25-årig kickboxare dör efter huvudspark – trots skydd!

✔ Varning för obehagliga scener!

Även om kampsport i regel inte har fler dödsfall än många andra sporter finns det såklart alltid risker. Trots att säkerheten inom de flesta kampsporter höjts under senare år händer det tyvärr att en fajter ibland avlider efter en match.

Det skedde förra veckan i Ecuador när 25-årige Joel Cahuasqui tragiskt gick bort efter att ha blivit träffad av en huvudspark under en amatörmatch i kickboxning.

På ett filmklipp från matchen ser man hur Cahuasqui träffas av en huvudspark på vänstra sidan av huvudet och knockas medvetslös. Journalisten Alberto Astudillo B. bekräftade senare på Twitter att Cahuasqui avlidit. I inlägget länkade han också till video från knocken.

– Jag beklagar att rapportera att atleten från provinsen Imbabura, Joel Cahuasqui har precis avlidit, enligt källor från de som står honom nära. Atleten hade en blödning i hjärnstammen efter en match som hölls i Pacific Cup och National Selective Kickboxing Championship.

Varning, videon nedan visar matchen och sparken som dödade honom.


HETAST JUST NU


Ingen läkare fanns för att hjälpa Joel Cahuasqui

Eftersom matchen var en amatörmatch användes både benskydd och hjälm. Det är ytterst ovanligt att en fajter avlider under amatörmatcher med den sortens skyddsutrustning i bruk. Vad som är anmärkningsvärt är att det inte fanns någon tillgänglig läkare vid ringen. Det brukar annars vara standard vid alla fullkontaktsmatcher.

Det är emellertid oklart om en matchläkare hade kunnat ändra på utgången. I regel kan de inte stoppa en pågående hjärnblödning på plats.

Vid dödsfall inom kampsport finns det ofta bakomliggande faktorer. Det är för närvarande okänt om Cahuasqui hade någon medicinsk åkomma eller om han hade blivit knockad relativt nyligen, faktorer som är kända att öka riskerna vid match.

Även om Cahuasquis dödsfall är otroligt tragiskt kan det vara värt att nämna att riskerna att dö i kampsport inte är högre än i många andra mer etablerade sporter. Till exempel är risken att dö större i idrotter som simning, cykling och löpning.

 

Vad tycker du att man borde göra för att minska risken att liknande saker händer igen?

 

📈 Kolla in helgens UFC-odds ⬆⬇ - klicka här!
Kategorier
KickboxningSenaste Nytt

Jakob Odelstad är historikern som kom in på journalistik som ledde in honom på MMA. Han har följt sporten sedan 2007 och försöker just nu lära sig portugisiska för att kunna följa sporten i Brasilien.

Svara

UFC ODDS
UFC on ESPN: Font vs. Aldo12
Rob Font vs José Aldo1.652.30
Brad Riddell vs Rafael Fiziev1.921.92
Jimmy Crute vs Jamahal Hill1.562.50
Matt Brown vs Bryan Barberena2.501.56
Clay Guida vs Leonardo Santos2.501.56
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras
Senaste kommentarerna
  Kommande galor
   Omröstning

   Vem blir första svenska UFC-mästare?

   Visa resultat

   Loading ... Loading ...