UFC-chefens iskalla svar – om fighterns hjärnskada

✔ "Han kommer definitivt inte vara den sista..."

Nu har UFCs vd Dana White uttalat sig om tragedin som drabbat den forne UFC-fightern Spencer Fisher – men det är inte med den omtanken som många MMA-fans hade hoppats på.

Det var tidigare i veckan som Fishers hjärtekrossande historia kom ut via MMA Fighting. Efter sju år i UFC tvingades Fisher gå i pension efter att läkare upptäckt att han lider av den allvarliga hjärnskadan kronisk traumatisk encefalopati (CTE).

Fisher har drabbats hårt och har fått grova minnes- samt koordinationsproblem som gör att han inte kan ha ett vanligt jobb. Det har till och med gått så långt att han ibland glömmer bort vad hans egna barn heter.

Med tanke på att en normal anställning i stort sett är omöjlig har Fisher fått slita för att kunna försörja sin familj. Han är också beroende av dyra mediciner för att kunna klara av sin vardag. Han fick ekonomiskt stöd från UFC i tre år men när organisationen såldes till Endeavour år 2016 upphörde hjälpen.


HETAST JUST NU: 


“En del  av jobbet”

I en intervju med MMA Junkie uttalade sig White om ärendet och hänvisade först till de miljonbelopp som UFC bidragit med till Lou Ruvo Center for Brain Health i Las Vegas.

– Vi lär oss mer om hjärnskador varje dag, sade White till MMA Junkie. Vi har investerat i [Lou] Ruvo Centret för att ta reda på mer.

White var dock kall när han kommenterade Fishers specifika situation.

– Lyssna, [Fisher] är inte den första och han kommer definitivt inte vara den sista, fortsatte White. Detta är en kontaktsport och alla som någonsin gjort detta [när de varit] yngre -inklusive mig själv- handskas med hjärnskador. Det är helt enkelt en del av jobbet.

Fisher vann tre “Fight of the Night”-bonusar under de sju åren han tävlade i UFC och har besegrat fighters som Thiago Alves, Matt Wiman och Jeremy Stephens. Hans publikvänliga stil gjorde honom väldigt populär men ledde med största sannolikhet också till de skador han dras med idag.

Det är ytterst osannolikt att Fisher någonsin lever ett normalt liv igen. Han offrade mycket under sin tid i UFC, ovetande om de långvariga konsekvenserna av sina handlingar.

 

Borde UFC och Dana White göra mer för Spencer Fisher?

 

💪 Sugen på att betta på helgens UFC-gala? MMAnytts samarbetspartner Betsafe erbjuder ↗️ odds på samtliga matcher. 🔞 18+ gäller för spel. Spelar du för mycket? Besök Stödlinjen.se
Kategorier
Dana WhiteSenaste Nytt

Sebastian Vendel-Martinez är skribent för MMAnytt sedan September 2012. Han tränar MMA och Thaiboxning, har följt MMA sedan 2002 och fokuserar på nyheter och uppdateringar från MMA-världen. Kontakt: [email protected]

Svara