MMA – en djupare (och personligare) förklaring

Det här är ursprungligen en post jag skrev på min personliga blogg imorse när jag yrvaket låg och slökollade på “Vakna med The Voice” med laptopen i knät, och Jakob Öqvist tillsammans med Josefine Crafoord halvt om halvt massakrerade allt MMA handlade om – det var åtminstone så jag uppfattade det strax innan första koppen kaffe.

Inlägget är helt enkelt resultatet av att ha sovit dåligt, inte har orkat dricka kaffe och varit sugen på att skriva någonting. Hoppas ni står ut med den personliga prägeln och bristen på nyhetsvärde.

Jag gillar MMA. MMA är den nya proffsboxningen, mer eller mindre, en publikvänlig kampsportshybrid, en mix och blandning av massa olika sorters kampsporter. Det är brottning, det är muay thai (“thaiboxning”), det är brasiliansk jiu jitsu (“bjj”), det är judo, det är karate. En del blandningar är ganska vanliga (t.ex. är brottning/thaiboxning/bjj vanligare än t.ex. brottning/karate/bjj eller brottning/thaiboxning/judo, även om alla möjliga sorters blandningar finns och inte är så lätta att identifiera).

Men, MMA dras med ett väldigt, väldigt dåligt rykte.


Sporten grundar sig i vale tudo, som i princip är en evolution av gatuslagsmål, två män utan handskar som slår varandra sinneslösa i en ring.

Vale tudo blev mer eller mindre känt som “ultimate fighting” när UFC, Ultimate Fighting Championships, började sända det på PPV i USA. Det var kampsport mot kampsport. Karate-utövare mot boxare. Brottare mot thaiboxare. T.om. ninjutsu, kung fu och gatuslagsmål citerades som favoritstilen bland utövarna.

Det är inte MMA.

Skillnaden mellan MMA och den gamla sortens vale tudo är t.ex. att man har handskar. Man har också ronder. Och viktklasser. Och regler i allmänhet.

Slag mot bakhuvudet är förbjudet. Ögonpetning är förbjudet. Skrevsparkar är förbjudet.

Kort sagt, allt det där som mer eller mindre uppgavs vara det som skulle locka folk till vale tudo, har reglerats bort. Beroende på var i världen du befinner dig, så är det också lite olika regler på armbågar och knän mot huvudet. I sverige, t.ex, så är det förbjudet med armbågar mot huvudet över huvudtaget. Det är det också i Japan, men där får du knäa och sparka en motståndare i huvudet, även när han är på marken (det är inte alla organisationer som väljer att tillåta det, men Japan licenserar organisationer med såna regler). I USA får du använda armbågar mot huvudet, både ståendes och liggandes, men knän och sparkar mot huvudet är förbjudet när motståndaren når golvet, står på knä eller har handflator i marken, mer eller mindre.

Min tanke är alltså att skilja på vad folk brukar kalla “ultimate fighting” och MMA.

Den största organisationen i västvärlden när det gäller MMA är fortfarande UFC. Men man får inte, som Josefine Crafoord (eller hur det nu stavas) valde att uttrycka sig, “bita öronen av varandra”.

Det som fick mig att känna mig så tvungen att skriva av mig, är “Vakna med The Voice” idag. Det är bara en stund sen de pratade om när Jakob (Öqvist) var på gymmet med sin “PT” (jag vet inte om jag någonsin hört någon som bor utanför stockholm säga så), som tydligen varit tvungen att låta Jakob köra själv, för att han skulle hjälpa en “ultimate fighter”.

Enligt Jakob hette denne “ultimate fighter” David och skulle köra en titelmatch.

En svensk, som skulle köra titelmatch i ultimate fighting. Jag tror att jag skulle ha vetat det. Faktiskt. Jag försöker hålla koll på MMA-världen, faktiskt.

Beskrivningen av denne Davids träning var väldigt smickrande, det var sjukt vad han imponerade på Jakob. Men tyvärr, Jakob, resten var fel.

Dels heter det inte ultimate fighting. Och dels tror jag inte att denne David, som på beskrivningen låter precis som David Bielkheden, ska köra en titelmatch.

David Bielkheden, om det är honom Jakob har studerat så noga på gymmet, ska köra en match på ett underkort i UFC. Jag är nyvaken och trött och orkar inte kolla upp vilket kort det är (det snurrar massa siffror i huvudet på mig, och jag blandar ihop med sveriges andra MMA-hopp, Per Eklund). Men, iaf, det är ingen titelmatch. Det är inte ens en tv-sänd match, om inte jag minns helt fel (därav underkortet).

Missförstå mig åtminstone fel nu – det är stort att sverige har två utövare i UFC. Det är i princip den högsta nivån man kan nå som MMA-fighter. Men det är skillnad på en titelmatch och underkortet. Förlåt, David, men det håller du med om du också.

Däremot tycker jag inte att det är en dålig sak att det är skillnad. Jag tror nämligen att Jakob knappast hade varit så, förlåt ordvalet, “okunnig” om vi hade haft en svensk titelutmanare i UFC. Jag tror inte att han hade förklarat sporten som “proffsboxning, fast du får göra vad du vill.” Jag tror att det hade varit en lite större nyhet. Jag tror att det hade blivit lite mer legitim uppmärksamhet, det hade varit lite mer liv i nationella tidningars sportsidor. Jag och Martin hade haft fler besökare på MMANytt. TV4 Sport hade kunnat ha någon annan än Paolo Roberto som kommentator och sluppit sända UFC-korten fyra på natten.

Meningsuppbyggnad och slarvfel fixat, vill ni se dem finns de på den personliga bloggen ;)

Kategorier
Nyheter
8 Kommentarer

Svara

Senaste kommentarerna
Omröstning

Vem borde Alexander Gustafsson möta i sin UFC-comeback?

Visa resultat

Loading ... Loading ...