Höll på att utvisas från Sverige – Nu går han huvudmatch på FCR 9

✔ "De sa: 'Nej vi kommer utvisa honom, ni har sju dagar'" ✔ Möter rysk toppfighter - på UFC Fight Pass!

De som tävlar inom kampsport är ofta vana vid att kämpa genom livet på något sätt. Vare sig det gäller att ta sig ur en bråkig bakgrund, att kämpa för att motbevisa fördomar eller att fightas mot ens inre demoner så är det inte vemsomhelst som klarar av att tävla länge inom MMA. Lättviktaren Sahil Siraj (5-0) har kämpat genom mycket av livet och under en lång period fick han kämpa för att ens få vistas i samma land som sin fru och barn. Nu har han kämpat sig från utvisning till att möta den meriterade och erfarne Arbi Mezhidov (13-5) i huvudmatchen på Fight Club Rush (FCR) 9, som sänds på UFC Fight Pass – världens största streamingplattform för kampsport.

18+ Odds kan ändras. Bonus gäller endast nya spelare. Min. insättning 100 kr. 100% maxbonus 1000 kr, sport-omsättning 5x minst 2.0 i odds. Giltig i 60 dagar. Läs fullständiga regler och villkor på comeon.com. Spela ansvarsfullt. Stödlinjen.se. Spelpaus.se
Advertisement

Siraj kommer ursprungligen från Afghanistan där han snabbt blev en skicklig thaiboxare som tävlade på hög nivå. Under en av sina matcher blev Sirajs motståndare så allvarligt skadad att han senare avled. Det var givetvis ingenting som Siraj hade försökt orsaka, det var en uppenbar, tragisk olycka. Trots det började familjen till den avlidne att hota Siraj och hans närstående. Det blev sedan klart att familjen hade kriminella kontakter och när hoten blev allvarligare tvingades Siraj att fly Afghanistan under år 2012.

Efter en lång färd blev Göteborg Sirajs nya hem där han hittade ett jobb som takläggare och blev snabbt en del av det svenska samhället. Arbetsgivaren, som var väldigt noga med vilka de anställde, kunde inte ha varit mer nöjda med Siraj som anställd. Han träffade sedan kvinnan som skulle bli hans fru och mamman till hans barn och harmonin var funnen i Sverige.

Efter flera år av sitt nya liv kom mardrömsbeskedet: migrationsverket beslutade att utvisa honom tillbaka till Afghanistan.

– Min fru ringde Migrationsverket när de skulle skicka beslutet om huruvida jag skulle få stanna i Sverige eller bli utvisad, berättar Siraj för MMAnytt. Och de sa “Nej vi kommer utvisa honom, ni har sju dagar, ni måste skriva på alla papper,” och sådant. När hon ringde mig var jag hemma med barnen och när hon berättade började jag svettas, jag stannade till och frågade vad som hände. Sedan försökte jag lugna min fru också och sa att det skulle lösa sig, hon höll på att gråta också, det var inte lätt.

– Vissa saker kan man aldrig förutse. Detta var den svåraste perioden. Att förbereda mig för att lämna landet, lämna mina barn, lämna min fru, lämna allt jag har här. Och problemet var att jag inte fick komma tillbaka om jag lämnade landet, för de accepterade inte min identitet, det var problemet. Även om jag lämnade för att åka på ett bröllop så fick jag inte återvända till Sverige.

Många av problemen bottnade i verifiering av Sirajs identitet – ett problem som hade pågått sedan han först anlände till Sverige. Migrationsverket litade inte på de uppgifterna som Siraj hade lämnat, men de var äkta och han hade förväntat sig en lösning medan han fortsatte att leva sitt nya liv i Sverige.

 HETAST JUST NU


“Jag lämnade allt i guds händer”

Nu vändes hela hans värld uppochner. Han skulle tvingas lämna hela sin familj och återvända till ett land där det fanns en tydlig och allvarlig hotbild mot honom. Siraj återfann dock lugnet som lett honom genom livet – och fokuserade på tvätten.

– Sedan bara tog jag djupa andetag, jag höll på att tvätta kläder, tog mina döttrar och sade att vi skulle byta om och sådant, fortsätter Siraj. Men på vägen tänkte jag: “Detta ligger inte i mina händer längre.” Jag lämnade det till högre makter, det är vad jag tror på. Jag lämnade allt i Guds händer, vad han än väljer för mig så accepterar jag det. Då bara fick jag tillbaka glädjen. Jag började le och sedan ringde min fru tillbaka och så sa hon: “Det är ett misstag! Jag ringde till någon annan, du kommer få uppehållstillstånd i Sverige, du får stanna!”

– Sedan sa de “Nej vi gjorde ett misstag!” Ja, ett sjuårigt misstag! Hur fick de redan på min identitet? De ringde den afghanska ambassaden i Sverige, de bad om all information och då sa [ambassaden]: “Ja det stämmer, detta är hans namn, vi accepterar dessa uppgifter,” och så vidare. Men sju år? Man kan inte neka någon sådär, utan att kontrollera allt och bara säga att de inte tror på mig. Men de kanske har sina egna problem. Jag kan inte klandra de för det finns många olika fall, de kan inte lita på alla.

 

 

Som om MMA inte var känslofyllt, händelserikt och intensivt nog så hade allt runtomkring Sirajs resa och vistelse i Sverige också varit påtagligt. Det var höga toppar och djupa dalar men nu är hans framtid säkrad i Sverige med en familj han älskar och en ljus framtid som väntar vid horisonten.

Trots att han inte haft möjligheten att tävla utomlands har Siraj redan byggt upp ett fläckfritt matchfacit med fem raka segrar, alla utom en via avslut. Siraj bröt ryske Ilya Erastovs fem matcher långa vinstsvit via knockout i den första ronden och tävlade senast på Brave CF 39 där han dominerade den stenhårde italienaren Gregorio Davide La Torre. Om man jämför de utmaningarna som Siraj utstått med utanför buren så kan man förstå varför han, helt orädd, briljerar som han gör under tävling.

Det är uppenbart att Siraj inte låtit sig skärras av sin skakiga resa men det har även gett honom förståelse och insikt i de dagliga kamperna som alla går igenom. Han har helt enkelt, via sin kampsportstalang, fått en plattform att dela med sig av sin inspirerande berättelse.

– När man blir något, om man blir sångare eller filmstjärna eller fighter eller vadsomhelst, då får man möjligheten han berätta sin historia. Man kommer till denna platsen och det var inte lätt att ta sig dit. Det finns de som tror “Äsch, det är väl bara att gå och träna och sedan fightas!” Men det är inte bara det, det finns så mycket mer i livet som påverkar, det är inte bara att träna, äta sova.

– Att vinna eller förlora, det är klart, det är fighting – allt kan hända. Men i bakgrunden finns sanningen, den riktiga historien. Hur man överlever sitt dagliga liv, det handlar inte bara om fighting. Man måste överleva sina dagliga problem, och alla har dessa problemen. Det är inte bara MMA-fighters, alla har dagliga problem i sina liv, men man måste fightas och överleva.

Med tanke på de motgångarna Siraj har bemött utanför buren är det näst intill omöjligt att tro att något i buren skulle kunna skaka honom. Ryske Mezhidov kan dock vara någon som sätter det påståendet på prov.

Mezhidov är baserad i Österrike och har besegrat många lovande fighters från Centraleuropa som slovaken Krisztián Simon. Han har dessutom mött några av Europas bästa, som nuvarande UFC-fightern Ludovit Klein och Bellators Saul Rogers.

Förvisso äntrar Mezhidov FCR 9 med två förluster mot elitmotstånd i ryggen, men det är något som kan motivera extra för att återvända till vinstkolumnen. Mötet med Mezhidov är utan tvekan den största matchen i Sirajs karriär men han bemöter den med samma ödmjukhet han bemött allt annat i livet.

– Jag kommer köra på med full kraft och jag hoppas han är redo för en fantastisk fight, och för att ge fansen en bra match. Jag tror det kommer bli ett fantastiskt krig, och en match som alla kommer prata om. Kanske inte jättelänge, men ett tag i alla fall, avslutar Siraj med ett skratt och sympatiskt leende.

Det är minst sagt beundransvärt att se hur Siraj aldrig slutat le, trots alla motgångar och problem han ställts inför i livet. Matchen mot Mezhidov är onekligen Sirajs största – men svensk-afghanen har redan vunnit det viktigaste allt: ett tryggt liv med sin familj.

FCR 9 går av stapeln den fjärde september och kan ses på plats av ett begränsat antal åskådare, alternativt på UFC Fight Pass.

Video: Intervju med Sahil Siraj inför FCR 9

Hur går det för Sahil Siraj i huvudmatchen på FCR 9?

Foto: Stefan Romare

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
ExklusivtSenaste Nytt

Svara

Redaktionstipset – BELLATOR

Sept. 23: BELLATOR

BELLATORODDSSPELBOLAG
Melvin Manhoef6.75
Karl Albrektson via KO2.00
Benson Henderson1.52
Mads Burnell1.24
Odds kan ändras. 18+ år – Regler och villkor gäller. Vi står för ansvarsfullt spelade. Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring de på 020-81 91 00. [comeontracker]
Omröstning

Vem vill du se Khamzat Chimaev möta härnäst?

Visa resultat

Loading ... Loading ...