TBT: Alexander Gustafsson tokhyllas – i UFC-bossens brandtal

✅ The Mauler-managern: "Kunde inte ha sagt det bättre"

Det är torsdag och dags för en ny Throwback Thursday – i dag med den svenske MMA-stjärnan Alexander Gustafsson i fokus.


RELATERAT: TBT: Se när MMA-legendaren Omar Bouiche vinner på nolltid i Japan!


MMA är en sport där de flesta har kort minne – vare sig vi pratar om medier, promotions eller fans. Allt rör sig så fort och det gör att man enkelt glömmer bort stora, meningsfulla ögonblick. Detta gäller alla – inte minst när vi pratar om “The Mauler.”

Visst är Gustafsson en erkänd legendar med en stark stjärnstatus även idag, trots att han meddelade sin pension efter sin senaste UFC-match i Globen. Men hur många av er kommer egentligen ihåg hur het han en gång var?

“Kunde inte ha sagt det bättre”

Majdi Shammas, en av Gustafssons managers, delade i dag ett klipp som blir en rejäl påminnelse om just det.

– Folk här glömmer snabbt vad vissa fighters har gjort för den här vackra sporten. Dana White kunde inte ha sagt det bättre! skriver Majdi Shammas (via Instagram):

Klippet är över fem år gammalt och kommer från avsnitt sju av vloggserien UFC 173 Embedded, där organisationens vd Dana White håller ett svordomsfyllt och passionerat brandtal för att motivera de som ska fightas. UFC-bossen använder där Gustafsson som liknelse och förklarar hur titelfighten mot Jon Jones förändrade svenskens liv.

– När vi bokade matchen mellan Gustafsson och Jones så sa alla att “den här matchen är helt jävla löjlig, vem är den här jävla snubben, han kan inte slå Jones bla bla bla …” Ni vet vad fan som hände den kvällen. Den matchen var inte bara otrolig, Gustafsson blev en jäkla superstjärna den kvällen. Dundrade in på scenen och hela jävla världen pratade om Gustafsson, säger White i videon.

“Han blev mannen, efter den matchen”

Det var på UFC 165 i september 2013 som Gustafsson gick sin första titelmatch mot Jones. För omvärlden var “The Mauler” då förhållandevis okänd och framförallt en stor underdog. Vad som hände sedan fick dock många att tappa hakan, när Gustafsson gav “Bones” sitt livs tuffaste match.

Alexander Gustafsson

Foto: Micha Forssberg/MMAnytt

Det blev visserligen ingen svensk vinst. Jones fick kämpa hårt och vann fighten via enhälligt domslut efter fem minnesvärda ronder. Men många – även utanför Sverige – anser än idag att Gustafsson borde ha tilldelats segern.

Vad man än tycker om domslutet i fråga, så kan man konstatera att den enastående insatsen gjorde Gustafsson till en internationell storstjärna över en natt. När en omröstning senare hölls där fansen fick avgöra vem som skulle få pryda spelomslaget på EA Sports UFC, så var det “The Mauler” som lyckades slå ut flera av världens största UFC-stjärnor för att norpa platsen.

– Han vann hela jävla grejen! Han slog Jon Jones (Gustafsson delade i själva verket omslaget med Jones, reds. anm.), Georges St-Pierre, Ronda Rousey – han slog alla jävla stjärnor. Han blev mannen, efter den matchen, fortsätter White i sitt brandtal.

Genom att vinna en stor omröstning där flera stjärnor deltog, fick Alexander “The Mauler” Gustafsson äran att pryda omslaget för EA Sports UFC. Detta visar hur pass het svensken blev efter sin titelfight mot Jon Jones, där han gav mästaren sin tuffaste match hittills.

Alexander Gustafsson öppen för comeback

Även om Gustafsson i nuläget är en pensionerad UFC-fighter, så har han själv hintat om en återkomst och medgett att det “kliar i händerna,” i en exklusiv intervju med MMAnytt. Senare har han även erkänt att det var ett “impulsivt beslut” att lägga av.

Gustafsson har dessutom inte lämnat det obligatoriska antidopingprogramet och är fortfarande rankad världssexa i UFC:s 93-kilosklass, vilket är ytterligare indikationer på att han kanske inte riktigt är klar i buren ännu.

Hur “The Mauler” väljer att göra härnäst får helt enkelt framtiden utvisa.


LÄS MER: Alexander Gustafsson kommer in i UFC Hall of Fame – här är varför

LÄS OCKSÅ: 13 MMA-tankar: Alexander Gustafsson kommer tillbaka


Hör Dana Whites brandtal om Alexander Gustafsson videon ovan!

Kategorier
Alexander GustafssonSenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate. | E-post: [email protected] | Instagram: @mma_ashah

Svara