IBF sätter ner foten mot proffsboxare i OS – den som deltar blir av med bältet

En av världens största boxningsorganisationer, IBF, menar nu att konsekvenser väntar för de proffs som deltar på OS.

I början av månaden beslutade det internationella boxningsförbundet AIBA att tillåta proffsboxare att tävla i OS i sommar.

Detta gillas dock inte av IBF, en av de fyra största boxningsorganisationerna i världen, som ställer sig emot beslutet på grund av säkerhetsrisken i att låta proffs och amatörer göra upp.

Osportsligt beteende

Enligt SVT kommer organisationen dra in alla IBF-titlar från de som väljer att ställa upp, då man valt att se det som “osportsligt beteende”. Även den som inte håller något bälte kommer straffas, då ett OS-deltagande kommer innebära att man blir av med sina poäng i ett år.

“Det var inte svårt för oss att komma fram till det här beslutet. Vi kände att det var viktigt för IBF att engagera sig i frågan och ta ställning mot att proffsboxare tävlar mot amatörer på grund av säkerhetsrisker, som en del i vårt åtagande att främja boxarnas hälsa,” säger IBF-ordföranden Daryl Peoples.

Skoglund har redan tackat nej

Svenske Erik Skoglund (25-0 boxning) är IBF:s interkontinentala mästare i lätt tungvikt, och blir således en av dem som skulle kunna drabbas av organisationens beslut. 25-åringen har dock redan sagt att OS inte blir något för honom i år, eftersom han är kritisk till hur AIBA ständigt ändrar tävlingsreglerna.

Detta hade han att säga till SN tidigare i år:

“Givetvis skulle det vara häftigt att vara med på ett OS, men AIBA är ett struligt förbund. De ändrar reglerna minst en gång i veckan.”

Vad tycker ni om proffsboxare i OS – och IBF:s markering mot beslutet?

Foto: Amin Adrian Siryani

💪 Sugen på att betta på helgens UFC-gala? MMAnytts samarbetspartner Betsafe erbjuder ↗️ odds på samtliga matcher. 🔞 18+ gäller för spel. Spelar du för mycket? Besök Stödlinjen.se
Kategorier
BoxningNyheterSenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate.
En kommentar
  • arghada
    21 June 2016 at 12:15

    Haha, snarare så får inte IBF del av kakan, har inget med säkerhet att göra…

  • Svara