Polaris ‘for dummies’: Allt du behöver veta inför helgens gala

Inga poäng, inga fördelar och det enda sättet att vinna på är genom submission. Inte så svårt va? Ändå känns det som om någon sorts guide inför helgens första Polaris passar bra såhär blotta dygnet innan det hela äger rum inte alltför långt härifrån och Europas allra nyaste professionella grapplingorganisation har verkligen skapat ett surr inför sitt första evenemang. Några av sportens största namn tävlar mot varandra i regniga Wales nu i helgen och MMAnytt gör som vanligt sitt bästa för att ge er det viktigaste att hålla koll på när det väl bär av. Så häng med!

Först och främst är det ett par namn som stuckit lite mer än andra såhär ett par timmar innan ‘Polaris Professional Jiu-Jitsu Invitational’ för första gången någonsin går av stapeln ett par tusen kilometer från vårt avlånga land. Cardiff, Wales är platsen och lördag klockan 19.30 (för en gångs skull tvingas vi inte sitta uppe tills mitt i natten för att njuta av högklassig BJJ) tiden för den nystartade organisationens efterlängtade gala. Det är inte bara tiden som är på vår sida – matcherna för Polaris är även de finfina!

Keenan Cornelius är tveklöst en av professionell grapplings mest spännande, omtyckta och rent ut sagt bästa utövare och i matchen mot den betydligt större Abraham Maate väntas inget mindre än fyrverkerier. “Boogeyman” Dean Lister var tänkt att göra ett försök att återupprätta sitt namn (som om det skulle behövas) efter förlusten mot ingen mindre än UFC:s Josh Barnett (33-7) på Metamoris 4 i somras under galan. Dock tvingades amerikanen på sen notis dra sig ur matchen mot Pablo Popovcitch och ersätts av Eduardo “Teta” Rios i en av galans två no-gi matcher. “Teta” är för övrigt huvudtränare på ‘Frontline Academy’ i vårt grannland Norges huvudstad. Den andra no-gi matchen blir mellan Aj Agazaam och Oli Geddes. Ett möte två världsmästare emellan i form av J.T Torres mot Victor Estima väntas även den underhålla oss grapplingentusiaster något enormt. Garry Tonon pryder likväl galans matchkort då han tar sig an Bellators Marcin Held (20-3) i vad som inte kan bli annat en en fartfylld historia. Resterande fyra matcher innefattar Michelle Nicolini mot Angelica Galvao (låter efternamnet bekant?), en av Metamoris humordrivna kommentatorer Kit Dale mot Victor Silverio och Mike Fowler mot Eduardo Telles. Inte alltför pjåkigt va?

De fina namnen till trots är det snarare Polaris regelsystem som verkligen fångat grapplingvärldens uppmärksamhet; inga poäng, inga fördelar och det enda sättet att vinna på är genom submission eller skada (låt oss hoppas att något sådant inte händer). Tidsgränsen för samtliga matcher är 15 minuter och om inget avslut äger rum inom densamma slutar matchen i fråga i ett likaresultat. Enkelt va? Med andra ord följer Polaris i samma fotspår som bland andra Metamoris och Copa Podio, två av organisationerna i framkanten av professionell grapplings nya ansikte. Man förespråkar avslut, tillämpar av allt att döma ett rättvist lönesystem för utövarna (som för övrigt endast har ett fåtal turneringar där vinstsumma utlovas att välja på – om man ger sig in i BJJ för att tjäna pengar är man med andra ord helt fel ute) och man verkar uppriktigt ha underhållningsvärdet i främsta fokus. Mer än så kan vi inte be om.

Galan startar som sagt runt 19.30 svensk tid på lördag och stream köps på Polaris egna hemsida här. Har du annat att göra än att sitta framför datan och glo på jiu jitsu på en lördag kväll? Ingen anledning att misströsta, evenemanget går att ses ‘on demand’ (när du själv vill) i en hel vecka i efterhand. Man har satt ihop en hel drös av grymma införvideos, intervjuer, fighterpresentationer och annat gott och blandat på ‘BJJ Hacks TV‘ Youtube-kanal och jag rekommenderar starkt att kolla igenom ett par för att höja blodet inför morgondagens gala.

Mycket mer än så behöver jag väl egentligen inte säga? En rapport från galan med resultat, åsikter och i allmänhet det första intrycket av Polaris publiceras på MMAnytt måndagen den 12:e. Annars är det bara att sitta tillbaka och njuta av vad som mycket väl kan visa sig bli ett historiskt steg för sporten nu på lördag. Blir det nio avslut av nio möjliga?

Osss!

 

Kategorier
BjjMetamoris

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
Omröstning

Justin Bieber har utmanat Tom Cruise till en UFC-fight! Vem hade vunnit?

Visa resultat

Loading ... Loading ...