BJJ-Bloggen: Rousimar Palhares – en skam för Jiu Jitsu eller ett missförstått geni?

Många lutar förvisso åt den första betydligt enklare slutsatsen att dra. Toquinhos verkar däremot ha en väldigt annorlunda syn på förra helgens kontroversiella händelser..

Under förra helgens WSoF 22 hände det igen, tro det eller ej. Hur tänker egentligen Rousimar Palhares (18-6)? Återigen höll han i ett lås för länge, denna gången om welterviktstiteln mot Jake Shields (31-8) och återigen riskerar han att sparkas som följd av detta märkliga beteende. Mästarbältet är ett minne blott och frågan är om inte brasilianaren inom kort inte blir just det, ett obehagligt minne av vad som kunde ha blivit något riktigt stort.

Eller? Kan det vara så att Toquinho är ett missförstått geni istället för en galen sadist? Jag vet hur löjligt det låter, i synnerhet med tanke på alla de odiskutabla bevis på att allt inte riktigt står rätt till hos brasilianaren. Palhares själv verkar däremot leva i en alternativ verklighet och ser saker på ett väldigt annorlunda sätt än oss andra.

I ett uttalande efter titelmatchen mot Shields förklarade han nämligen vad som hänt, varför och alla de saker som Shields gjorde fel. Just det, Shields. Palhares själv verkar inte se några som helst snedsteg i sitt eget agerande och är förbryllad och sårad över omvärldens reaktioner. Shields betedde sig osportsligt, skyller ifrån sig, hittar ursäkter till förlusten och hade mage att hota om att skada brasilianaren inför mötet. Att amerikanen fram tills avslutet i matchens tredje rond visat sig dominant över Palhares berodde inte på olika nivåer i färdigheter – det hade snarare att göra med brasilianarens generositet att ge Shields möjligheten att visa upp sina färdigheter vilket betalades tillbaka med att han höll i och fördröjde matchen.

Va? Vilken match Palhares pratar om vet jag ärligt talat inte, däremot kan det omöjligen vara samma som vi såg för två veckor sedan. Det kontroversiella kimura-låset hölls inte alls i för länge och det handlar om “komplexa tekniker” som allmänheten inte förstår och därför såg det ut som om han medvetet försökte skada Shields när han snarare släppte låset omedelbart då domaren ryckte in. Palhares har jobbat hårt på att släppa submissions i tid och beskyller domare Steve Mazzagatti för att inte vara korrekt placerad vilket han förvisso har en poäng i.

“Regarding to the release time of the submission, this is something I have been working hard, I’m humble enough to take on the things I need to improve. However, I understand that the referee Mazzagatti could be in a better position and had interfered in a better way to stop the fight quickly.”

Köper någon Toquinhos version eller är det inget mer än en illa sammansatt bortförklaring? Är Rousimar Palhares en skam för jiu jitsu eller ett missförstått geni?

Kategorier
ADCCBjjExklusivtGrapplingJake ShieldsRousimar PalharesWSoFZ-Klistrad artikel

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
10 Kommentarer
 • Metallica
  13 August 2015 at 06:08

  Missförstått geni!

 • Erik Svanborg
  13 August 2015 at 07:08

  Vad menar du med missförstått geni? Ingenstans i artikeln står på vilket sätt han skulle vara ett geni. Snacka om att försöka skapa debatt av ingenting.

  • ivey2
   13 August 2015 at 08:15

   Han gör ju så precis hela tiden, försöker skapa debatt i oändlighet om ett ämne som redan tagits upp ett dussin gånger tidigare.

 • Headown
  13 August 2015 at 07:18

  Trött på att höra om Toquinho.it med Toquinhoshonom, är han smart så måsteToquinhos han fan se över den aspekten av hans game. (Som i stort sett är det enda) också satsa på annat för att bli mer variabel.

 • ivey2
  13 August 2015 at 08:12

  Hur många artiklar som handlar om exakt samma sak tycker du behövs egentligen?

  • Erik Svanborg
   13 August 2015 at 09:40

   15 st senaste 2 veckorna, tydligen.

 • Mmanytt-Nikke
  13 August 2015 at 10:20

  Gracies betedde sig likadant på 90-talet. Royce har nog rekordet på att vägra släppa en submission. På UFC 2 höll han ett armlås på Jason Delucia och det tog 8 sekunder från att motståndaren klappade ut till att han släppte. Han bröt armen på motståndaren trots att han redan klappat ut.

  Fast på 90-talet var det väl okej att vara brutal. Gracies betraktas ju numera som legender. Palhares skulle varit född 20 år tidigare så hade han sluppit få skit.

  • Supermario
   21 August 2015 at 09:48

   Jag KAN vara ute och cykla, men var det inte Royce som drog ut någon i tidiga UFC, domaren missade klappen så när Royce släppte låtsades motståndaren som att det regnade å fightades vidare.. Man ska ju inte hålla för länge, men att släppa direkt när motståndaren klappar är ju inget man ska göra. Man ska släppa när domaren säger att matchen är över. Det ligger rätt mycket på att domaren ska vara uppmärksam och lyckas bryta direkt vid klapp.

   • Mmanytt-Nikke
    25 August 2015 at 11:54

    Nej, inte direkt. Royce hade en motståndare som han hatade personligen. Kolla matchen ovan med Delucia så ser du att han släpper inte förrän han brutit armen. Finns massvis med liknande exempel från Renzo, Royce, Ryan och Rickson.

    Den matchen du syftar på är hans första match mot Ken Shamrock på UFC 1. Domaren var värdelös och missade när Shamrock klappade ut. Shamrock försökte dock inte fuska på något sätt utan erkände ju direkt. Det var ju Royce som inte förstod det pga språket.

 • Carl Vajs
  14 August 2015 at 02:39

  Varför gå in på massa olika MMA-sidor varje dag? Idag hittade jag http://www.mmaportalen.se där man kan skapa ett konto och skräddarsy sitt nyhetsflöde.

 • Svara

  Senaste kommentarerna
  Omröstning

  Vem borde Alexander Gustafsson möta i sin UFC-comeback?

  Visa resultat

  Loading ... Loading ...