BJJ-Bloggen: Europeans, Eddie Bravo rullar med Jean Jacques Machado och ‘Buchechas’ MMA-planer

Europeans är avslutade och som väntat knep en rad välkända namn (konstigt nog gott om brassar, sportens utomeuropeiska övermän) guld. Vi har även en video på inga mindre än Eddie Bravo och Jean Jacques Machado mitt uppe i ett rull – kom igen nu, det går väl inte att missa? Det ser även ut som om Marcus Almeida ser ut att vara nära en debut i MMA-ringen efter att ‘Buchecha’ nyligen börjat träna med några av UFC:s absolut bästa.

Det bjöds som vanligt på stor underhållning från årets upplaga av europamästerskapen, ‘Europeans’, i jiu jitsu från Portugals huvudstad Lissabon. Mästerskapet började onsdagen den 21:a förra veckan och nådde sitt slut i söndags efter fem dagar av intensiv tävling och en hel del välkända namn lyckades som sig bör leva upp till förväntningarna. Ciao Terra vann exempelvis guld i ‘rooster’-viktklassen, medan den alltid intressanta Joao Miyao även han tog guld i ‘light feather’. Andre Galvao fick självfallet en guldmedalj (vad annars?) trädd runt halsen efter ett par imponerande matcher i ‘medium heavy’ OCH den öppna viktklassen medan träningskamraten från ‘Atos’ J.T Torres la beslag på guldet i mellanvikt. Till alla andra som tävlade och vann, förlorade eller hamnade någonstans mitt emellan; grattis, starkt jobbat och vi ses (förhoppningsvis) nästa år igen!

Jag hittade en video (fungerar den inte? här är länken: https://www.youtube.com/watch?v=FXcWVz9OCfw) som jag bara måste dela med mig av, även fast den är nästan ett år gammal. Inför ’10th Planet’-grundaren Eddie Bravos hypade returmatch mot Royler Gracie på Metamoris 3 låg amerikanen självfallet i hårdträning. Bland annat hann han med att rulla med ingen annan än Jean Jacques Machado, den brasilianska legenden som tränat både Bravo själv och den nära vännen Joe Rogan. Det är med andra ord en fem och en halv minuters video full av godsaker för vilken grapplingentusiast som helst – vad annars när två mästare som dessa möts?

Eventuellt i slutet av 2015 men förmodligen i början av 2016 debuterar Marcus ‘Buchecha’ Almeida i MMA-ringen. Den flerfaldiga världsmästaren har nämligen börjat träna hos San Joses angenäma ‘American Kickboxing Academy’, där han bland andra lär sig av UFC:s tungviktsmästare Cain Velasquez (13-1) och lätt tungviktsklassens senaste utmanare Daniel Cormier (15-1), i förberedelse för den nya karriären. Han är långt ifrån den första jiu jitsu-storstjärnan som väljer att ta steget över till MMA då både Kron Gracie och Rafael Lovato Jrbytt mattan mot ringen på senare tid och av allt att döma ser det ut att bli en trend att vänja sig vid. För att dra till med en inte alltför vild gissning handlar det förmodligen om de betydligt högre summorna pengar som finns att hämta i den samtidigt betydligt tuffare sporten till skillnad från i professionell BJJ där många utövare tvingas skrapa ihop slantar för att klara livhanken. Om detta är positivt eller negativt lämnar jag osagt dock är det alltid tråkigt att se en av de främsta hänga upp GI:n om det enbart är med ekonomiska aspekter i åtanke.

Så mina vänner, tills nästa gång; Osss!

Följ MMAnytt's Youtube kanal idag - Nordens ledande nyhetssajt för MMA, UFC och kampsport!
Kategorier
BjjNyheter

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.

Svara