Thabo Motsieloa och hans fru Eva Callenbo Motsieloa lyckades i helgen att ro i land 20års-jubileet av All Style Open som under loppet av tolv timmar sammanlagt lät 180 personer tävla. Under förmiddagen fick 160 amatörer platsen som skapats i Solnahallen till förfogande och på kvällen släpptes proffsen fram.
I samtal med Allstyle – Kort om Kampsport berättar Thabo Motsieloa om sina tankar kring helgens produktion och vad han har sett under sin tid på den svenska kampsportsscenen.
– Ibland vill man sammanfatta, summera och plocka upp. Det här är lite av en sammanfattning, en summering och sen ett finger upp i luften så här. Vart åt är vi på väg med svensk kampsport?, frågar Thabo Motsieloa utan att utge sig för att ha något svar. Det är ingen som vet. Jag vet det definitivt inte. Alla söker svaret. Det kommer ett svar, men det är väldigt väldigt komplicerat. Det vi märker är att det är fler och fler som tränar, fler som tränar ordentligt. Jag märker stor skillnad på insatsen. Vanliga människor som från början kommer ner och tränar börjar träna på allvar. Dagens generation av människor är mer intresserade av att delta än att titta på.
Thabo Motsieloa anordnade sin första tävling 1984 och i samtalet med MMAnytts Mazdak Cavian beskrev Motsieloa den utveckling han bevittnat och även varit en del av.
– För 29 år sedan var jag ung, säger Thabo och skrattar. Varje tid har en generation. Det fanns beatniks under en tid. Det fanns raggare under en tid. Det fanns kickers under en tid. Och den här eran så var det människor som nådde ut till väldigt många jämnåriga. Så egentligen behövde man inte ens sätta upp en poster, man behövde bara säga att Kalle skulle slå på Nisse i Solnahallen imorgon så kom folk dit. Nu är ju jag en gubbe i avseendet som arrangerar en tävling. Den yngre generationen har inte dem produktionsmöjligheterna. Det här kostar ju massor av pengar, hundra tusentals kronor att sätta upp en sådan här grej. Det där var en tajming-fråga- vi var ute i rätt tid, med rätt grej. Man behövde inga stora medel.
På senare år har MMA varit den form av kampsport som många velat associera sig med och som fått mest uppmärksamhet i media. Thabo Motsieloa berättar att han sett många trender komma och gå och trots att han inte har några definitiva svar gällande framtiden hoppas han i alla fall på att UFC inte ska inneha den dominanta roll organisationen har idag.
– Jag tror att man kommer nå en mättnad [med MMA]. Jag har hållt på med kampsport i 35 år och jag tycker att det finns en hel del ”hoax” i industrin. Den är styrd ut av framför allt en stor kraft som inte har någon demokratisk eller transparens i varför får någon en titelmatch etcetera. Det återspeglas ibland i kvalitén. En del av UFC-fajters är bländade idrottsmän, alla är vältränade och det går inte att kritisera dem på det viset. Det går inte att kritisera dem på det viset. Men ska vi prata om ”the level of knowledge”. Tittar man till exempel på toppskiktet av boxning, de allra bästa boxningsproffsen är dem som är allra mest utvecklade tekniskt. Man tittar på Mayweather och Pacquiao och sådana. Sen finns det ju Georges St. Pierre och Anderson Silva som verkligen är top notch, absolut. Men det finns det en hel del humbug tycker jag.
– I framtiden skulle jag vilja att fler människor tävlade i flera olika kategorier. Hela det här stilbegreppet är ju ganska fånigt. Egentligen handlar det om att man ändrar några paragrafer och regler som kan innebära att kör man med knän och så rullar man inte för då får man ett knä i huvudet. Det är bara att läsa i reglerna och ändra, adaptera och så blir man inte så stilbunden. Dit är vi på väg och vi har redan hunnit väldigt långt. Jag tror att fler kommer att göra det vi faktiskt gör, tävlar i många olika kampsporter.
– Jag hoppas att organisationer som UFC faktiskt inte får ihop det. Jag tycker det är läskigt när [en idrott] ägs av en kommersiell kraft. Det är inte sunt. Jag tror att de kommer att bli genomskådade utav publiken. När det blir genomskådat tror jag att de kommer tappa trovärdighet. Det kommer att framstå som en våldsam variant av wrestling. Man bygger upp en människa som en produkt, ett namn, en Brock Lesnar som ser läbbig ut med en nacke som en serietidnings-figur. Han kan veva, det är inte det. Men man bygger upp det och kan då gå åtta matcher och bli världsmästare. Vilket fotbollslag vinner VM efter åtta matcher? Vilken schackspelare vinner schack-VM efter åtta matcher? Vilken boxare vinner [VM efter åtta matcher]? Vilken badmintonspelare vinner [VM] efter åtta matcher? Man måste vara bra korkad för att gå på den grejen. Då är det något fel på sporten., avslutar svenske kampsportsprofilen Thabo Motsieloa intervjun med.