to find these questions, you need to visit forums or blogs that are related to your niche. you need to find as much forums as…

 • vida seguro barato
  13 June 2013 at 07:21

  though; while some are legit, some are…

  scams. but if you know what to do, what to look for, and where to find these legitimate schemes, you have better chances of making money online. here are three best ways to make money online easy:selling on ebay is one…

 • paintless dent repair training
  14 June 2013 at 10:37

  a wordpress blog system, a person starts…

  out with a simple default template on which to work from. however; you are not forced to stay with that template since there are so many people that have created other templates that you can choose from.these templates have so much…

 • the badass of tao
  14 June 2013 at 11:58

  in the beginning or the end of…

  the post.check and editit is always advisable to re-read your article to check for any grammatical errors or spelling mistakes. even a brilliantly written post loses its charm if there are any grammatical errors.you should read it once or twice to…

 • Translator
  15 June 2013 at 07:49

  that badly written book that becomes a…

  bestseller might sell well, but if readers don’t like the book, the author’s next book may not do well because the readers who were supposed to become his fans instead felt disappointed and even cheated out of their money by a…

 • cirugia estetica plastica
  15 June 2013 at 11:07

  celebrity blog. blogs are where you start…

  the fame game, not what makes you famous. people mentioned on a blog are not famous. people with 300 youtube subscribers are not famous. people with 2,000 facebook fans are not famous. to start to get fame, real fame, you have…

 • semstar.pl
  16 June 2013 at 07:05

  accomplished.what to look for while engaging such…

  serviceswhile engaging a provider company, the indenter has to take care of a few small yet vital aspects. these include the followings.• service provider should have the ability to provide quality works that is not duplicated or copied; • th…

 • mrozkrysta.pl
  16 June 2013 at 08:36

  bentonite clay tingles your skin when you…

  put it on. it has been used to effectively treat post inflammatory hyperpignmentation, and to stop a new outbreak of acne in its tracks.oatmeal isn’t just good for breakfast, it also makes a sensational facial mask to help heal acne scars….

 • read here
  17 June 2013 at 02:26

  wordpress or blogger to create a great…

  free blog very easily. now all you have to do is write quality content. if the subject of your blog is one that you truly enjoy then you should have no problem doing this. draw from your experiences and make the…

 • printing fabric
  17 June 2013 at 05:20

  updated once a day, once a week,…

  or once months. you want it to be updated twice a day? fine, now what you need to do is to found out if your content manager will be able to cope with such amount of work. if not, you will…

 • image source
  17 June 2013 at 11:29

  sure to make these clear to your…

  chosen professional. if you are keen on promoting your website using ethical, cost-effective and quick means, the best way to ensure quality traffic to your website is to hire the best seo article writer for creating original, keyword rich website cont…

 • co to jest aspartam
  18 June 2013 at 04:00

  would be approximately â¼ cup of hummus…

  with one whole wheat pita, for a total of about 275-300 calories.yogurt & granola: this is a great way to get your protein and your amino acids level up after a workout to help build up your muscle. your muscles are…

 • voyant gratuit en ligne
  19 June 2013 at 01:47

  do some additional and smaller steps make…

  a blog more attractive such as suitable categories. it is very important because if you fail to select suitable categories for your posts then all your efforts are going to get into waste. if you could be successful in doing this,…

 • video slot gratis free
  19 June 2013 at 06:48

  articles or other people. they are also…

  trained on different aspects of keyword density. some types of articles require minimal keyword density while others work best with a maximum keyword density. writing an article that uses a two-word keyword seventeen times can be challenging, but when …

 • bse sensex
  20 June 2013 at 03:36

  wordpress blog theme customization because it is…

  highly easy to install and upgrade. most of times, it works as a complete online store management tool. by using the particular web application, a person can customize and integrate the wordpress powered blog theme as per his business requirements.it i…

 • make money from home
  21 June 2013 at 11:40

  you should do something to attract visitors…

  to your blog? don’t know how to do it? we’ll, today we are going to talk about how to build a good blog with high traffic (visitors)! you make a blog, then you post on it…its not enough to build a…

 • felix polska
  21 June 2013 at 12:09

  that you will be using for your…

  blog post. jot down the words that attract and grab you, that make you want to click the title. create a list and formulate your own title.2) opening line. your opening line needs to speak directly to the reader. what i…

 • european roulette rules wiki
  21 June 2013 at 02:16

  almost always appreciate it and return the…

  favor.start profilingas an alternative to the above two styles, it’s just a profile. pick someone in your niche and write about them, all you got to do is make a summary and let the world know what they are doing in…

 • come avere tanti soldi in poco tempo
  21 June 2013 at 07:41

  freelance writers before but you don’t know…

  anything about them. you don’t want to give away any of your precious secrets and you are on a shoestring budget so you can’t afford thousands of dollars.you go to different forums, you google it and you ask around for the…

 • PDR Training for Paintless Dent Repair
  22 June 2013 at 12:01

  would suggest one improvement in the formula,…

  based on research involving the role of insulin in muscle metabolism. glucose is a co-transporter molecule, meaning that it helps to shuttle other kinds of molecules into muscle cells (water, minerals, creatine, amino acids, etc.). glucose depends on i…

 • www.profisyster.pl
  22 June 2013 at 10:07

  blatant ads. focus on educating your target…

  audience and in positioning yourself as an expert in your niche. keep your posts simple, short, to the point, and easy on the eyes.use images. pictures can make your posts extremely attractive so, take the time to look for images that…

 • slot machine gratis king kong
  22 June 2013 at 12:10

  for ways to view the situation positively…

  is an important part of the healing process.being flexible and weighing up all the facts can help in determining the most appropriate way to move forward after the divorce. keeping the family home is an option, but deciding on the best…

 • pdr training
  22 June 2013 at 10:55

  but just because they are cheap doesn’t…

  mean that they aren’t good. just because you find a cheap host doesn’t always mean it’s the best one for you and that’s why you should research and find the top ten blog hosts online. below you’ll find ten of the…

 • dress up girls
  23 June 2013 at 02:42

  that choosing one which works well for…

  your site is the most practical thing to do.the most popular choices for blogging today are wordpress and blogger. there are some web masters who prefer wordpress, and there are those who prefer blogger. so, which one is the perfect choice…

 • pedagogium.pl
  24 June 2013 at 02:17

  site to get quick lens these will…

  not rank well with major search engines and you could get in trouble for it, write your own original content and don’t worry about writing loads of lenses at once as readers will see that you haven’t put work into them…

 • aspartam produkty
  25 June 2013 at 08:15

  i think is more applicable when you…

  are writing a large book. so for example i wrote a book on advanced project management. it was (and is) pretty successful. however getting something like that together is a ton of work and yes you absolutely suffer from block. you…

 • tips for conceiving
  26 June 2013 at 07:38

  it really can be. but you should…

  think about a few things as you are writing.first, what are you trying to accomplish with your blog? this should be covered in your “about” section. this is a great exercise to help you to define yourself for the audience, but…

 • training paintless dent repair
  26 June 2013 at 09:04

  here’s an article i ran across from…

  businessgrow.com with 25 of them! http://bit.ly/ald2ie. let me know what you think. are you already blogging? let me know how i can help. last weekend, i spoke at a seminar on the topic of social media and we spent some time…

 • facebook pdr training
  27 June 2013 at 06:16

  visually illustrate your point. by using images…

  and screen shots you are sure to capture your readers’ attention, because a good picture is worth a thousand words.be informativea little bit different than a tutorial, the informative style teaches your audience about a specific subject. it doesn’t …

 • eco friendly promo products
  28 June 2013 at 01:42

  place to explore the numerous websites in…

  it. majority of these sites are business sites that contain business blogs. if you are new in this field, there are many ways on how to be fond of it and somehow easy for you to get familiarize and be found….

 • rotator cuff tear
  28 June 2013 at 08:05

  be willing to fill your company vacancies….

  however, the truth is that statistics only tell one part of the picture because unemployment tends to be concentrated on certain industries. for example, a lot of people lost their jobs in the construction, car manufacturing, and finance sector. so if…

 • bowling nicholasville ky
  29 June 2013 at 06:40

  google friendly backlinks, but it can be…

  seen by many more eyes. to get people wanting to share and use your articles they need to be captivating; here are 5 of the best types of articles that can go viral.1) list postslist posts are great posts to write,…

 • walking dead episode summary
  29 June 2013 at 10:21

  even forget about the content. there is…

  no point of having a wonderful design if the reader leaves your site without any benefit.however great your design is, make sure your reader can tell what your site is all about at least at a glance.#14 blogging mistake- excessive use…

 • efekty eucerin dermopurifyer
  29 June 2013 at 02:46

  they want to be approached by writers….

  some only want agented material, so forget those, unless you want to take the time to try and get an agent. (there are writers digest books geared to this, as well). other publishers will only accept “exclusive” manuscript submissions. this means…

 • Joshua A Jacobi
  30 June 2013 at 11:58

  their document. both must understand that they…

  are communicating to a specific audience for a specific purpose. they must communicate information in a clear, concise way that can be easily understood. good grammar, correct spelling and organization are critical in both cases. their writing must be …

 • jazda konna
  2 July 2013 at 08:13

  apart from that aspect of it, the…

  search engines will rank your blog more highly if you have plenty of backlinks to your blog.another good way to get ideas for your blog is to look for people’s questions on both your blog and other blogs. are there any…

 • this link
  3 July 2013 at 11:09

  strong today – check out justin hall’s…

  blog.blogs are an incredible testament to the power of the world wide web. everything from the comments we make to the people we friend on facebook becomes molded in the web, as a footprint impression in concrete, it can only be…

 • kfz versicherungsvergleich
  5 July 2013 at 02:44

  to the imaginary world that we wish…

  to create. if you want to be a good writer, you’ve got to start with the basics. you don’t need to be an expert and obscure rules of language and all the nuanced technicalities of what is “right” or “wrong” according…

 • autoversicherung
  5 July 2013 at 03:46

  the summary to show you how you…

  reached a conclusion on what you wrote about. at this point, it can be an opinion or conclusive based on the facts outlined in the essay.there is nothing that irritates a teacher more than reading an essay filled with typos. leave…

 • home teeth whitening
  6 July 2013 at 06:05

  categories in a slide bar. do not…

  hesitate in posting a blog in multiple categories; if it fits the criterion. always create the categories by visualizing how readers would like to see the content on the site.do you think blog promotion has a positive impact on the organization’s…

 • free instagram followers now
  6 July 2013 at 10:27

  to a new location. you do that…

  by backing up your wordpress site and restoring it somewhere else.why should you clone your wordpress blog? because it makes for a nice sandbox site where you can test changes, you can get paid to setup your exact blog configuration for…

 • build android apps
  6 July 2013 at 10:42

  [ directory submitter – link removed ]…

  indeed. this is really awesome and very useful post! i just came across to reading your blog it serve very useful information about the interiors to individual. i am quite new in blogging and just found this blog quite informative and…

 • autoversicherung vergleich
  7 July 2013 at 02:11

  to make your writing creative. you can…

  post pictures of yourself, your band, or your adored musicians so that you will be inspired all the time. embellishments can also add up beauty and depth to your song books. creativity is an important aspect in song writing. start your…

 • strompreis
  7 July 2013 at 02:47

  full of reviews and affiliate links.there are…

  brick-and-mortar companies in this category too. running a blog brings a bit of personality to an otherwise typical online shopping experience, which can help it stand out from the crowd.i have something to share and sell, therefore i blogthis is the…

 • windshield repair Memphis
  10 July 2013 at 08:35

  is what it will take! remember there…

  will always be the need to get more traffic to your blog simply because not everyone will become loyal to your site! it is primarily for this reason you can expect to continually be writing content since it is what is…

 • shoulder bursitis treatment
  12 July 2013 at 01:52

  train those close to your site for…

  what to watch out for in the digital age. without the attention to detail and quality of craftsmanship, you won’t be able to survive in the age to come. when you sit down to write a blog post your blog is…

 • click here now
  12 July 2013 at 03:09

  round, hollow tower and usually has 1-3…

  separate “rooms” with separate entrances. the structure is covered with carpet or sisal. cat condos may not be as useful as scratching post as it comes to protecting your furniture, but they provide felines with a private place where they can…

 • Zalando Gutschein
  12 July 2013 at 03:18

  costs many times over, as employees learn…

  and practice good written communication skills and add to the overall productivity, and profitability, of the business. what do you do when your boss says you don’t write well? go back to your workstation and sulk? break down and cry?hopefully, you…

 • How to sweat less
  12 July 2013 at 11:13

  lead to sloppy writing. i buy this-to…

  a point. there’s no excuse for describing a character as “very tired” when one could use “exhausted.” and i scolded myself for repeating “looked quickly” in my own draft when i was well aware better words existed: glanced, flitted, darted, or…

 • Måndagslistan: De första eleverna | MMAnytt.se
  30 September 2013 at 09:49

  […] lista är en naturlig fortsättning på berättelsen om pionjärerna som byggde svensk MMA. Den första kullen av elever som gick matcher kan sägas vara den minst […]

 • Svara