Debatt: Därför är Anderson Silva rätt fighter att ersätta Jon Jones

Efter att ha testat positivt för doping blev Jon Jones struken från UFC 200 och Cormier stod utan motståndare med bara tre dagars varsel. I slutändan bokades oväntat nog Anderson Silva som ersättare. Det kan verka som ren galenskap, men under omständigheterna är det rätt matchning.

Anderson Silva (33-7) är en av tidernas bästa fighters – han försvarade sin mellanviktstitel 10 gånger i rad och har levererat en av de mest klassiska knockouterna inom MMA.

Samtidigt är han 41 år gammal och allt tyder på att han knappast är i sitt livs form. Han har inte vunnit en match sedan 2012, med undantag för en No Contest efter att han dopat sig. Till råga på allt tvingades han nyligen ställa in UFC 198, efter att akut ha behövt operera gallblåsan. Det var inte länge sedan han kunde återgå till träning och enligt egen utsago har han inte sparrat sedan dess.

Är Silva verkligen rätt man att ersätta självaste Jon Jones (22-1)?

Daniel Cormier UFC 192 2015 MMAnytt 2015 Foto Mazdak Cavian UFC_-82

Daniel Cormier är den nuvarande mästaren i lätt tungvikt. Foto: Mazdak Cavian

 

Hade det inte varit lämpligare med någon av de villiga utmanarna i divisionen för lätt tungvikt?

Gegard Mousasi (38-6) har  inte övertygat. Av hans senaste fem matcher har han bara vunnit tre, han har knappast förtjänat en titelchans just nu. Ilir Latifi (12-4) är han bokad för match mot femterankade Ryan Bader (20-5), vilket redan är ett hyfsat hopp. Att plötsligt få titelmatch vore ett ännu större språng som säkerligen hade upprört alla som inte är svenskar.

Alexander Gustafsson (16-4) gick sin senaste match mot just Cormier. Han visade tydligt att han kan utmana mästaren. Han var förvisso redan bokad för match mot orankade Jan Blachowicz (19-5) nu i september, men en titelmatch hade befogat en ombokning.

Staredown mellan Cormier och Gustafsson. Foto: Mazdak Cavian

Senast fick Cormier en knapp seger över Gustafsson. Foto: Mazdak Cavian

 

Men varför skulle Cormier möta någon som på allvar kan hota honom?

Cormier har varit fullkomligt inställd på att möta Jones. Det var hans viktigaste match hittills i karriären – det var vinna eller försvinna. Att matchen ställdes in blev troligtvis en redig smäll för Cormier, vilket kan ha skakat honom rejält.

Det är därför inte rätt läge att möta en annan topprankad motståndare i lätt tungvikt. Förlorar Cormier sin titel kommer han riskera ytterligare försämra chanserna att möta Jones. Det var snack om att ersättningsmatchen skulle gå i tungvikt, men det hade haft sina egna risker.

Silva är således rätt kandidat.

Att möta en lägre rankad fighter från en annan viktklass är rätt drag, om än ett tråkigt sådant. Minimera riskerna i väntan på Jones. Eller möt en värdig titelutmanare längre fram, med gott om tid för rätt förberedelser.

28_MMAnytt-anderson-silva-vitor-belfort-kick

Anderson Silva ska dock inte underskattas.

 

Man ska så klart inte räkna ut Silva, trots att han går upp en viktklass och tar matchen med knappt något varsel alls. Att vara en sån fullständig underdog kanske är precis vad Silva behöver för att ta matchen på allvar.

Vi har fått se en hel del skrällar i år – det här är MMA.

Silva kanske inte är matchningen vi drömt om, men det är matchningen vi har fått. Allt vi kan göra nu är att hoppas på en spännande fight.

Prenumerera på MMAnytt Youtube ▶️ för fler exklusiva MMA-videos 🎥 på svenska! Klicka här: ▶️
Kategorier
DiskussionSenaste Nyttz-FightersZ-Klistrad artikel
10 Kommentarer
 • hasse hästägare
  8 July 2016 at 06:14

  bara roidare i ufc kul o kolla på idioter

 • Pouya Passikhani
  8 July 2016 at 06:14

  Är mer hypad för denna än Jon Jones vs Cormier.

  LETS GO CHAMP

  ISSO CAMPEAO

 • Headown
  8 July 2016 at 06:41

  Måste säga att det inte alls är en dålig matchning som dom erbjuder här istället.

 • jocke e
  8 July 2016 at 08:19

  Totalt ointresserad av denna match, En roidad föredetting som kommer bli fullständigt mosad inom 3 min utav DC.. Matchen borde ha blivit flyttat till underkortet ist.. Detta blir nog det sista vi får se Silva.

 • Mike_Maniac
  8 July 2016 at 10:07

  Håller med om allt Lucas, bra sammanfattning och resonemang!
  Hoppas bara Silva inte är helt decimerad efter gallblåseoperationen, det skulle vara riktigt smärtsamt att tvingas se en Silva som inte kan röra sig ordentligt och bara bli kanonmat…

 • Rolander
  8 July 2016 at 10:26

  En fuskare i Silva som genom sin mediokra karriär där han mött passande motstånd och “briljerat”. DC kommer att förnedra honom om det ens blir en fight.

  • Donnart
   9 July 2016 at 03:31

   Medioker karriär? Nu tog du väl ändå i så du sket på dig…
   Håller dock med om att Cormier kommer göra processen kort med Silva, men vad väntar man sig. En tidigare HW möter en tidigare MW. Missmatch så det stänker om det. Hoppas inte Silva får men för livet…

   • Rolander
    9 July 2016 at 09:39

    Men gjorde jag verkligen det? Vilka har Silva slagit? Att han nämns i samma sammanhang som GOAT är ju pinsamt.
    .

 • HammarbyMMA
  9 July 2016 at 12:07

  Kort varsel men spider kommer leverera. Troligtvis vinna

 • Robert Björkbacka
  10 July 2016 at 12:01

  Att sitta där å säga att silva har haft en medioker karriär e fan sjukt. För mig e han absolut top 3 . (Fedor) är etta.

  Dock måste jag säga att denna matchning är totalt fel. De e inte pingis dem lirar. Silva är 41 år å går i samma fotspår som andra forna top fighters. Förlora och inse faktum.

  Alex borde ha fått fighten. Inte bara för att jag e svensk. Mer för att han minst e lika bra å tror även de e den fighten folket vill se.

 • Svara

  Senaste kommentarerna
   Kommande galor
    Omröstning

    Vem blir första svenska UFC-mästare?

    Visa resultat

    Loading ... Loading ...