Sammanfattning av helgens Metamoris 6: Josh Barnett gör det igen

Låt mig bara börja med att säga wow, vilken kväll det var! Metamoris sjätte gala följer i linje med organisationens tidigare med andra ord och natten mot söndag var en underhållande sådan för grapplingfans. Häng med när vi scramblar för att samla oss från helgens galenskap och ta del av fullständiga resultat, diskussion och analys kring det bästa vi såg på mattan i lördags natt!

Missade du helt att Metamoris 6 ägde rum i helgen? Kolla in MMAnytts “for dummies”-guide inför galan här!

Det finns väl inget bättre sätt än att börja med just det bästa? UFC:s Josh Barnett (33-7) ser ut att ha en ny karriär säkrad efter det att MMA-handskarna hängs upp. Nämligen som Metamoris tungviktsmästare. Efter att ha dragit ut Dean Lister (13-7) förra året försvarade han titeln för första gången i helgen, mot ingen mindre än Ryron Gracie. Den drygt 30 kilo tyngre “Warmaster” lyckades överraska sonsonen till sportens grundare och drog ut honom på ett fotlås. Visst har amerikanen gjort sig känd för sin “catch as catch can”-stil på mattan och fotlås har självfallet alltid haft en stor plats i Barnetts repertoar. Samtidigt är Ryron inte den som klappar i första taget (även fast han gjorde just det i helgen – om man är fast så är man fast) och att fånga honom i ett fotlås är verkligen inte fy skam.

Marcelo Garcia anses av många som sportens kanske främsta utövare någonsin, åtminstone en av de bästa. Han nöjde sig inte där – som tränare har han producerat en hel rad kloner som med jämna mellanrum placerar i toppen av diverse turneringar och utmärker sig med en aggressiv, fartfylld och mycket underhållande stil. Det tar oss till Dillon Danis mot Joe Lauzon (24-10). Ojojoj.. Den här matchen visade på skillnaden mellan högklassig grappling inom MMA och högklassig grappling inom just professionell grappling. Från början till slut hade Danis UFC:s lättviktare i en rad jobbiga positioner och lyckades utan större svårighet strypa ut en av MMA:s bästa grapplers efter lite mer än sex minuter.

Keenan Cornelius är en jobbig man att möta. Fråga bara Xande Ribeiro om den saken.. Brasilianaren visade mer än en gång på tecken av frustration under matchen de två emellan och konstigt vore det väl annars – Cornelius flexibla, gängliga ben, hans effektiva “worm-guard” och de uppenbara fördelarna som kommer med att han endast är 23 år fyllda är inte roliga att möta. Vid ett par tillfällen var amerikanen nära att bli den blott tredje att passera Ribeiros guard i tävlingssammanhang och bjöd även på ett snyggt flygande armlås. Framtiden? Den är redan här..

Nu till vad som visade sig bli kvällens kanske mest underhållande match. Roberto Satoshi skrämde Clark Gracie lite med det säregna “Dragon Ball Z”-skriket i början av matchen. Efter det gällde det att hålla ögonen klistrade på vad som hände – flygande trianglar, svep på svep på svep, rörelse, risker och fart. Allt som gör en BJJ-match underhållande med andra ord. Det som av många benämndes som galans på förhand häftigaste match levde upp till alla förväntningar och det var två vinnare som lämnade mattan efter 20 spännande minuter.

Metamoris 6 var för övrigt organisationens första att hållas utan någon större publik på plats. Endast ett par familjemedlemmar, vänner och träningskamrater delade tillsammans med kommentatorer och domare tävlingslokalen. Upplägget ifrågasattes och den stämning Metamoris gjort sig kända för befarades gå förlorad. Jag kan inte prata för någon annan men personligen måste jag säga att inramningen var en oerhört häftig sådan. Visst har publikens inlevelse och trycket det hela ger sin fördelar, ingen tvekan om saken. Belysningen, den dojo-liknande omgivningen, trummorna som spelade i takt med matcherna och den relativa tystnaden gav en helt ny dimension till galan och Metamoris fortsätter överraska med säregna initiativ och vågade experiment.

Fullständiga resultat hittas nedan. Ha i åtanke att matcher som gick tiden ut slutar oavgjort, endast avslut räknas under Metamoris regler.

 • Josh Barnett drog ut Ryron Gracie
 • Chael Sonnen och Renato “Babalu” Sobral slutade oavgjort
 • Dillon Danis drog ut Joe Lauzon
 • Keenan Cornelius och Xande Ribeiro slutade oavgjort
 • Roberto Satoshi och Clark Gracie slutade oavgjort
 • Jimmy Friedrich mot RTM vinnaren Evandro Nunes slutade oavgjort

Kategorier
BjjMetamoris

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
En kommentar
 • Headown
  11 May 2015 at 07:45

  Du är en mycket udda och rolig personlighet. Men gillar han ändå
  . Vafan ar han är grymt “skillad” fighter. Börjar dock bli bli till åren. Men ser han gärna kriga vidare.

 • Svara

  Senaste kommentarerna
  Omröstning

  Vem borde Alexander Gustafsson möta i sin UFC-comeback?

  Visa resultat

  Loading ... Loading ...