Colby Covington tycker att Leon Edwards borde blivit diskvalificerad

✔ "Var ingen olyckshändelse!" ✔ "Herb Dean gav honom en varning innan!"

I lördags gjorde Leon Edwards sin retur till buren efter ett uppehåll på strax över 600 dagar. Men matchen mot Belal Muhammad slutade i ett stort antiklimax då Edwards petade Muhammad i ögat så illa att denne inte kunde fortsätta.

Eftersom ögonpetningen ansågs vara en olyckshändelse förklarades matchen vara en så kallad “No Contest,” en ogiltigförklarad match. Någon som inte håller med om beslutet är den alltid frispråkige Colby Covington.

–  Han har en No Contest som förresten borde ha varit en diskvalifikation, säger Covington till Submission Radio. Han petade killen i ansiktet i första ronden och jag vet att Herb Dean gav honom en varning: “Hallå, peta honom inte i ögat”.

– Det är den instruktionen de ger varje gång innan du går ut dit och slåss. Han borde ha blivit diskvalificerad. Jag vet inte hur det där var en No Contest. Förresten så har han inte slagits på två år. Hur kan han fortfarande vara rankad?


HETAST JUST NU


Leder sällan till bestraffningar

Även om ögonpetningar är relativt vanliga i sporten är det ytterst sällan det leder till några konsekvenser för den som utför dem. Oftast leder det inte ens till någon varning då de brukar anses vara oavsiktliga. Detta tycker Covington är absurt.

– Det är roligt, jag hörde några säga: “Åh det var en olyckshändelse!” En olyckshändelse är om ljuset ovanför oktogonen faller ner och träffar en fighter i huvudet.

– En olyckshändelse är om Herb Dean får en hjärtattack i oktogonen och inte kan döma så de avbryter matchen. Det är olyckor. En andra eller tredje ögonpetning är inte olyckor. Det där borde ha varit en diskvalifikation.

Edwards har sagt att han ändå tycker att han förtjänar en titelmatch trots ögonpetningen. Covington håller såklart inte med och vill ha titelmatchen själv istället.

– Killen har inte vunnit på två år. En No Contest är inte en vinst. Det är inte en fajt. Han måste gå en returmatch mot den där “Bailey”-killen. Kör om den där Leon mot “Bailey” för ingen bryr sig om det. Ingen vill titta på det skräpet. Den enda matchen att fixa är jag mot “Marty Newsman” eller jag mot “Street Judas Masvidal”.

“Marty Newsman” är Covingtons öknamn för mästaren Kamaru Usman och “Street Judas Masvidal” är en klar referens till Jorge Masvidal. Dessa två är planerade att gå en returmatch om welterviktsbältet på UFC 261 den 24 april.

Covington är för närvarande rankad etta i divisionen och han skulle förmodligen gärna vilja möta vinnaren av Usman och Masvidal. Därför är det logiskt att han inte vill se att Edwards får nästa titelmatch.

Samtidigt kan man inte undgå att Covington har en poäng i sitt resonemang kring ögonpetningar som varit ett återkommande problem i sporten under flera år.

 

Håller du med Colby Covington?

 

Kategorier
Belal MuhammadColby CovingtonLeon EdwardsSenaste Nytt

Jakob Odelstad är historikern som kom in på journalistik som ledde in honom på MMA. Han har följt sporten sedan 2007 och försöker just nu lära sig portugisiska för att kunna följa sporten i Brasilien.

Svara