Exklusiv intervju med Joel Moya Schöndorff inför Amatör VM i MMA: ”Många tycker att jag ser för snäll ut för att vara en fighter”

25-årige Joel Moya Schöndorff (till vänster på bilden)ska kommande vecka tävla om världsmästartiteln i Amatör-MMA (IMMAF World Championships) som går av stapeln i Las Vegas och avslutas med en final vid UFC:s Fan Expo den 11 juli. MMAnytt har fått chansen att intervjua fjäderviktaren som tränar vid Swedish Top Team och Conde BJJ i Göteborg om hans tankar kring att få representera Sverige vid tävlingen och hur revanschsugen han är efter att ha slutat tvåa förra året.

F: Hur länge har du tränat kampsport och MMA?

S: ”Jag har tränat MMA sedan oktober 2010 men jag har sedan tidigare tränat boxning när jag var yngre. Min bäste vän Alexander fick mig att testa boxning när jag gick på högstadiet och sporten passade mig väldigt bra men sedan hade jag rätt många år borta från kampsport. Det dröjde som sagt till 2010 när samme vän övertalade mig att testa MMA vilket jag gjorde vid House of Champions vid Hisingen och ända sedan dess har jag haft en passion för sporten. Jag hade egentligen ingen dröm om att komma någonstans i sporten men utveclingen har varit naturlig så även om det inte är säkert att jag blir proffs så trivs jag med att tävla för tillfället”.

F: Vilken aspekt av MMA är du mest förtjust i?

S: ”Det roligaste momentet för mig är sparringen för det är där jag kan testa hur mycket som jag har lärt mig från resten av träningen. Det är också ett tillfälle för mig att få ut aggressioner och komma bort från vardagens krav och plikter. När jag har ett lyckat sparringpass så stänger jag av allt förutom uppgiften framför mig vilket gör att jag hamnar i ett flow. Sedan är det en skön känsla efteråt när endorfinerna släpps ut”.

F: Du förbereder dig just nu för världsmästerskapet i amatör-MMA som avgörs nästa vecka i Las Vegas, hur har träningen varit inför tävlingen?

S: ”Träningen har varit brutal, framförallt den senaste månaden. Mina träningskamrater vid Swedish Top Team har pressat mig ordentligt och intensiteten har varit något jag inte upplevt tidigare. Även om det varit tufft så har jag förbättrat mig och även lärt mig mer om vad jag är kapabel till. Träningen har fått mig att inse att jag kan pressa mig mer än vad jag trodde jag skulle klara av så det känns lovande inför tävlingen”.

F: Förra året slutade du tvåa efter att ha varit väldigt nära en guldmedalj. Vad har du tagit med dig från den upplevelsen?

S: ”Först och främst så kommer det inte att vara lika mycket nya intryck det här året. Förra året var första gången jag tävlade på en såpass stor tävling och det var en del faktorer som jag känner att jag kan hantera bättre den här gången. Värmen i Las Vegas är väldigt annorlunda och att luften är så torr gör det mer utmanande men nu har jag erfaranhet från det. Detta gör att jag kan fokusera mer på att prestera och sen är jag även väldigt motiverad till att vinna eftersom förlusten förra året var så tung att uppleva”.

F: Hur brukar andra reagera när de får reda på att du tävlar i MMA?

S:”Ska jag vara ärlig så tror de flesta inte att jag är det. Många tycker att jag ser för snäll ut (skratt) och att en fighter borde se mer elak ut. Annars så tycker vissa att sporten är för brutal och det är lätt att hamna i en disskussion kring det, men jag har lärt mig att sluta bry mig så mycket om vad andra tycker. Alla har rätt till sin egen åsikt och jag är medveten om att MMA inte är en sport för alla, men för mig är det en passion. Visst kan dock vissa riktigt blodiga matcher vara brutala även för mig att kolla på men samtidigt så i Sverige så är ju alla som kliver in i buren tränade”.

F: Har du utfört någon särskild mental träning inför VM?

S: ”Landslaget har faktiskt anlitat en mental tränare, P.O Lindwall heter han och han har hjälpt mig att förstå en hel del saker. Bland annat att resultatet bara är en del av målet tillsammans med att få ut så mycket som möjligt av träningen. Han har även lärt mig kring hur kroppen reagerar på adrenalin-kicken som kommer när man ska tävla, vikten av att använda nyckelord inför att jag ska prestera samt att det inte alltid går att styra hur man mår när tävlingsdagen kommer utan att det då gäller att kunna prestera på topp oavsett hur jag mår”.

F: Har du någon särskild fighter som du ser upp till?

S: ”Jag följde inte MMA så mycket fram tills nyligen när jag skaffade Fight Pass. Nu är den fighter vars stil jag gillar mest Dominick Cruz. Jag gillar hans fotarbete och hans förmåga att landa slag och sedan vara borta när hans motståndare försöker kontra med slag. Även om jag inte ser mig själv vara ens i närheten av honom så ser jag saker jag kan efterlikna då han har boxning som sin främsta styrka vilket även jag har”.

F: Slutligen har du några sponsorer du vill tacka?

S: ”Jag vill tacka landslagets officiella sponsor SBI Sport som har hjälpt mig enormt mycket. Sedan vill jag även tacka Memira som gjort att jag fått väldigt bra syn. Slutligen vill jag hylla mina lagkamrater som hjälpt mig bli bättre samt att alla som tror på mig och även dem som inte gör det”.

Kommentarer

Kommentarer

Kategorier
Amatör MMAExklusivt på MMAnyttNyheter
Profilbild på Redaktionen

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
En kommentar
  • Herr Elof
    3 juli 2015 at 10:30

    Nästan lite mysigt att ni propsar på att han ska få plats för sina sponsorer. Sånt gynnar väl både honom och sponsorer och skadar ju inte läsaren.

  • Svara