“The Mauler” avslöjar sanningen – bakom virala bilden

✔ "Såg Jon Jones liggandes på sängen ..."

När den svenske MMA-legendaren Alexander Gustafsson fick sin första chans på UFC-bältet sköt hans internationella stjärnstatus i taket. “The Mauler” chockade världen genom att pressa mästaren Jon Jones hårdare än någon annan tidigare hade gjort, i vad som kom att bli en av tidernas bästa titelmatcher.

Fighten ägde rum på UFC 165 i Toronto hösten 2013. I år blir den invald i UFC Hall of Fame.

Den ärofyllda hyllningen, att för evigt få en plats där bland UFC-historiens stornamn, har fått Gustafsson att blicka tillbaka och reflektera över erfarenheten. Hur han å ena sidan var besviken över att förlora via domslut – samtidigt som han å andra sidan kände en stor stolthet över sin insats.

– Även om jag förlorade, så var det fortfarande ett stort ögonblick för mig och mitt team. Det var blandade känslor, men mestadels positivt. Det är definitivt ett minne som jag bär med mig för resten av livet, säger Alexander Gustafsson om den första Jones-matchen i en intervju med MMA Junkie.


RELATERAT: “The Mauler” reagerar på mäktiga utmärkelsen: “Känns helt otroligt”


Alexander Gustafsson om berömda bilden: “Var min polare”

Många ansåg att Gustafsson förtjänade att vinna titelfighten. Andra – inklusive de tre poängdomarna – såg annorlunda på den saken. Att de båda gjorde ordentligt med skada på varandra råder det dock inga tvivel om. Efter matchen fördes nämligen bägge två till sjukhus på direkten.

Detta förevigades också genom en numera välkänd bild, som snabbt fick enorm spridning på nätet:

Här poserar Jon Jones (vänster) och Alexander Gustafsson (höger) på sjukhuset – efter den hyllade titelmatchen på UFC 165 i Kanada.

Nu berättar Gustafsson hur den berömda bilden egentligen kom till.

– Jag gick runt där i sjukhuset i väntan på att få åka hem. Då tror jag det var min polare som såg Jon liggandes på sängen. Jag var i ett annat rum, så sa min vän att “ah, Jon är därborta”. Jag tittade ut och såg honom ligga där. Så jag gick fram till honom och visade lite respekt. Vi snackade om matchen och så bad min vän om att få ta bilden. Så jag tror det var ungefär så som den bilden kom till, minns Gustafsson och fortsätter:

– Jag minns inte riktigt vad vi sa till varandra. Jag tror han gav mig cred för fighten, och så pratade vi om hur bra matchen var. Det gick upp och ner hela fighten. Vi snackade om sådana detaljer och lite annat.

Jones och Gustafsson har varandra att tacka för sina platser i UFC Hall of Fame. Sedan den klassiska titelfighten har “The Mauler” genom åren fått två andra chanser att vinna UFC-bältet – en mot Daniel Cormier och en rematch mot Jones – som dock också slutade i nederlag för svensken. Matchen mot Cormier var, likt den första Jones-matchen, också ett blodigt krig där Gustafsson kom otroligt nära en seger. Foto: Micha Forssberg/MMAnytt


LÄS MER: Alexander Gustafsson avslöjar stora planer – om sin UFC-comeback

LÄS OCKSÅ: “The Mauler” har ett meddelande – till det svenska folket


 

Kategorier
Alexander GustafssonJon JonesSenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.

Svara