“Inget snack om saken – Khamzat går hela vägen till UFC-bältet”

KRÖNIKA: "En av de bästa UFC-debuterna någonsin - och det här var bara förrätten," skriver Ashah Tafari.

“Pound-for-pound nummer ett, där ska vi stanna. Bli nummer ett i världen och sen sluta med det här.”

Så lät framtidsplanen för Khamzat Chimaev redan när vi snackade på kamera för första gången förra året.

Nu borde allt fler inse att det faktiskt är en helt rimlig – och realistisk – målsättning, efter onsdagsnattens överkörning av John Phillips.


LÄS MER: Khamzat Chimaev DOMINERAR i UFC-debuten – vinner i andra ronden!

LÄS OCKSÅ: Khamzat Chimaev utmanar världseliten – vill “smasha” Donald “Cowboy” Cerrone!


Khamzat hade bara sju dagar på sig att förbereda sig inför sin UFC-debut. Under den tiden skulle han också testas för coronavirus flera gånger, sitta i karantän två gånger om, och resa till Abu Dhabi. Matchen mot den betydligt mer rutinerade motståndaren gick dessutom i en högre viktklass än vad den svenske talangen är van vid.

Men de långt ifrån optimala förutsättningarna kunde inte rubba Khamzats segertåg. Långt ifrån.

Redan vid invägningen klev han in som en riktig boss, med en skrämmande självsäkerhet som fullkomligt lyste igenom.

När det väl var dags för match blev det rena rama lekstugan mot den tyngre motståndaren. Khamzat vann inte bara, han levererade en av de absolut bästa UFC-debuterna någonsin, slog UFC-rekord längs vägen och introducerade sig själv till omvärlden som den monstertalang han verkligen är.

Och det här var bara förrätten.


“Khamzat Chimaev har allt som krävs för att stå obesegrad på tronen och regera som mästare över en längre tid.”


För mig är det inget snack om saken: Khamzat går hela vägen till UFC-bältet. Han har allt som krävs för att stå obesegrad på tronen och till och med regera som mästare över en längre tid.

Jag har själv sett Khamzat kasta runt tungviktare som trasdockor inne i träningslokalen, trots att han är en 77-kilosfighter. Jämförelserna med Khabib Nurmagomedov finns där av en anledning – fråga vem som helst på Allstars Training Center.

Vissa fighters behöver byggas upp över tid med snäppet bättre motstånd för varje match, så att de så småningom växer in i rollen som topputmanare. Men Khamzat är inte av dem. Han har aldrig ens varit nära att förlora och här handlar det snarare om att få omvärlden att inse hur bra han redan är – så att han i alla fall snart kan få en riktig utmaning i buren.

Han sa själv att han ville hoppa in mot mästaren Kamaru Usman förra veckan, och kalla mig galen – men jag hade satt mina pengar på Khamzat i en sådan titelmatch alla dagar i veckan. Han är bara 26 år gammal, men har redan minst lika bra brottning och grappling som mästaren. Detta kombinerat med exceptionell striking och krut i nävarna som kan släcka ljuset hos vem som helst med en smäll.


“Detta har tidigare varit okänt för allmänheten, men det pågick faktiskt seriösa diskussioner om saken.”


När UFC kom till Sverige förra året och Ilir Latifi hoppade av i sista sekund var Khamzat beredd att hoppa in redan då. I lätt tungvikt. Mot topprankade Volkan Oezdemir.

Detta har tidigare varit okänt för allmänheten, men det pågick faktiskt seriösa diskussioner om saken. Om hur Khamzat skulle kunna dricka flera liter vatten för att komma upp till 93-kilosklassen och ersätta Latifi mot Oezdemir. Nu kanske ni börjar förstå vilket självförtroende den här mannen har.

För det är en sak att Alexander “The Mauler” Gustafsson kallar honom för “Khabib 2.0”, och att stjärnmanagern Ali Abdelaziz säger att han “inte varit så här exalterad över en talang på mer än tio år”. Men det som verkligen får mig att tro så hårt på Khamzat är just hans ostoppbara tro på sig själv.

Den självkänslan kommer inte från Instagramföljare eller andras lovord.

Det handlar snarare om en för honom självklar insikt om att han redan är bra nog att kunna besegra precis vem som helst – i hela världen.


RELATERAT: Khamzat Chimaev får bonus på 450 000 kronor för succédebuten


 

Det här är en krönika. Åsikterna är skribentens egna.

 

Kategorier
ExklusivtSenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.

Svara

Senaste kommentarerna
Omröstning

Vem blir första svenska UFC-mästare?

Visa resultat

Loading ... Loading ...