Han tänker bli nya The Mauler: “Alex har gjort sin grej”

✅ Obesegrade talangen tränar på toppgym i USA ✅ Högst rankade stjärnskottet ✅ Redo för UFC - har ena foten inne

Herdem Alacabek är en av Sveriges mest lovande MMA-fighters. 27-åringen bor för närvarande i USA, och har hittills under sin karriär samlat ihop ett record på 5-0.

Alacabek inledde sin kampsportsbana som brottare när han var 13 år gammal, i ett garage i Flemingsbergs centrum söder om Stockholm. Efter att också ha börjat med submission wrestling och tränat lite boxning upptäcktes han som 19-åring av UFC-fightern Ilir Latifi under ett gemensamt träningspass på BK Athen i Stockholm. Latifi bad Alacabek följa med till Pancrase gym, där han inledde sin MMA-träning.

– Jag började träna mer, började sparka lite och mixa upp hela min grej. Och jag fastnade för det. Jag började offra mer för fightingen. Till exempel valde jag att inte påbörja universitetsstudier fastän jag kom in på bra utbildningar, säger Alacabek till MMAnytt.

Alacabek började tävla som amatör, och efter sju matcher deltog han i MMA-SM och tog hem guldet. Under tiden medverkande han även i SVT:s kultserie Slå han på käften. Samtidigt började den lätta tungviktaren undra över hur han skulle ta steget över till proffs.

Allstars Training Center erbjöd honom då att fightas under deras fana, och han plockade hem sina första två proffsvinster via knockout på IRFA i Sverige.

Följde Latifi till Florida

Men Alacabek kände att det behövdes en förändring.

– På den tiden var Ilir (Latifi) i UFC och gick sina första matcher där. Han och hans manager Putte frågade då om jag ville komma till American Top Team i Florida och träna med dem i en eller två månader.

Herdem tog chansen, och efter ett tag på den amerikanska östkusten började han inse att han stormtrivdes. Samtidigt saknade han en manager, och upplevde en frustration över att inte gått några matcher efter att ha stannat på ATT i ett helt år.

– Då var jag bara 2-0, och det här var 2016. Jag hade inte tävlat på hela året. Hela det året kändes väldigt frustrerande, och jag tränade väldigt hårt, det blev snuskigt mycket. Tre gånger om dagen.

När Alacabeks fru sedan fick ett erbjudande om ett toppjobb i Los Angeles valde de båda att flytta dit. Där hittade han en ny, rutinerad boxningstränare, och började träna grappling med bland andra UFC-stjärnan Kron Gracie.

– För mig var det en stor chansning, men samtidigt väldigt spännande. Jag har bott här i LA i två år nu, och när jag kom hit fick jag kontakt med några managers på Black House som erbjöd mig matcher. Så nu har jag gått tre matcher i LFA.

Se Alacabek besegra Antonio Arroyo i LFA ovan.

Ska delta i Contender Series

Alacabek vann alla tre LFA-matcher via avslut, en via knockout och två via submission. Det ledde till att han nu – efter tre år i USA – har fått erbjudande om att ställa upp under sommarens Dana Whites Contender Series. Dessutom rankas han som den hetaste lätta tungviktstalangen i USA just nu, enligt amerikanska Gauntlet MMA.

Alacabeks intåg i Contender Series krockar dock med UFC Stockholm i juni, där svensken mer än gärna hade medverkat.

– Jag vet inte exakt på vilket av Contender Series-korten de kommer sätta mig på, men jag vet att jag kommer vara med där. Det hade varit coolt om jag kunde göra båda, om Sverige-galan t.ex. hade varit i Augusti. Jag känner att jag definitivt har det som krävs för att slåss på UFC Stockholm i juni. Det hade varit väldigt kul, men blir det inte det så blir det Contender Series. Målet är ju att göra en bra karriär i UFC och eventuellt att fightas mot de bästa i UFC. Blir det inte nu, så blir det senare, säger Alacabek.

Samtidigt medger han att det skulle kännas väldigt bra att få debutera på Sverige-galan. Framför allt då han har ett väldigt stort stöd i Stockholm och dess förorter.

– Det kanske har varit lite lågmält nu ett tag för att jag inte har varit där, men jag vet att jag har ett stort stöd, särskilt i förorterna och i orten där jag växte upp.

Vill möta “No Time”

Alacabek medger att han har flera tänkbara motståndare för sin UFC-debut. Förutom “Smilen” Sam Alvey och Marcin Prachnio finns det ett namn som sticker ut – den tidigare titelutmanaren Volkan Oezdemir.

– Det finns flera stycken. Det har varit lite surr om att möta Sam Alvey, eller Marcin Prachnio. Det finns den där nya ryssen med 15-0 som de precis signat som jag skulle kunna möta. Så det finns några jag kan tänka mig att möta. Det finns … Volkan Oezdemir, säger Alacabek.

Du skulle vilja möta Volkan Oezdemir?

– Definitivt. Han är 3-3 i UFC, varför skulle jag inte möta honom? Jag skulle kunna möta vem som helst egentligen. Jag skulle dock gärna ha en eller två matcher mot orankade motståndare i UFC till att börja med. Jag tror definitivt att jag kommer fightas mot rankat motstånd om några år. Mitt mål är att fightas mot topp fem i UFC när jag är 30 år gammal, säger 27-åringen.

Gustafsson lista

Tänker bli nya “The Mauler”

Alexander Gustafsson gick i slutet av förra året sin tredje match om det lätta tungviktsbältet, och föll ännu en gång mot Jon Jones. Sedan dess har “The Mauler” varit tydlig med att det inte längre är titeln som är det enda målet för honom, och Alacabek menar att det nu behövs någon som axlar manteln och blir Sveriges nya stora MMA-stjärna.

– Jag tror att Alex har gjort sin grej nu. Han har gått för titeln tre gånger, och skapat ett bra liv för sig själv. Jag tror inte att han kommer hålla på så många år till. Jag har jättestor respekt för Alex, jag känner honom på ett personligt plan och det är en otroligt duktig fighter. Men hur mycket mer kommer han att göra nu egentligen?

Gustafsson tar sig an Anthony “Lionheart” Smith på UFC Stockholm i juni, och Alacabek frågar sig vad som skulle hända om “The Mauler” förlorar den matchen.

– Vart ska han gå därifrån i så fall? Han kanske kan vinna några matcher till och satsa mot titeln, men han har gjort sin grej. Jag menar efter det – vad händer då? Vem ska ta UFC till Sverige om inte Alex gör det? Jag hoppas att det kommer några nya grabbar, men jag har alltid haft koll på vilka som är duktiga i den nya generationen. Och jag ser inte jättemånga.

– Då kommer det bli jag som får ta UFC till Sverige. Jag har det som krävs för att bli nästa svenska stjärna. Jag är här i USA och kämpar, för att en dag kunna ta med UFC tillbaka till Sverige, avslutar Alacabek.

Kategorier
ExklusivtSenaste Nytt

Har jobbat för MMAnytt sedan 2016 och följt sporten i över tio år.

Svara