”The Mauler” skulle vinna UFC-bältet – då tog domaren saker i egna händer

✔ Svenska världsstjärnan skulle ha varit mästare - snuvades

Alexander “The Mauler” Gustafsson skulle ha vunnit världstiteln – om det inte vore för “Big” John McCarthy. I alla fall om man ska tro den ansedde domaren själv.

LÄS MER: Här exploderar The Mauler: “Svenska fans borde skämmas!”


McCarthy, som dömde Gustafssons legendariska titelfight mot Jon Jones på UFC 165, avslöjar nu att matchen var ytterst nära på att ta slut innan den femte ronden – om det inte vore för hans egna inflytande.

Som de flesta vet så gick matchen till slut alla fem ronder, varpå Jones ropade ut som segrare via ett kontroversiellt domslut.

“Alexander Gustafsson skulle ha vunnit”

Domaren berättar själv om händelseförloppet på “The Weighing in Podcast”:

– Jon Jones tror att jag hatar honom. Men jag gillade honom verkligen! Och jag kommer att vara helt ärlig – Jon skulle ha förlorat sin världstiteln om inte jag hade dömt hans fight på UFC 165 mot Alexander Gustafsson. Det finns ingen annan domare än jag som skulle ha sagt åt läkarna att inte stoppa fighten och låta honom gå ut i den femte ronden. Alexander Gustafsson skulle ha vunnit, förklarar McCarthy.

McCarthy förklarar att han helt enkelt sade emot läkaren – vilket gjorde att matchen aldrig stoppades.

– I slutet av den fjärde ronden kom läkaren fram till mig och sade att fighten borde stoppas på grund av att han inte gillade hur Jones öga såg ut. Men jag sade att vi borde låta fighten fortsätta, eftersom Jones hade kommit tillbaka och vunnit den fjärde ronden. Jag tänker inte ta ifrån någon deras titel på grund av ett jack som jag ansåg inte vara så farligt. Jag säger inte att jag är smartare än läkaren, men just när det kommer till skador i MMA-matcher så är jag smartare än läkaren, menar McCarthy.

Alexander Gustafsson Jon Jones

Alexander Gustafsson i den legendariska titelmatchen mot Jon Jones på UFC 165 för snart sju år sedan. Foto: MMAnytt

Har fått tre titelchanser

Läget hade alltså kunnat sett annorlunda ut för “The Mauler”, som fått två ytterligare chanser på titeln sedan dess men inte lyckats gå hela vägen.

LÄS OCKSÅ: Här är “The Maulers” knep – för att vinna i UFC-comebacken

I sin andra chans på det lätta tungviktsbältet föll han mot Daniel Cormier efter fem stenhårda ronder, och i sin tredje förlorade han återigen mot Jon Jones, då via knockout i den tredje ronden.

Alexander Gustafsson återvänder till buren den 25 juli, då han gör sin debut i tungvikt mot den tidigare mästaren Fabricio Werdum.

💪 Sugen på att betta på helgens UFC-gala? MMAnytts samarbetspartner Betsafe erbjuder ↗️ odds på samtliga matcher. 🔞 18+ gäller för spel. Spelar du för mycket? Besök Stödlinjen.se
Kategorier
Senaste Nytt

Har jobbat för MMAnytt sedan 2016 och följt sporten i över tio år.

Svara