BJJ-Bloggen: Rousimar Palhares – en skam för Jiu Jitsu eller ett missförstått geni?

Många lutar förvisso åt den första betydligt enklare slutsatsen att dra. Toquinhos verkar däremot ha en väldigt annorlunda syn på förra helgens kontroversiella händelser..

Under förra helgens WSoF 22 hände det igen, tro det eller ej. Hur tänker egentligen Rousimar Palhares (18-6)? Återigen höll han i ett lås för länge, denna gången om welterviktstiteln mot Jake Shields (31-8) och återigen riskerar han att sparkas som följd av detta märkliga beteende. Mästarbältet är ett minne blott och frågan är om inte brasilianaren inom kort inte blir just det, ett obehagligt minne av vad som kunde ha blivit något riktigt stort.

Eller? Kan det vara så att Toquinho är ett missförstått geni istället för en galen sadist? Jag vet hur löjligt det låter, i synnerhet med tanke på alla de odiskutabla bevis på att allt inte riktigt står rätt till hos brasilianaren. Palhares själv verkar däremot leva i en alternativ verklighet och ser saker på ett väldigt annorlunda sätt än oss andra.

I ett uttalande efter titelmatchen mot Shields förklarade han nämligen vad som hänt, varför och alla de saker som Shields gjorde fel. Just det, Shields. Palhares själv verkar inte se några som helst snedsteg i sitt eget agerande och är förbryllad och sårad över omvärldens reaktioner. Shields betedde sig osportsligt, skyller ifrån sig, hittar ursäkter till förlusten och hade mage att hota om att skada brasilianaren inför mötet. Att amerikanen fram tills avslutet i matchens tredje rond visat sig dominant över Palhares berodde inte på olika nivåer i färdigheter – det hade snarare att göra med brasilianarens generositet att ge Shields möjligheten att visa upp sina färdigheter vilket betalades tillbaka med att han höll i och fördröjde matchen.

Va? Vilken match Palhares pratar om vet jag ärligt talat inte, däremot kan det omöjligen vara samma som vi såg för två veckor sedan. Det kontroversiella kimura-låset hölls inte alls i för länge och det handlar om “komplexa tekniker” som allmänheten inte förstår och därför såg det ut som om han medvetet försökte skada Shields när han snarare släppte låset omedelbart då domaren ryckte in. Palhares har jobbat hårt på att släppa submissions i tid och beskyller domare Steve Mazzagatti för att inte vara korrekt placerad vilket han förvisso har en poäng i.

“Regarding to the release time of the submission, this is something I have been working hard, I’m humble enough to take on the things I need to improve. However, I understand that the referee Mazzagatti could be in a better position and had interfered in a better way to stop the fight quickly.”

Köper någon Toquinhos version eller är det inget mer än en illa sammansatt bortförklaring? Är Rousimar Palhares en skam för jiu jitsu eller ett missförstått geni?

Återupplev tidigare MMA-galor från Superior Challange här!
Kategorier
ADCCBjjExklusivtGrapplingJake ShieldsRousimar PalharesWSoFZ-Klistrad artikel

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
Senaste kommentarerna
Omröstning

Kommer Alexander Gustafsson göra comeback?

Loading ... Loading ...