8 fakta om Dana White som du kanske inte kände till sedan tidigare

Dana White är en kontroversiell man som varit och byggt upp UFC från grunden. Han är inte älskad av alla men ingen kan ta hans framgångar med UFC ifrån honom. Här är 8 fakta om Dana White som du kanske inte kände till sedan tidigare.

UFCs president Dana White har spelat en nyckelroll i organisationens succé sedan han och hans barndomsvänner Lorenzo-bröderna köpte UFC i 2001. Trots att Dana White är en offentlig figur finns det mängder av saker som de flesta inte känner till angående honom:

1. Han är av irländsk härkomst

Den numera 47-åriga Danas fullständiga namn är Dana Frederick White, Jr. och han är av irländsk härkomst, uppvuxen i Manchester, Connecticut

2. Han arbetade som manager innan han blev UFCs president

White arbetade som manager åt Tito Ortiz och Chuck Liddell när han fick reda på att det fanns en möjlighet att köpa UFC. Vid försäljningen av organisationen ägde han 9 % av företaget.

Se hans första intervju som UFCs president:

3. Han lider av en obotlig sjukdom

White lider av Ménières sjukdom, en kronisk sjukdom i innerörat som bland annat ger yrsel. Sjukdomen fick honom att på sina läkares rekommendationer stanna hemma och därmed missa UFC on Fuel TV 3: “Korean Zombie vs. Poirier, hans första missade evenemang på 11 år.

White har själv kallat sjukdomen för “vertigo på steroider”

4. Han är en familjefar

White mötte sin framtida fru, Anne White, redan i high school och tillsammans har de två söner och en dotter.

5. Han grälat med några av UFCs största namn

Han har haft många dispyter med folk inom och utanför organisationen. Bland hans offentliga bråk hittar vi UFC-veteranerna Randy Couture, Tito Ortiz och Ken Shamrock. Speciellt bråket med Ortiz blev särskilt infekterat och under invägningarna inför UFC 84 bar Ortiz en t-shirt som det stod “Dana is my bitch” på.

Ortiz blev fråntagen sin plats från UFCs Hall of Fame och anklagade organisationen för att radera hans arv. Ortiz har numera fått tillbaka sin plats.

Dana-white-ufc 155 postfight las vegas staredown weighin 2

6. Hans mamma skrev en illsinnad bok om honom

Whites mamma, June White, skrev en bok om sin son kallad “Dana White – King of MMA”. I boken går hon hårt åt sin egen son, kallar honom för tyrann och anklagar honom för att ha övergett sin familj.

“It is difficult for me to see how, as the popularity of the UFC evolved, the person I once knew changed into someone who is egotistical, self-centered, arrogant, and cruel,” sa June White i en intervju med FC-fighter.com. “Dana went from being a true friend, a good son, and a truly nice person to being a vindictive tyrant who lacks any feelings for how he treats others.”

7. Han blev hotad av maffian

När han bodde i Boston startade han ett välgörenhetsprojekt för att få bort ungar från det farliga gatulivet. Det gick bra för White och hans partner Peter Welch, iallafall enda fram till att Kevin Weeks och hans gäng vandrade in i deras lokaler och krävde pengar.

Weeks var på den tiden en farlig gangster med starka kopplingar till Whitey Bulger, ledare för det ökända Winter Hill Gang.

White ignorerade hoten men fick senare ett samtal där han krävdes på pengar redan dagen efter. Samma dag köpte White en flygbiljett ifrån Boston och bosatte sig i Las Vegas.

Hör hela historien i följande video:

8. Han var Mark Wahlbergs rumskamrat i flera månader.

Efter att han flydde från Boston kom han i kontakt med Mark Wahlberg genom en gemensam vän. Wahlberg blev övertalad att använda White som boxningscoach inför en kommande roll och White flyttade in hos honom.

“Right when I went back, I probably moved in with Wahlberg in ’96 or ’97 in L.A.,”  sa White i en intervju med Boston Magazine. “He had just got done filming Boogie Nights and I was literally with him through all the Boogie Nights s–t. I saw Boogie Nights more times before the movie came out than any other movie I had ever seen.”

Wahlberg har flera gånger suttit i publiken under UFC-event och har även haft med fighters som Ronda Rousey i sina filmer. White och Wahlberg är fortfarande goda vänner.

Hur många av dessa fakta kände du till sedan tidigare? Gör din röst hörd i kommentarsfältet och säg vem du vill att vi tar en närmare titt på i framtiden.

Följ MMAnytt's Youtube kanal idag - Nordens ledande nyhetssajt för MMA, UFC och kampsport!
Kategorier
Senaste NyttZ-Klistrad artikel

Matias Andres är en frilansskribent som samarbetat med MMAnytt.se sedan 2015. Han bor i Battambang, Kambodja där han tränar Kun Khmer, åker motorcykel och plitar ihop små meningar för att kunna finansiera sitt ohälsosamma förhållande till fruktshakes. Kontakt: [email protected]
18 Kommentarer
 • tojo77
  1 August 2016 at 12:04

  Det okända Winter Hill Gang verkar läskigt.

  • Matias Andres
   1 August 2016 at 12:09

   Hah, det okända har alltid varit skrämmande ;)

 • Val Venis
  1 August 2016 at 12:08

  Det där om hans mamma hade jag ingen koll på alls, det andra hör man han berätta om rätt ofta i intervjuer lite här och där.

  Synd att boxningsmatchen mellan honom och Tito aldrig blev av…

  • Matias Andres
   1 August 2016 at 12:10

   Det krävs en speciell karl för att få ens mamma att skriva en bok om hur dålig av en son man varit

   • Andreas
    1 August 2016 at 12:28

    Ne.. de enda som krävs är en avundsjuk kärring som inte får åka med på en räkmacka på sin sons framgångar som han har arbetat sig till.

    • tojo77
     1 August 2016 at 03:59

     Stackarn har bara ammat och fött upp honom. Varför skulle hon få ta del av hans framgång? ;)

   • bex
    1 August 2016 at 12:30

    Eller en speciell mamma. :) vem vet.

    • Matias Andres
     1 August 2016 at 04:09

     Efter att ha läst och sett intervjuer skriver jag under på denna :)

   • atnek
    1 August 2016 at 03:43

    Det krävs att man tänker kortare än vad näsan räcker för en sådan kommentar.

   • Danne
    1 August 2016 at 07:55

    Yep, gillar honom mer nu.

 • sepenoob
  1 August 2016 at 12:25

  Den sista var den enda jag inte hört. På den om bråk borde det stå med att Dana och Tito skulle mötts i en match. Tror den finns på fight pass den dokumentären.

 • Morgall
  1 August 2016 at 01:43

  Hans pappa var en Alkholist enligt Dana.

 • Cecils Folks
  1 August 2016 at 02:05

  Boxningscoach för Mark var en nyhet!

 • Headown
  1 August 2016 at 02:15

  Att han bott tillsammans med Wahlberg var nytt för mig, det andra hade jag koll på.

 • Metallica
  1 August 2016 at 04:12

  Någon “mamman” fick inte sin sommarstuga, pengar, bil och de resor hon ville ha…Eller pengar till hennes syskon för att flascha lite. Min teori.

 • Johan
  1 August 2016 at 08:29

  Har hänt mkt på 15 år med Danas röst :)

  • Matias Andres
   2 August 2016 at 02:44

   Får man tro YouTube-kommentarerna handlar det om steroid-bruk. Hans tänder är en annan sak han såg till att fixa efter att pengarna började rulla in :)

 • Fayterz
  2 August 2016 at 09:56

  “Gör din röst hörd i kommentarsfältet och säg vem du vill att vi tar en närmare titt på i framtiden”

  Jag vill att Ni tar en närmare titt på Mazdak Cadavian.

 • Svara