Finalsuccén i VM – dubbla guld för Sverige!

✅ 5 VM-medaljer för svenska landslaget

Alldeles nyss tog VM i MMA slut för svensk del. Sveriges två finaler var match ett och tre och först ut var Bezan Mahmudi från Allstars Gym.

Mahmudi klev in i kvartsfinalen mot förhandsfavoriten från Finland Jenna Horto. Mahmudi kom ut som en virvelvind och visade direkt att Horto inte hade något att hämta på marken.

Allstarsfightern försökte sig på alla möjliga submissions men finskan vägrade ge sig och Mahmudi gick till slut segrande ur matchen via domslut. I finalen ställdes hon mot den asiatiska mästaren Ayan Tursyn från Kazakstan.

Återigen gick Mahmudi ut i första ronden och dominerade totalt på grappling-distansen. I rond två jobbade kazakstanskan in sig i matchen något, genom att hålla det stående hela ronden.

I tredje ronden hoppade Mahmudi gard och kunde därifrån jobba på ett svep där hon till slut hamnade på Tursyns rygg. När domslutet lästes upp rådde det inga tvivel om saken: Bezan Mahmudi är världens bästa a-klassare i atomvikt!

Hon skriver också historia som Sveriges första guldmedaljör i viktklassen.

Det var väntatjag har tränat hårt för det här, sade Mahmudi efter vinsten.

Jag har tävlat mot de som är större än mig i stråvikt och flugvikt, visste att jag skulle ha ett styrkeövertag.

Bianca Antman dominerar – vinner via giljotin

I den andra finalen gick klubbkamraten Bianca Antman in i buren mot Hannah Dawson från Nya Zeeland. Antman gick in i turneringen och visade direkt att hon var en medaljkandidat i kvartsfinalen, efter att ha gått vidare på WO från 16-delsfinalen.

Motståndaren Ceileigh Niedermayr från Sydafrika hade inte att sätta emot och thaiboxaren Antman besegrade den afrikanska mästaren Niedermayr med en americana.

I semifinalen ställdes hon mot ett tufft motstånd i form av ryskan Zemfira Alieva. Antman visade att hon har ett allsidigt game när hon besegrade ryskan genom att primärt använda sin brottning.

Efter att ha dominerat rond ett och två gjorde hon allt för att överleva i den tredje. Trots detta hotade inte ryskan speciellt.

I finalen ställdes hon sedan mot nya zeeländskan Hannah Dawson. Det var tydligt direkt att Antman ville ta kommandot och denna gång fick hennes stående game skina. Hon träffade med många fina slag- och sparkkombinationer och knän mot kroppen.

Om Dawson försökte clincha fick hon smaka på stenhårda knän.

I andra ronden valde Dawson att försöka brottas – det borde hon inte ha gjort. Antman hotade först med kimura och utnyttjades Dawsons kimura-försvar till att låsa in en giljotin. Dawson klappade och Antman släppte ut ett par segervrål.

I och med vinsten är hon även Sveriges första mom champ i VM-sammanhang!

Sverige tar fem medaljer med sig hem från årets upplaga av MMA-VM. Denna gång blev det alltså två guld samt även tre brons.

Bronsmedaljerna togs av Daniyal Shamkhalov från Västerås Fight Club, Frida Vastamäki och Sandra Meneses från Kampsportstadion. Stort grattis till svenska landslaget för alla framgångar!

Se fullständiga resultat från svenskarnas VM-matcher här.

Resultat

  • Atomvikt (d): Bezan Mahmudi (Allstars Gym) besegrade Ayan Tursyn (Kazakstan) – via domslut
  • Flugvikt (d): Bianca Antman (Allstars Gym) besegrade Hannah Dawson (Nya Zeeland) – via giljotin rond 2

Relaterat

 

Kategorier
ExklusivtSenaste Nytt

Stefan Romare är en skribent och reporter som har jobbat på MMAnytt sedan mitten av 2017 och har följ MMA sedan tidigt 2000. Kontakt: [email protected]

Svara