Conor McGregor till Capitol Hill för att främja MMA

Conor McGregor åker till amerikanska kongressen för att förbättra förhållandena för alla MMA-utövare genom att skydda de med hjälp av Ali Act.

UFC-mästaren och superstjärnan “The Notorious” Conor McGregor har enligt rykten planerat att åka till Capitol Hill och prata med amerikanska kongressen om ökad rättssäkerhet för MMA-fighters, detta enligt kongressledamoten och före detta fightern Markwayne Mullin.

Mullin har försökt få till en ändring i den så kallade “Ali Act”, så att även MMA-fighters inkluderas. Poängen med Ali Act är att skydda boxare, hjälpa till att reglera sporten och vidhålla dess integritet. Det ska hindra boxare att skriva på kontrakt där promotorn har för stor makt. Den syftar också till att skapa ett oberoende rankingsystem och utesluta promotors som har direkta, eller indirekta finansiella intressen i sporten, från att agera managers åt fighters. Slutligen så hindrar det fighters från att var bundna till en och samma organisation i mer än ett år.

Både Mayweather (vänster) och McGregor (höger) tjänade stora pengar på boxningsmatchen. – Foto: Ethan Miller/Getty Images

UFC har inte uttryckt sig speciellt positivt till Ali Act och UFC:s COO Lawrence Epstein säger att de redan gör allt de kan för att säkerställa fighters hälsa, säkerhet samt deras kontraktssituationer.

Problemen som Ali Act ska tackla i MMA

En UFC-atlet under kontrakt har inte möjligheten att fightas för andra organisationer och kan inte heller genomföra potentiellt vinstgivande aktiviteter utanför buren, utan UFC:s godkännande. Denna situation anser många är alldeles för restriktiv i den tuffa och korta karriären för en MMA-fighter.

Många MMA-fighters klagar på att de inte får tillräckligt mycket pengar, på grund av bland annat Reebok-avtalet, som tar bort deras möjligheter att hitta sponsorer att ta med sig in i buren. Miesha Tate sade att hon förlorade mellan 80-90% av sina tidigare sponsorpengar och den pensionerade Brendan Schaub har sagt att han kunde tjäna över 700 000 kr i sponsorpengar per fight, något som gör det svårt att svälja de 70 000 kr han skulle fått av Reebok.

Brendan Schaub (till höger) – Foto: MMAnytt

Om det är någon som ska få till en ändring i Ali Act å MMA:s vägnar, så är det väl McGregor, som är den största stjärna vi någonsin haft i MMA. Att se att han försöker göra något positivt med sitt kändisskap är väldigt uppmuntrande.

Kategorier
Conor McGregorSenaste Nytt

Stefan Romare är en skribent och reporter som har jobbat på MMAnytt sedan mitten av 2017 och har följ MMA sedan tidigt 2000. Kontakt: [email protected]

Svara


Senaste kommentarerna
Omröstning

Vem är det hetaste framtidsnamnet i MMA-Sveriges just nu?

Visa resultat

Loading ... Loading ...