Foto via [email protected]/@thenotoriousmma/@sugaseanmma

Cannabis i UFC: Så kan nya drogtesterna få fler fighters att tända upp

✅ Experten: "Största fördelen"

I Sverige går debatten hett kring cannabis, som blir allt mer populärt världen över. Trenden går även att se inom MMA-sporten, där allt fler fighters är öppna med sitt bruk i takt med att den allmänna inställningen till drogen blivit mer accepterande.

UFC-stjärnorna Nate DiazConor McGregor och Sean O’Malley (på bilderna ovan) är bara några av alla fighters som varit öppna med sitt cannabisrökande. Men eftersom cannabis är otillåtet i tävlingssammanhang riskerar atleter både böter och avstängning – om de inte slutar i god tid inför match.

“Har börjat med ett pilotprojekt”

Drogens spårämnen stannar som känt kvar i kroppen under en relativt lång tid, jämfört med andra substanser. Nu börjar dock UFC:s antidoping-partner – US Anti Doping Agency (USADA) – med ett pilotprojekt, som kan bli fördelaktigt för alla stoners inom organisationen.

– UFC-programmet har börjat med ett pilotprojekt där vi provar en ny testmetod (saliv). Största fördelen…potentiellt sett kommer det bara att snappa upp bruk av substanser som är förbjuda i tävlingssammanhang (som marijuana/THC) inom timmar av själva bruket…inte vad atleten gjorde för en vecka eller en månad sedan, skriver Jeff Novitzky i en tweet.

Enligt USADA:s pressrelease innebär metoden som testas “en smärtfri och icke-påträngande kontroll,” som nu ska prövas som komplement till andra testmetoder “både i och utanför tävlingssammanhang.”


Mer om cannabis inom MMA:


 

Kategorier
Senaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.

Svara