Aftonbladets lilla tjuvnyp på Khamzat Chimaev är osmakligt!

✔ "Lever på att misshandla andra människor på ett sätt som är klart åtalbart utanför oktogonen"

Det är en underbar tid att vara ett MMA-fan just nu! Sporten har kommit att bli mer populär än någonsin, våra kära atleter kan tjäna en hacka på sin passion och Sverige har sin alldeles egna superstjärna!

Vid det här laget känner nog alla till vad som hände i helgen. Nej, jag pratar inte om den otroliga bedriften från Glover Teixeira som norpar UFC-bältet vid 42 års ålder. Nej, just nu vill jag inte heller snacka om den imponerande femrondaren mellan Petr Yan och Cory Sandhagen, även om det är en stark Årets Match-kandidat.

Jag vill självklart prata om guldgossen, succésvensken och superstjärnan Khamzat Chimaev! Låt oss inte fastna i detaljer, men det han gjorde i helgen var inget annat än makalöst. Jag kan kasta superlativ omkring mig hela dagen, men det jag snabbt vill kommentera är ett stycke från Sportbladet som jag fått skickat till mig ett par gånger.

 – “Vad säger man nu,” frågar sig Sportbladets Stefan Alfelt efter Khamzats succématch. “Jag vet egentligen inte. Ibland blir det nästan osmakligt att hylla en människa som faktiskt lever på att misshandla andra människor på ett sätt som är klart åtalbart utanför oktogonen, men det är ju precis vad den här numera erkända, reglerade och otroligt populära MMA-sporten går ut på.”

Jag vill inte vara oschysst mot Alfelt, för hans text är utan tvekan tänkt som en hyllning till Khamzat.

Längre ned jämför han Khamzat med Khabib Nurmagomedov, Fedor Emelianenko och “George” St-Pierre. Låt mig inte fastna i att han har stavat fel på en personlig favorit i buren, för gudarna ska veta att jag stavar fel i var och varannan text!

Men felstavningen i kombination med ovanstående citat tycker jag vittnar om en person som innerst inne inte tycker om MMA. Rätta mig om jag har fel, Alfelt. För allt kanske är ett stort missförstånd och vi kanske kommer finna oss sittandes över en bira eller två och prata om gamla PRIDE-minnen eller hur universum strålade ihop för att rädda “El Cucuy” från Khabib.

Men innan vi går på det djupa, vill jag bara att du förklarar varför du väljer att dra paralleller mellan kriminella handlingar och vår älskade sport. Varför väljer du att skriva om vår mest lovande sportstjärna som om han är glorifierad ligist, även om det bara var i förbifarten?

Det låter inte som ord från en person som har en förståelse eller en kärlek till sporten. Krävs en genuin kärlek för sporten för att man ska få yttra sig om MMA? Självklart inte! Men när det är så otroligt sparsmakat om MMA i mainstream-media så hade man åtminstone önskat att personen som uttalar sig inte utmålar vår största stjärna som en upphöjd våldsbrottsling.

Vad säger man? Det känns nästan lite… Jag vet inte… osmakligt?


HETAST JUST NU


Låt oss lyfta MMA i Sverige och världen

MMA-världen är en berg- och dalbana utan dess like. Likt ett fullspäckat matchkort så delar vi utrymme med en mängd av olika färgstarka karaktärer. Vi må traska på den här vägen tillsammans, men vi drar inte alla åt samma håll.

Några vill att Khamzat ska tona ned sitt snack om att “döda alla” medan andra pekar på att det är just denna vilda stil—både i buren och med mikrofonen—som givit honom miljoner av följare. Det kan vara lätt för oss i vår lilla MMA-bubbla att tro att vi är fria från sportens mörka dagar där vår älskade idrott ansågs som barbarisk och smutsig.

Vi har kommit en bra bit på vägen, men MMA-Sverige har fortfarande en lång väg att vandra. Stjärnor som Khamzat är inte bara otroligt viktiga för lilla Sverige, men också för dem som han banar väg för. Khamzat, likt många andra av våra största stjärnor, har ett brokigt förflutet som MMA hjälpt dem att hantera.

Vi har en lång väg att vandra, MMA-Sverige. För vi ser oftast inte dessa historier i dagstidningar eller i bästa sändningstid, vi förpassas oftast till någon liten notis här och där. Vår sport är full av otroliga framgångssagor från personer som inte passar in i mallen.

Vår sport är bokstavligen uppbyggd av blod, svett och tårar, men det är något som oftast lämnas kvar i gymmen och inte når hela vägen fram till tv-rutorna. Men bara för att det är sparkar och slag som ramar in vår konstform så det betyder inte att vi är våldsbejakande galningar som går igång på övergrepp och misshandel.

Att ens nämna att Sveriges största MMA-stjärna är en person som “lever på att misshandla andra människor” underminerar sporten och Khamzats makalösa prestation. Det är en tondöv jämförelse, för det är så otroligt lätt att ta något ur sitt sammanhang och måla upp en felaktig bild. Jag hoppas jag inte gör mig skyldig till detsamma kära Alfelt, så rätta mig om jag har fel och låt oss i sådana fall dela med oss utav vår kärlek till MMA på stora plattformar som Sportbladet, i all sin prakt!

Det är inte osmakligt att hylla Khamzat i en stund som denna, för vi håller på att se ett stycke svensk sporthistoria skrivas mitt framför våra ögon. Det är inte osmakligt, det smakar lycka och framgång för alla oss som älskar MMA!


Missa inte: UFC 268: Usman vs. Covington 2 – Matchkort, Svenska Tider, Stream och Info


Speltips inför UFC 268: Usman vs Covington

I helgen kommer UFC 268 att gå av stapeln i Madison Square Garden i New York!

Det fullspäckade matchkortet bjuder på två titelmatcher och massvis av intressanta möten. Ett av dem är lättviktsdrabbningen mellan före detta titelutmanarna Michael Chandler och Justin Gaethje. Självklart har MMAnytts samarbetspartners tagit fram odds inför toppmatchen och där är Gaethje en klar favorit.

Chandler är dock en fighter av högsta kaliber med krut i nävarna. Kommer du att satsa en slant på ännu ett avslut för Chandler eller tror du Gaethje återvänder till vinstkolumnen?

Oddsen inför matchen ligger just nu på:

18+ | Spela ansvarsfullt | Regler & villkor gäller. Spelar du för mycket? Besök stödlinjen!

Det finns en hel del matcher att spela på, se vår NYA oddstabell här

 

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
ExklusivtSenaste Nytt

Matias Andres är en skribent som reser runt i Sydostasien, tränar Kun Khmer, åker motorcykel och plitar ihop små meningar för att kunna finansiera ett ohälsosamt förhållande till fruktshakes. Kontakt: [email protected]

Svara

bet365
Speltips: PFLRory MacDonald vs Sadibou Sy


1 Juli | 14:00 | PFL
1.30 - 3.25
Till Betsafe!
Insättningsbonus för nya spelare!
Odds kan ändras. 18+ | Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller. Insättnings och omsättningskrav gäller på bonus | Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring på 020-81 91 00. | spelpaus.se
UFC ODDS
UFC 27612
Israel Adesanya vs Jared Cannonier1.224.50
Alexander Volkanovski vs Max Holloway1.532.62
Sean Strickland vs Alex Pereira2.001.80
Pedro Munhoz vs Sean O'Malley3.251.36
Brad Riddell vs Jalin Turner2.101.72
Robbie Lawler vs Bryan Barberena1.802.00
UFC-oddsen presenteras av Bethard.se, klicka här för att komma igång!

Jämför odds på hela matchkortet, besök vår mma-odds sida!
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras

Speltips: UFC 276

                                                                 
UFCODDSSPELBOLAG
Adesanya via TKO/KO/SUB2.40
Cannonier via TKO/KO/SUB5.50
Volkanovski via domslut2.25
Holloway via domslut3.75
Odds kan ändras. 18+ år – Regler och villkor gäller. Vi står för ansvarsfullt spelade. Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring de på 020-81 91 00.
Senaste kommentarerna
Omröstning

Vem blir första svenska UFC-mästare?

Visa resultat

Loading ... Loading ...