BJJ-stjärnorna möts i galen match i helgen – man mot kvinna!

✔ Ska gå en match utan tidsgräns ✔ "Förlorar jag så pensionerar jag mig!"

På söndag ska de två grapplingstjärnorna Craig Jones och Gabi Garcia mötas i en grapplingmatch på Garcias gym. Jones är en australiensisk grappler som tog silver i den senaste ADCC-turneringen år 2019. Han har även tävlat mycket i stora organisationer inom grappling som Polaris och Submission Underground.

Garcia är tveklöst den mest dekorerade kvinnliga jiujitsutövaren någonsin. Bland meritlistan finns nio VM-guld, elva Pan-Am guld och fyra ADCC-guld. Hon har även en framgångsrik karriär inom MMA där hon för närvarande har ett matchfacit på 6-0-1.

På grund av hennes dominans inom kvinnlig grappling har hon på senaste tiden börjat utmana män inom sporten. Bland annat försökte hon få till en match mot Gordon Ryan efter att han hamnat i bråk med BJJ-legenden Andre Galvao.

Nu har Jones gått ut på sin Instagram med att han kommer möta Garcia i en match på hennes gym på söndag. Han tillägger också att han kommer gå i pension om han förlorar.

– På söndag flyger jag till Los Angeles för att möta Gabi Garcia. Vi kommer köra en match utan tidsgräns i hennes gym och vi kommer streama den gratis. 100 procent att det kommer hända. Förhoppningsvis går det bra för mig. Förlorar jag så går jag i pension. Många tror såklart att det här är ett skämt men bara på grund av intresset så tänkte vi, varför inte? Flo Grappling ville inte röra vid det men vi kommer streama det gratis.


HETAST JUST NU


Craig Jones kommer vara den mindre Grapplern

Matchen kommer bryta ny mark inom kampsportshistorien då det är ytterst ovanligt att två atleter inom kampsport tävlar mot varandra som har olika kön. Emellertid kommer Jones gå in i matchen som den betydligt mindre grapplern. Normalt tävlar han i 84-kilosklassen i alla större tävlingar. Garcia däremot väger normalt en bra bit över 100 kilo.

Även om man normalt skulle kunna argumentera för att män har naturligt mer muskelmassa än kvinnor är det tveksamt om det stämmer i detta fall då Garcia är ruskigt muskulös.

Det som skulle tala för Jones är att han trots allt kommer väga mer än många av Garcias tidigare motståndare. I ADCC tävlar Garcia i 60+ divisionen och möter normalt kvinnor som är betydligt mindre.

Att matcher mellan män och kvinnor fortfarande är kontroversiella märks i att organisationer som Flo Grappling vägrar organisera mötet. Blir det många som ser sändningen är det dock inte omöjligt att liknande matcher fortsätter att organiseras i framtiden.

 

Vad tycker om du kampsportsmatcher över könsgränserna?

 

 

Kategorier
GrapplingSenaste Nytt

Jakob Odelstad är historikern som kom in på journalistik som ledde in honom på MMA. Han har följt sporten sedan 2007 och försöker just nu lära sig portugisiska för att kunna följa sporten i Brasilien.

Svara