Det tredje inslaget av artikelserien ”Matchmäklarna: Bellator vs UFC-matchningar” har landat. I det förra inslaget tog vi en titt på bland andra Bellator-veteranen Douglas Lima och den obesegrade ryske tungviktaren Vitaly Minakov. I detta inslag ser vi på bland andra Andrei Koreshkov, ytterligare en obesegrad ryss, och Bellators lättviktsmästare Michael Chandler.
Andrey “Spartan” Koreshkov
Den obesegrade Andrey Koreshkov slog The Ultimate Fighter-profilen Kyacey Uscola via teknisk kncokout redan i den första ronden innan han skrev kontrakt med Bellator, och hade avslutat alla sina matcher innan dess. Ryssen fortsatte att briljera, och knockade Tiawan Howard i den första ronden i sin Bellator-debut. Koreshkovs imponerande prestationer har endast fortsatt då han besegrade Jordan Smith via enhälligt domslut, knockade Dream-mästaren Marius Zaromskis, än en gång i den första ronden, och slog senast Lyman Good vilket var den andra gången i ”Spartans” karriär som han gått till domslut. Med den vinsten vann Koreshkov finalen av Bellators welterviktsturnering och får en välförtjänt titelchans.
Andrey Koreshkov (13-0) vs Mike ”Quicksand” Pyle (24-8-1)
En annan europeisk talang som kommer att ställas mot Pyle är den glödheta Gunnar Nelson, och det finns en god anledning för det. Pyle har tidigare testat de två lovande talangerna John Hathaway och Rory MacDonald och är ett perfekt test för vilken ung welterviktare som helst. Sedan han förlorade mot MacDonald så har ”Quicksand” radat upp tre raka vinster via T/KO inklusive en ”Knockout of the Night”-prestation där veteranen Josh Neer blev rent knockad av Pyle redan i den första ronden. Pyle har på senare tid visat sig vara en allsidig fighter som konstant förbättras och utvecklas. En sådan fighter hade varit en perfekt danspartner för Koreshkov som skulle gynnas av ett möte med Pyle, en erfaren veteran på uppgång.
Mike “The Marine” Richman
Här har vi en fjäderviktare som söker avslut när han tävlar. Mike Richman gick nio raka proffsmatcher utan att ha gått in i den tredje ronden och endast en av hans matcher gick till en andra. ”The Marine” gjorde sin Bellator-debut mot WEC-veteranen Chris Horodecki och knockade kanadensaren tidigt i den första ronden. Richman följde upp med ytterligare en knockout mot Jeremy Spoon via en hög spark som följdes av slag för att säkra knockoutvinsten endast 23 sekunder in i den första ronden. Fjäderviktaren fick smaka på sin egen medicin i finalen av fjäderviktsturneringen när ryssen Shabulat Shamhalaev fick in en träff som sänkte och avslutade Richman, han har sedan dess följt upp med två raka vinster, senast mot Bellator-veteranen Alexandre Bezerra. Härnäst möter han Magomedrasul Khasbulaev i finalen av fjäderviktsturneringen och även om jag är väldigt intresserad av att se hur det går är jag minst lika intresserad av att se hur Richman hade klarat sig i UFCs spännande fjäderviktsdivision.
Mike Richman (15-2) vs Max “Blessed” Holloway (7-1)
Låt inte faktumet att Holloway är en av UFCs yngsta fighters dra focus från faktumet att han är en oerhört duktig och lovande striker. Han är endast 21 år gammal och gjorde sin UFC-debut förra året mot Dustin Poirer. Det är en tuff uppgift för de flesta etablerade och erfarna fighters, inte minst för en 20-åring med fyra proffsmatcher i sin karriär. Holloway förlorade matchen på submission, men han återhämtade sig från förlusten och följde upp med en vinst mot Pat Schilling via ett tydligt enhälligt domslut. Sedan fick han för första gången gästa ett huvudkort och ställdes mot Ultimate Fighter-profilen Justin Lawrence på UFC 150. Holloway visade sig vara betydligt vassare på fötterna och avslutade Lawrence via teknisk knockout i den andra ronden. Senast vann han ett delat domslut mot den vilt svingande Leonard Garcia i en underhållande match med många slagväxlingar. Holloway är en spännande striker med flera olika okonventionella attacker och att se honom mot Richman som har knockoutkraft i händerna, men även hotar från marken är ett perfekt test för båda fjäderviktarna.
Michael Chandler
Här har vi en lättviktare som är redo för UFC. Michael Chandler är ju trots allt lättviktsmästare i Bellator, bara det räcker för att åtminstone få intresserade, sneglande blickar. Inget smeknamn, inget trams, bara fight, så skulle man kunna säga om Chandler. Detta är lättviktaren som fick submissionspecialisten Marcin Held att klappa ut, som knockade Akihiro Gono på under en minut, och bjöd på en av de mest underhållande matcherna från 2011 när han slog den dåvarande mästaren Eddie Alvarez med en rear naked choke i den fjärde ronden. Det är värt att nämna att nederlaget mot Chandler är Alvarez enda förlust på tio matcher. Den obesegrade Chandler har dessutom vunnit mot Patricky Friere och fick judokan Rick Hawn att klappa ut till en rear naked choke i den andra ronden. Chandler är allsidig, obesegrad och en värdig mästare, han hade absolut kunnat bjuda på intressanta matcher mot UFC-fighters.
Michael Chandler (11-0) vs Gray Maynard (11-1-1, 1 NC)
Två stenhårda, starka, allsidiga lättviktare som aldrig ger upp, och alltid fortsätter framåt. Visst har Maynard vunnit nästan alla sina matcher genom domslut. Men hans 9-sekunders knockout av Joe Veres, och den första ronden i det andra mötet med Frankie Edgar, där Maynard rent av misshandlade en halvknockad lättviktsmästare i fem minuter, är ett tydligt styrkebesked för ”The Bully”. Han har dessutom slagit meriterade fighters som Kenny Florian och Nate Diaz så vi kan nog alla hålla med om att Maynard är ett kantigt, farligt, och svårbesegrat berg i lättviktsdivisionens landskap. Det hade varit ett nöje att se om Chandler klarar av den stora och svåra utmaningen som är Gray Maynard.
Michael ”Venom” Page
Det är inte ofta repriserna på avslutet varar länge än själva matchen men tio sekunder var det enda Michael Page behövde för att vinna sin Bellator-debut. Den unge britten hade höga förväntningar på sig, men han fortsätter att briljera och än så länge är hans inofficiella smeknamn ”The British Anderson Silva”, berättigat. Han ställdes mot Ryan Sanders i sin Bellator-debut och knockade amerikanen efter att ha spenderat endast tio sekunder i buren. Visst har han endast gått fyra matcher, men han har avslutat alla sina matcher i den första ronden och hans längsta match hittills har varit två minuter och 15 sekunder lång. I sin proffsdebut dominerade Page Ben Dishman och knockade sin motståndare via en tornadospark drygt en minut in i den första ronden. Han fick Miguel Bernard att klappa ut till en armbar i sin andra match och utklassade Haitham Tantawy, som såg ut att vara besegrad redan innan han steg in i buren, i sin tredje match. Page är någon att hålla ögonen på.
Michael Page (4-0) vs Stephen ”Wonderboy” Thompson (6-1)
Två erfarna och meriterade strikers med spännande stilar och knockoutkraft i alla lemmar, detta är en matchning som garanterat levererar. Efter flera år som kickboxare samlade Thompson ihop ett matchfacit på 20-0 i sporten, och vann sina första 5 MMA-matcher. ”Wonderboy” gjorde sedan sin UFC-debut mot Dan Stittgen på UFC 143 och vann på knockout via en strålande hög spark i den tredje ronden, han vann dessutom ”Knockout of the Night”-bonusen för prestationen. Att ställa Page mot Thompson hade varit en storslagen uppvisning i striking som sällan ses i MMA. Exotiska sparkar, snabba kontringar och minst en matchbonus kan förväntas från denna explosiva matchningen.
Tack till Christoffer Esping för matchningen!
Vyacheslav “The Crushin Russian” Vasilevsky
Det märks kanske att Bellator har gott om farliga ryssar? Vyacheslav Vasilevsky har meriter så att jag knappt vet var jag ska börja. På sina 24 år på denna jord så har han hunnit vinna M-1 Globals lätt tungviktstitel, MFCs mellanviktstitel, och åtta guldmedaljer i Combat Sambo. Det är ingen dålig meritlista att ha, särskilt vid en så ung ålder. Vasilevsky slog ut den före detta M-1 Global-mästaren Tomas Narkun, ströp ut den forne UFC-fightern Xavier Foupa-Pokam, och har en domslutsvinst mot den erfarne polacken Robert Jocz. I Bellator slog han Victor O’Donnel i mellanviktsturneringen men förlorade ett domslut mot den framtida vinnaren av mellanviktsturneringen; Maiquel Falcao, ingen motståndare man ska skämmas för att ha förlorat ett domslut mot. Jag hade gärna sett hur ”The Crushin Russian” hade klarat sig i UFC då hans karriär ser väldigt bra ut än så länge.
Vyacheslav Vasilevsky (18-2) vs Alan ”The Talent” Belcher (18-7)
Denna matchningen är intressant på grund av flera anledningar. För det första så är Belcher en erfaren, etablerad mellanviktare som alltid kommer hålla sig bland de bättre mellanviktarna i UFC, även om han aldrig bär mästarbältet. Han är en farlig både på fötterna och på marken. Han hade inga större problem stående mot Patrick Coté eller Wilson Gouveia och han lyckades till och med slå ut Rousimar Palhares från brassens fruktade gaurd vilket är en stor prestation. Visst blev ”The Talent” nertagen och kontrollerad på marken av Yushin Okami i deras returmöte, men vem har inte blivit nertagen och kontrollerad på marken av Okami? Det är precis vad japanen gör bäst! Vasilevsky kommer själv från två raka vinster via teknisk knockout och klarar sig stående. Han är dessutom en meriterad grappler och skulle kunna skapa problem för Belcher på marken. Att sätta stopp för den lovande talangen Vasilevsky hade varit bra för Belcher, och om ryssen skulle segra så hade det varit den största vinsten i hans unga karriär.
Hur hade ni matchat ovannämnda Bellator-fighters?