Veckans sammanfattning: Reebok floppar bland UFC:s fighters

Det har som vanligt hänt mycket inom sporten och Reebok var långt ifrån ensamma om att stå i rampljuset den gångna veckan. Med det sagt är det nya sponsoravtalet utan tvekan det största som hänt och därför ägnas denna veckas sammanfattning helt och hållet åt UFC:s kontroversiella nya sponsor. Framtida löner har släppts, fighters har reagerat och det kommer kanske inte som någon större överraskning att de flesta fortsatt är negativa till avtalet. 

Det blev i veckan alltså officiellt hur mycket fighters kommer tjäna på att kliva in i oktagonen när UFC:s nya sponsoravtal med Reebok träder i kraft och det hela mottogs av stark kritik. Inte undra på då lönerna ser ut att bli nästan hälften så små som förut..

Mest kritiskt, åtminstone öppet, var UFC:s lättviktare Myles Jury (15-1) som kallade Reebok för “trash” i veckan. VD Dana White reagerade självfallet med ett kortfattat löfte om att “we’re going to fix it”, vad det nu betyder. Jury är långt ifrån ensam om att vara missnöjd med Reebok som ny huvudsponsor för UFC – Vitor Belfort (24-10) tjänar mer än han behöver men mindre än vad han förtjänarTim Kennedy (18-5) tackade helt sonika nej till att någonsin tävla i oktagonen igen och Tito Ortiz (18-11) rekommenderar andra att göra som han själv och söka sig till Bellator istället, där frihet är en garanti enligt legenden.

Det var ett hårt mottagande med andra ord. För att kortfattat beskriva avtalet är Reebok från och med i sommar UFC:s huvudsakliga och enda sponsor vilket innebär att samtliga fighters kommer bära sportjättens kläder i oktagonen. Varför detta är såpass kontroversiellt ligger i faktumet att detta gör det omöjligt för utövare att tjäna pengar på andra sponsorer som för många inom sporten är den huvudsakliga inkomsten. Shorts täckta av diverse företags loggor är ett minne blott med andra ord.

Till en början hade man tänkt tillämpa ett system där de högst rankade skulle tjäna mest pengar för sina matcher. Då UFC:s rankingsystem är under all kritik för tillfället gav man däremot ganska snabbt upp om detta. Istället belönar man de som varit i organisationen längst, närmare bestämt de som gått flest matcher. Gapet är stort mellan de som gått en till fem matcher och en mästare – medan de förstnämnda tjänar 2,500 dollar per match, cirka 20,500 kronor, blir mästare 45,000 dollar rikare, vilket blir cirka 370,000 kronor i svensk valuta. Fullständiga detaljer kring det nya lönesystemet hittas här.

Det är inte svårt att förstå ilskan bland fighters med andra ord, inte minst vad gäller de med ett mindre antal matcher under bältet. I UFC:s försvar betonade man faktumet att dessa utbetalningar är garanterade och risken för att inte hitta sponsorer i tid för matcher försvinner därmed. Detta är en bra poäng och det är ingen hemlighet att många haft tufft med att hitta någorlunda permanenta eller långvariga sponsorer att samarbeta med. Bortsett från sportens största stjärnor beskrivs avtal ofta som osäkra och kortvariga, det är exempelvis inte ovanligt för en mindre känd fighter att byta sponsorer från match till match.

Nu behöver man alltså inte oroa sig över att på egen hand söka upp sponsorer vilket utan tvekan är en positiv aspekt av UFC:s avtal med Reebok. Samtidigt kvarstår klyftorna mellan mästare och nykomling – Ronda Rousey (11-0) tjänade betydligt större summor pengar på sponsoravtal jämfört med någon med två matcher i UFC redan innan Reebok och kommer fortsätta göra så även i framtiden.

Kritiken ligger i att utbetalningarna sänks rejält jämfört med förut. Visst var det utan tvekan en stor stress att ständigt behöva hitta sponsorer att stå bakom en, ingen fråga om saken. Samtidigt är den huvudvärken förmodligen värt att i vissa fall tjäna mer än dubbelt så mycket på att kliva in i oktagonen.

Vad säger ni läsare – hade UFC sina fighters i åtanke då man slöt avtalet eller handlar det endast om att expandera det egna varumärket? Är det orättvist? Utnyttjar man sina anställda? Bryr man sig endast om sina största stjärnor? Har man överhuvudtaget råd att agera som man gör eller riskerar man att förlora fighters till Bellator eller någon annan organisation?

Upplev MMA av toppklass - köp biljetter till Superior Challenge 20 den 7 december!
Kategorier
Nyheter

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
7 Kommentarer
 • Hiho
  10 May 2015 at 05:33

  Självklart tänker man på organisationen och varumärket framför sina fighters. Fighters på elitnivån tjänar redan dåligt som det är, speciellt i en sport som mma där man går 3-4 matcher om året. Och nu är försämras chanserna till att tjäna extra.

  • Sgt.242
   10 May 2015 at 06:16

   du förskönar situationen :)
   Läste någonstans att i snitt går en UFC fighter 2 matcher per år om man slår ut det över en längre period.
   Hittar dock inte artikeln och kan därför inte kolla källan.

 • aboohassaan
  10 May 2015 at 07:07

  Som sagt… tror UFC gräver sin egen grav med detta.

 • Morgall
  10 May 2015 at 07:25

  UFC förolämpar sina egna. Tyvärr

 • Henrik Söderström
  10 May 2015 at 09:24

  Jag hoppas att denna deal (som jag upplever som väldigt girig) blir kännbar för ufc och att fler fighters väljer att inte förlänga kontrakt utan söka ny arbetsgivare, Kennedy är ett relativt stort namn att tappa och vi får väl se om fler följer hans exempel.

 • nitohu
  10 May 2015 at 11:01

  MLB, NBA och NHL har ju alla haft sina strejker. Gick alla missnöjda fighters samman här så skulle man säkert vara tillräckligt många för att få UFC att omvärdera det här. Frågan är väl bara om dom kan organisera sig tillräckligt för att genomföra något sådant. “The time is now” för en sån aktion tycker jag.

 • Nordicflight
  11 May 2015 at 05:51

  Hela grejjen med att utövarna fått ha egna sponsorer från början, när det är UFC som arrangerar, hyr lokal, betalar för sändningstid m.m. och tar hela risken är ju egentligen märklig. Med tanke på vilket klimat sporten kommer ifrån så förstår vi ju varför dom lät det hända så länge, men var annars kan man komma in i en sändning som någon annan betalar för, med egna sponsorer? Nu är sporten större och UFC gör om sin strategi och jag förstår det. Sen är det trist att vissa fighters måste justera ner sin inkomst, för det är ju aldrig kul. Jag ser detta mest som att UFC går tbx till en modell som dom hade haft från början om dom bara hade haft ekonomin att betala skälig ersättning till sina fighters redan då, vilket jag ändå tycker att dom i de flesta fall gör i dag. Är det rimligt att man går ett par matcher och direkt har en hög inkomst? Jag vet inte om jag tycker det.

  Trött på alla som bara klagar på UFC.
  Gör nått bättre själva då lixom…

 • Svara