Årets skräll? Flerfaldiga BJJ-mästaren utstrypt – av lilabältet!

✔ Rudolfo Vieira klappar första gången sen 2011

UFC 258 stod förutom för en grym huvudmatch även för några riktigt bra matcher på underkortet. En av dem var mellan brasilianaren och grapplingfenomenet Rudolfo Vieira och amerikanen Anthony Hernandez.

På pappret var det en klassisk “striker vs grappler”-matchning, då Vieira är en av de mest dekorerade jiujitsuatleterna som någonsin satt sin fot i oktagonen.

På meritlistan har han flera VM-guld i brasiliansk jiujitsu, samtliga i svartbältesdivisionen. Utöver det har han också vunnit den mest prestigefyllda av alla grapplingtävlingar: ADCC. Mot detta ställdes Hernandez som inte har tävlat i grappling alls på hög nivå och bara innehar lilabälte.

Vieira var stor favorit inför matchen och den började som de flesta av hans matcher gör. Han stormade fram och fick ner Hernandez på backen. Därefter passerade han enkelt guard och tog dominant position. I det här läget väntade sig nog de flesta att matchen snart skulle vara över.

Vieira valde sen att gå på ett armlås men Hernandez försvarade fint och lyckades komma upp på fötter igen. Därefter träffade han med några hårda slag.

Vieira såg skakad ut. Han försökte återigen få ner fighten på backen men nu visade Hernandez på bra nertagningsförsvar och fortsatte att träffa med slag.


HETAST JUST NU


Anthony Hernandez hade mer krafter kvar

I början av andra ronden var Viera fullständigt utmattad. Enligt Joe Rogan var han “Så trött som jag någonsin sett någon efter första ronden”.

Trots det lyckades han faktiskt få ner Hernandez på marken igen. Men när han skulle ta ryggen så gled han av och landade själv på backen. Matchen fortsatte sen stående där Hernandez fortsatte att träffa med hårda slag.

Vieira såg allt mer desperat ut och började med dåliga nedtagningar som Hernandez enkelt försvarade. Vid en av dessa hamnade Vieira på alla fyra. Hernandez kopplade in en giljotin och en fullständigt utmattad och sönderslagen Vieira fick se sig tvungen att klappa.

För att sätta det i perspektiv får man komma ihåg att Vieira inte har klappat ut i en grapplingmatch sedan 2011. Trots att han år efter år har tävlat mot de allra bästa svartbälterna i världen inom grappling.  Han var också obesegrad i MMA med sju raka vinster.

Bantningen kan ha påverkat Vieira

En anledning till Vieira blev trött så snabbt kan vara en tuff bantning. Under matchen såg han väsentligt större ut än Hernandez och Joe Rogan kommenterade också under matchen att han såg ut att vara en viktklass över.

Tidigare har bara en av Vieiras matcher gått till tredje ronden. Ovanan vid långa matcher kan ha varit en faktor i att hans kondition brast.

Hernandez bättrar nu sitt matchfacit till 8-2-1. Han är 2-2 i UFC.

Är det dags att ge Anthony Hernandez sitt bruna bälte nu?

 

Kategorier
GrapplingSenaste NyttUFC 258

Jakob Odelstad är historikern som kom in på journalistik som ledde in honom på MMA. Han har följt sporten sedan 2007 och försöker just nu lära sig portugisiska för att kunna följa sporten i Brasilien.

Svara