Uppdaterat: Prat om doping och TRT i morgon på Podoplata med Dopingjouren och George Sallfeldt

I morgon på MMANytts podcast “Podoplata” kommer ämnet att vara doping samt den kontroversiella behandlingsmetoden  TRT (testosterone replacement therapy). TRT har blivit ett aktuellt dilemma inom MMA eftersom olika länder har olika regler och lagar gällande behandlingen. Metoden utvecklades ursprungligen för att hjälpa män som på grund av sjukdom fått onormalt låga testosteronnivåer, men har blivit allt mer populär som ett sätt att hindra åldrande och få en högre prestationsförmåga. Flera UFC-fighters har lagligt behandlat sig med TRT, vilket har lett till diskussion om vad som kan anses som doping och vad som är sjukvård. Som gäst deltar Joel Lundholm från dopingjouren. Lundholm arbetar som sjuksköterska på Karolinska och håller även föredrag om doping.

Om ni har frågor till Lundholm inför morgondagens diskussion kan ni skriva dem i kommentatorsfältet.

Uppdatering: I studion kommer även George Sallfeldt

Prenumerera på MMAnytt Youtube ▶️ för fler exklusiva MMA-videos 🎥 på svenska! Klicka här: ▶️
Kategorier
Nyheter

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
16 Kommentarer
 • Ivan_den_onde
  29 January 2013 at 04:18

  Givetvis har jag ingen koll på detta, men det känns lite som att idag, med de bästa läkarna, och man övervakar kroppen så är “doping” inte så skadligt…

  Känns inte som om TRT är farligt… Vilket borde vara det största argumentet mot prestationshöjande medel.

  • Axel Karlsson
   29 January 2013 at 05:03

   Och inte det faktum att alla inte kan använda det? Skadligt? Vad är inte skadligt med att din motståndare blir så jävla mycket starkare än dig trots att ni båda kör i princip samma träning.

   Hur många fler måste falla som offer för att bli knockade bara för att din motståndare fixade ett läkarintyg av någon som inte är ens är expert inom området.

   • mirjitsu
    29 January 2013 at 05:42

    haha bästa anti doping argumentet jag hört :D

   • Ivan_den_onde
    29 January 2013 at 06:37

    Jag tycker vi förbjuder styrketräning helt och hållet i kampsport sammanhang, vafan, nån kan ju bli skadad…

    Klart det finns argument mot doping, men du presenterar inget…

    • JimmieMcNutty
     30 January 2013 at 02:42

     Tror han bara menar att man inte ska få gå den onaturliga vägen.
     Om alla ska tävla under samma förutsättningar, så ska doping/trt inte vara tillåtet.
     Bara för att jag är starkare än dig betyder inte att du ska få använda syntetiska preparat för att komma ikapp.
     Om du vill komma ikapp så får du försöka genom den naturliga vägen, kost och träning.
     Om TRT är livsviktigt för dig så får du väl sluta med proffs idrott och söka ett annat jobb.

 • Extreme_One
  29 January 2013 at 04:40

  Enklast är att sluta med testerna. De lab som finns idag upptäcker ändå inte de senaste preparaten. fråga Armstrong, han kan berätta

 • Extreme_One
  29 January 2013 at 04:40

  Enklast är att sluta med testerna. De lab som finns idag upptäcker ändå inte de senaste preparaten. fråga Armstrong, han kan berätta

  • PodoplataSimon
   29 January 2013 at 06:47

   Klart det vore enklast, men bra lösningar är inte (alltid) enkla.

   För mig är det starkaste argumentet mot doping att en ung kille/tjej som tränar MMA inte ska behöva ha i bakhuvet att han/hon måste dopa sig för att kunna nå världseliten.

   Och för dom som säger att dopingtester är meningslösa, kolla på fysiken hos fighters’erna i Pride och nu i UFC…

   • Lesnar911
    29 January 2013 at 11:12

    Dom testade väll inte för doping i pride… Bara droger. edit* iofs kanske det du syftade på hehe.

    Sedan finns det enorma fördelar med doping inom mma som inte relateras alls till hur fysiken ser ut. Återhämtning. Läkning, epo osv osv.

    Och extreme_one verkar referera till designer steroider, vilket jag ställer mig högst tveksam till finns inom mma. Finns däremot inom sporter där det finns många miljoner att tjäna.

    Det enda som behövs för att slå ett dopingprov är ju att veta när testet är. Vilket i princip alla i mma vet. Enda sättet att få någon att åka dit (bortsett ifrån dom som inte har mycket bakom pannbenet) är random tester. Både under offseason och trainingcamp. Dana vet nog detta. Men vet nog även att 8/10 skulle åka dit på cannabis metaboliter och bli avstängda också, and that aint good for bidness

    • PodoplataSimon
     29 January 2013 at 11:22

     Det var det jag menade, kolla vilka roidmonster som fightades i Pride, finns en anledning att vi inte ser några sådana nu för tiden.

     • Lesnar911
      29 January 2013 at 11:31

      Ufc fighters skulle ju kunna förvandla sig till roid monster om dom hade velat också. Bara köra en feting offseason kur och byta till kortrare estrar när galan närmare för att sedan gå av och vara clean efter matchen. Problemet är väll alla frågor som reportrar skulle ställa om fysiken.. Vilket inte verkade vara ett problem under pride dagarna :) Kombinera det med twitter och aktiviteten på forumen så skulle det nog bli en Jävla liv om någon någon drog en bob sapp och vägde 170kg med magrutor :D . Vilket inte verkade vara ett sådant stort problem i japan. (om det nu fanns super hw osv osv )

      Sedan är jag och kommer alltid vara förvånad hur sapp pallade en 10min rond utan att dö. Han måste ha inkluderat epo eller något haha.

 • Kenny Starfighter
  29 January 2013 at 05:47

  Som jag skrev på facebook,frågor tills imorgon: är TRT något som används i Europa eller bara i staterna? Är TRT något som är godkänt inom andra idrotter?

  • Lesnar911
   29 January 2013 at 11:16

   Alla kan få testogel utskrivet vid behov.. Tror jänkarna är aningen mer liberala med doseringarna dock, även enklare att missbruka när du får vialer utskriva som vissa får där..

   Börjar man komma upp i åren och känner att tröttheten börjar komma och sexlusten dimper så borde man kolla upp sina testo nivåer. Menar rent allmänt nu dvs.

   Vissa sporter är det ok i. Har dock för mig att dom tillåtna nivåerna är som högst i mma dock. Kan ha fel. dvs testo och epitesto ration om jag minns rätt vad det kallas. Det som sonnen och overeem åkte dit på. Tror t.ex. 7:1 är ok inom mma och i vissa andra sporter 4:1 osv. Iaf något liknande.

 • nitohu
  29 January 2013 at 06:44

  Om TRT behandlingen utförs på ett korrekt sätt så ska du ha ett testosteronvärde på 10-20 nmol/L .Där upp till 30 nmol/L anses som ett normalvärde. Att man inte höjer mer beror på att tillförsel av syntetiskt hormon på sikt kan få negativa konsekvenser för kroppen. Därför är man i sverige mycket restrektiv här och nogrann med att nivåerna inte blir för höga.
  Syftet med den medicinska behandlingen är att normalisera kroppsliga funktioner. Samt få bort dom negativa symptom. Som är orsakade av den för låga produktionen.Inte att ge några sportsliga fördelar som vissa tycks tro.
  Och för att få behandlingen så ligger du normalt sett lägre än 8 nmol/L.Även om 8-12 nmol/L också kan vara grund för en behandling.Plus att du måste uppvisa symptom.Som beror på testosteronbrist, för att få behandling.

  Detta är vad som gäller i sverige. Ibland får man uppfattningen att det skulle råda en liberalare syn på hur högt man kan höja nivåerna. Och på vilka grunder man kan få behandlingen i U.S.A. Eftersom det kan vara skadligt för patienten att höja nivåerna för mycket. Samt tillsätta syntetiskt hormon när det inte behövs. Så är vore det ju enligt sveriges sätt att se på saken ett direkt brott att medverka till detta.

  Min fråga blir därför; Råder det verkligen andra riktlinjer för detta i U.S.A ?

  • Lesnar911
   29 January 2013 at 11:20

   Jag känner en kille i usa vars läkare gav han ett recept på 400mg/veckan testo efter lite övertalning.. En vanlig första Doping Kur ligger på 500mg / veckan. Han fick ta med vial hem och sköta inject själv då han är en fd bodybuilder som inte behövde hjälp med det varje vecka haha. Så jag skulle vilja säga att det är jävligt mycket mer liberalt där. Dock kan ju säkert vilken läkare dom har spela in, och vart dom är bosatt osv.

   • nitohu
    30 January 2013 at 08:11

    Frågan är väl vilken vilken kontrollapparat det finns i U.S.A för att inte detta ska kunna ske. Man tycker ju att det även där borde finnas någon slags reglering och myndighet. Som gör att läkarna kan förlora sina licenser om dom skriver ut syntetiskt hormon lite hur som helst.

  Svara

  Senaste kommentarerna
  Omröstning

  Vem blir första svenska UFC-mästare?

  Visa resultat

  Loading ... Loading ...