En helg full av grappling – allt du behöver veta inför Metamoris Underground och EBI 4

Vi har en galen helg framför oss med två galor á la grapplingvärldens mest submission-inriktade organisationerna, allt inom en 24-timmars period. 

Fredag den 14:e kommer Metamoris med en finfin överraskning i sin Underground-gala som inte annonserades förrän ett par dagar sedan. Känner Ralek Gracie och company flåset i nacken från Eddie Bravo och EBI 4 som äger rum dygnet därefter? Det är mycket möjligt, inte minst med tanke på Bravos påståenden om att Gracie medvetet försökt sabotera hans galor. Men men, mer om det senare.

Metamoris Underground

11224576_991749804178870_2232259951631257971_n

Som ni ser är det ett fullspäckat matchkort man bjuder på från en okänd plats. Just det, Metamoris fortsätter i sin mystiska anda med grappling i världsklass framför tomma dojos och klassisk akustik som då och då överröstas av nervösa tränare. Av matchkortet att döma blir det en fartfylld kväll då tre fint ihopsatta NoGi-matcher och två Gi-matcher får det att vattnas i munnen för grapplingfantaster världen över. Atos världsmästare J.T Torres mot legenden Karo Parisyan (24-11) och UFC:s spännande bantamviktare Pedro Munhoz (12-1) mot veteranen Jeff Curran (36-17) – ni måste skämta?!

Det blir bättre då ytterligare tre matcher äger rum på fredag varav en mellan Art of Jiu Jitsus Chelsea Leah som tar sig an Gezary Matuda i kvällens enda kvinnliga möte. Hon är inte den enda av Mendes-brödernas adepter som tävlar under galan då Moku Kahawi möter Evandro Nunes i kvällens andra Gi-match. Atos Josh Hinger och Stephen Martines möts därpå i galans tredje NoGi-match. PPV köps här, 52 kronor är ett lågt pris att betala för underhållning i klass med Metamoris.

Eddie Bravo Invitational 4

eddie_bravo_invitational081515index

Lördag den 15:e, dagen efter M. Underground, är det dags för den fjärde upplagan av 10:th Planet-grundaren tillika Jiu Jitsu-legenden Eddie Bravos EBI i Los Angeles, Kalifornien. 16 fjäderviktare gör upp om en utlovad vinstsumma på $20,000, cirka 173,000 svenska kronor i en tuff turnering där avslut är den enda vägen till vinst. Bokstavligen. Medan Metamoris tillämpar ett format som förvisso endast låter grapplers vinna genom submissions kan matcher gå full tid och därmed sluta oavgjort. EBI tar det steget längre och garanterar att varje möte slutar med att någon blir utdragen. Hur?

Ett nyskapande, spännande och komplicerat regelverk 

Att grappling är påväg in i en ny era är tydligt och att Eddie Bravo har stor del i denna process är ännu tydligare. Metamoris med Ralek Gracie i spetsen har gjort och fortsätter göra sitt för att driva sporten framåt, ingen tvekan om den saken. Vad man skapat med EBI är däremot oerhört spännande och formatet är inget mindre än genialiskt.

En 16 manna-turnering med tio minuters-matcher helt och hållet utan poäng. Då turneringen börjar och slutar samma kväll måste vinnare krönas och det är här Bravos revolutionerande system kommer in i bilden. Övertidsronder är inte precis nyskapande i sig, däremot är upplägget något som inte hittas någon annanstans än i just EBI. Tre ronder där grapplers börjar i fördelaktiga positioner, exempelvis med ryggkontroll, där målet är att dra ut eller att ta sig ur beroende på vart man börjar. Situationen omvänds sedan och om någon först drar ut sin motståndare och sedan tar sig ur dennes fördelaktiga position vinner man. Om samtliga ronder slutar lika vinner den som dragit ur/tagit sig ur snabbast.

NoGi-grapplings mest spännande namn?

Tro det eller ej så är det mycket troligt att EBI 4 faktiskt blir mer underhållande än M. Underground. Med 10:th Planets fenomen tillika den försvarande EBI-mästaren Geo Martinez utlovas alltid galenskap. Släng därpå in underbarnet Joao Miyao, benlås-specialisten Eddie Cummings och NoGi-världsmästaren Barrett Yoshida och vi har en vinnande kombination. UFC:s före detta bantamviktsutmanare Joe Soto (15-4) hittas även han på deltagarlistan. Både Martinez och Cummings är två veckor ifrån ADCC-mästerskapen i Brasilien och väntas med andra ord vara i storform i Los Angeles nu på lördag.

PPV hittas här, det är utan tvekan värt de 172 kronor som krävs. Countdown inför helgens galenskap hittas nedan och om det inte är nog och ni vill värma upp med EBI 1, 2 och 3 finns de gratis på Youtube.

En rivalitet är född

Vare sig de vill det eller inte är en rivalitet född mellan EBI och Metamoris. Bra för sporten, mindre bra för Ralek Gracie. Åtminstone enligt Bravo som alltså anklagat Metamoris för att medvetet försöka sabotera EBI genom att boka galor under samma helger. Huruvida det stämmer eller inte vet nog bara Gracie själv men faktum är att det här är precis vad som behövs för att äntligen göra grappling till en professionella sport och skapa möjligheter för grapplers världen över. EBI tar ett stort steg med att erbjuda såpass stora vinstsummor och resterande organisationer har inte mycket val än att helt enkelt följa efter.

Vem behöver krogen?

Mycket bättre än så här blir det inte, en helg full av spännande grappling i världsklass. Vem behöver krogen när man har Metamoris Underground på fredag och EBI 4 på lördag?

Kategorier
10:th PlanetADCCBjjExklusivtGrapplingMetamorisNyheterZ-Klistrad artikel

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
7 Kommentarer
 • Buggy Reynolds
  13 August 2015 at 01:32

  tack

 • Kenny Starfighter
  13 August 2015 at 06:39

  Vad hände med Metamoris som Albrektson var med i? såg bara 1 avsnitt sen hitta ja inge mer om det, sen gav jag upp.

  • BearCub
   13 August 2015 at 09:42

   Kalle kom tvåa, han blev utdragen i finalen. Men om jag kommer ihåg rätt så var väl det “Road to Metamoris” som var en form av undergala för att komma med i den riktiga tävlingen. Dock är jag övertygad om att vi inte sett det sista av honom, han drar till Phuket Top Team nu ett halvår för fortsatt satsning.

   • Kenny Starfighter
    13 August 2015 at 09:54

    Ah ok, men hittade förut bara 1 avsnitt av de där road to metamoris, sen försvann de typ.
    Kanske va jag som va kass på att leta.

 • Boom
  13 August 2015 at 10:38

  Tkr verkligen inte om Metamoris nya koncept utan publik. Man vill ju höra publiken å känna pulsen i arenan. Jag hoppas och tror att EBI’s regelsystem är det som kommer gälla i fortsättningen!

 • HighFour
  14 August 2015 at 11:38

  regelvärk?

 • mirjitsu
  14 August 2015 at 01:53

  Jag har slutat supporta Metamoris sedan dom forsokte skapa monopol och sabotera for EBI.
  Jag hoppas EBI blir framtiden.
  Eddie vill inte ha nagot monopol eller bli storst och bast. Han vill att Jiu jitsu ska vaxa och bli storre.
  Till skillnad fran butthurt familjen utom Rickson, Renzo och nagra till som ar open minded.

  (har ej svenska installningar)

 • Svara

  Senaste kommentarerna
  Omröstning

  Vem borde Alexander Gustafsson möta i sin UFC-comeback?

  Visa resultat

  Loading ... Loading ...