BJJ-Bloggen: Worlds – Resultat, sammanfattning och diskussion

En av årets största tävlingar är avklarade och vi har haft ett par dagar på oss för att smälta allt som hände. Stjärnor befäste sin plats på sportens topp, andra föll på målsnöret, vissa nådde inte ens dit, ett par nya namn stack ut och självklart bjöds på brasiliansk jiu jitsu på en nästan osannolikt hög nivå. Häng med så gör vi vårt bästa för att sammanfatta förra veckans galenskap!

Det är väl bara att dyka in? IBJJF:s (International Brazilian Jiu-Jitsu Federation) världsmästerskap ägde som brukligt rum i Los Angeles förra veckan. Även fast ett par stora namn inte dök upp tävlade de flesta av sportens storstjärnor om en prestigefull guldmedalj och vi bjöds på en hel rad häftiga matcher.

Först till de lättaste på mattan, nämligen Rooster-viktklassen med en gräns på 57,5 kg. Joao Miyao förlorade faktiskt i finalen och missade guldet som istället gick till Alliances Bruno Malfacine. Allt är däremot inte förlorat för Miyao-bröderna då tvilling Paulo levde upp till alla förväntningar i Light Feather, 64 kg.

Rafael Mendes och Rubens “Cobrinha” Charles har mötts i så många finaler att det är svårt att hålla räkningen. Båda har haft sina stunder och båda hör likväl till sportens absolut bästa. Den här gången var det Mendes tur. Efter att ha besegrat både Gianni Grippo och Mario Reis ställdes Art of Jiu Jitsus stolthet mot sin gamla nemesis. Ett svep, en passering och en spektakulär ryggtagning senare och Mendes är en femfaldig världsmästare!

Alliance hade ett bra mästerskap och vann utöver priset för bästa klubb även i lättviktsklassen där Michael Langhi tog guld. Lagkamraten Lucas Lepri tog silver medan Atos J.T Torres fick nöja sig med brons. Annat kan sägas om träningskamraten Claudio Calasans som stod högst upp på prispallen i mellanvikt.

Leandro Lo är en fantastisk grappler. Därför kommer det kanske inte som någon större överraskning att han hämtar hem guld till Brasilien efter vinst i medium heavy. Alexandre “Xande” Ribeiro vann sitt sjunde guld i tungvikt, Bernardo Faria är bäst i super heavy och Checkmats Gabriel Lucas tog hem guldet i ultra heavy.

I den öppna viktklassen tog Faria ännu ett guld. Andraplatsen är däremot något mer märkvärdig, i synnerhet för oss skandinaver. Alexander Trans vann nämligen silver och dansken fortsätter bära fanan högt för europeiska grapplers.

Mackenzie Dern fortsätter dominera kvinnlig jiu jitsu. Efter triumfen i Abu Dhabi World Pros i slutet av april hämtade hon hem guldet i damernas fjäderviktsklass och slog bland annat Michelle Nicolini i finalen. Med tanke på att hon endast är 23 år gammal blir hon troligen en kraft att räkna med under en bra tid framöver, till motståndarnas förmodade förtret.

Kanske det bara är jag och min ständigt optimistiska syn på saker och ting men det känns som om all negativitet kring regler, tråkiga matcher och dåligt publikstöd kan läggas lite åt sidan efter årets världsmästerskap. Åtminstone för en stund. Grym match efter grym match, gott om avslut, dramatik och spänning, en minst sagt involverad publik och en rejäl minskning vad gäller maskning och liknande taktiker. Förhoppningsvis är det en trend som håller i sig.

Årets stora vinnare är i min mening Rafael Mendes. I match efter match såg han fantastiskt bra ut och fick svartbälten att se ut som nybörjare. Faktumet att han vann såpass dominant över en grappler som Cobrinha är i sig oerhört imponerande. Även Xande Ribeiro och Mackenzie Dern är värda att nämna. Det är samtidigt lite tråkigt att inte få se namn som Andre Galvao, Roberto “Cyborg” Abreu, Keenan Cornelius och Marcus “Buchecha” Almeida bland deltagarna i en så stor turnering. Med begränsade möjligheter att tjäna pengar är det samtidigt förståeligt. Det är bara att vänta till sommarens ADCC!

 

Kategorier
ADCCBjjExklusivtGrapplingZ-Klistrad artikel

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
2 Kommentarer
 • CB
  4 June 2015 at 05:35

  Keenan var med och Buchecha också men Buchecha skadede sig.

 • tobbeej
  4 June 2015 at 07:25

  Och Cyborg Abreau är ju skadad,

 • Svara