Det har som vanligt hänt mycket inom sporten och Reebok var långt ifrån ensamma om att stå i rampljuset den gångna veckan. Med det sagt är det nya sponsoravtalet utan tvekan det största som hänt och därför ägnas denna veckas sammanfattning helt och hållet åt UFC:s kontroversiella nya sponsor. Framtida löner har släppts, fighters har reagerat och det kommer kanske inte som någon större överraskning att de flesta fortsatt är negativa till avtalet.
Det blev i veckan alltså officiellt hur mycket fighters kommer tjäna på att kliva in i oktagonen när UFC:s nya sponsoravtal med Reebok träder i kraft och det hela mottogs av stark kritik. Inte undra på då lönerna ser ut att bli nästan hälften så små som förut..
Mest kritiskt, åtminstone öppet, var UFC:s lättviktare Myles Jury (15-1) som kallade Reebok för ”trash” i veckan. VD Dana White reagerade självfallet med ett kortfattat löfte om att ”we’re going to fix it”, vad det nu betyder. Jury är långt ifrån ensam om att vara missnöjd med Reebok som ny huvudsponsor för UFC – Vitor Belfort (24-10) tjänar mer än han behöver men mindre än vad han förtjänar, Tim Kennedy (18-5) tackade helt sonika nej till att någonsin tävla i oktagonen igen och Tito Ortiz (18-11) rekommenderar andra att göra som han själv och söka sig till Bellator istället, där frihet är en garanti enligt legenden.
Det var ett hårt mottagande med andra ord. För att kortfattat beskriva avtalet är Reebok från och med i sommar UFC:s huvudsakliga och enda sponsor vilket innebär att samtliga fighters kommer bära sportjättens kläder i oktagonen. Varför detta är såpass kontroversiellt ligger i faktumet att detta gör det omöjligt för utövare att tjäna pengar på andra sponsorer som för många inom sporten är den huvudsakliga inkomsten. Shorts täckta av diverse företags loggor är ett minne blott med andra ord.
Till en början hade man tänkt tillämpa ett system där de högst rankade skulle tjäna mest pengar för sina matcher. Då UFC:s rankingsystem är under all kritik för tillfället gav man däremot ganska snabbt upp om detta. Istället belönar man de som varit i organisationen längst, närmare bestämt de som gått flest matcher. Gapet är stort mellan de som gått en till fem matcher och en mästare – medan de förstnämnda tjänar 2,500 dollar per match, cirka 20,500 kronor, blir mästare 45,000 dollar rikare, vilket blir cirka 370,000 kronor i svensk valuta. Fullständiga detaljer kring det nya lönesystemet hittas här.
Det är inte svårt att förstå ilskan bland fighters med andra ord, inte minst vad gäller de med ett mindre antal matcher under bältet. I UFC:s försvar betonade man faktumet att dessa utbetalningar är garanterade och risken för att inte hitta sponsorer i tid för matcher försvinner därmed. Detta är en bra poäng och det är ingen hemlighet att många haft tufft med att hitta någorlunda permanenta eller långvariga sponsorer att samarbeta med. Bortsett från sportens största stjärnor beskrivs avtal ofta som osäkra och kortvariga, det är exempelvis inte ovanligt för en mindre känd fighter att byta sponsorer från match till match.
Nu behöver man alltså inte oroa sig över att på egen hand söka upp sponsorer vilket utan tvekan är en positiv aspekt av UFC:s avtal med Reebok. Samtidigt kvarstår klyftorna mellan mästare och nykomling – Ronda Rousey (11-0) tjänade betydligt större summor pengar på sponsoravtal jämfört med någon med två matcher i UFC redan innan Reebok och kommer fortsätta göra så även i framtiden.
Kritiken ligger i att utbetalningarna sänks rejält jämfört med förut. Visst var det utan tvekan en stor stress att ständigt behöva hitta sponsorer att stå bakom en, ingen fråga om saken. Samtidigt är den huvudvärken förmodligen värt att i vissa fall tjäna mer än dubbelt så mycket på att kliva in i oktagonen.
Vad säger ni läsare – hade UFC sina fighters i åtanke då man slöt avtalet eller handlar det endast om att expandera det egna varumärket? Är det orättvist? Utnyttjar man sina anställda? Bryr man sig endast om sina största stjärnor? Har man överhuvudtaget råd att agera som man gör eller riskerar man att förlora fighters till Bellator eller någon annan organisation?