Ivan Shtyrkov, som går under smeknamnet "Ural Hulk"

Skrev på för UFC – fastnade för doping direkt

✅ Sa att han var sjuk - nu kommer sanningen fram ✅ Får lång avstängning - ska ändå tävla i Japan

Doping har länge varit en frustrerande stor del av all möjlig sport och MMA är knappast något undantag – tvärtom.

UFC har dock tagit krafttag mot fuskandet med hjälp av US Anti-Doping Agency. Och låt oss säga att alla inte är helt beredda på vad det verkligen innebär, när de skriver på för den världsledande organisationen…

Ryske Ivan Shtyrkov har besegrat flera toppfighters i 93-kilosklassen. I våras skulle han få chansen att debutera i UFC, när de höll en gala i St. Petersburg.

Shtyrkov, 31 år gammal och obesegrad med 16 vinster som proffs, hann förbereda sig, väga in och stirra ner motståndaren Devin Clark. Men efter deras sista staredown – dagen innan eventet – hoppade Shtyrkov plötsligt av.

Förklaringen var då att ryssen skulle ha blivit sjuk och tvingats uppsöka sjukhus. Men verkligheten visade sig i själva verket vara en hel annan.

Åkte fast för doping – får tvåårigt USADA-straff

Så fort Shtyrkov skrev på UFC-kontraktet gick han nämligen med på slumpmässiga dopingkontroller av USADA, som har rätt att testa vilken UFC-fighter som helst – när som helst.

Och testad blev han.

Två av kontrollerna – som utfördes den 27 mars respektive tredje april – kom tillbaka positiva för den anabola steroiden boldenone och en av dess molekyler, vilket USADA själva bekräftar på sin officiella hemsida. Straffet är bestämt till två års avstängning, retroaktivt från den 27 mars.

Managern Daniel Rubenstein kom först med en egen förklaring, som inte alls överensstämmer med USADA:s officiella dom.

– Ett av Invans dopingtester kom tillbaka med ett ovanligt resultat, inte positivt för doping. UFC bestämde sig för att det var bäst att ta bort Ivan från matchen i St. Petersburg innan fler kontroller kunde utföras. Efter att två andra laboratorium kontrollerade testerna så kom de fram till att även om nivån av testosteron i hans kropp var inom de tillåtna gränserna, så kunde de inte slå fast att testosteronet bara var naturligt producerat. Ivan står fast vid att han inte har tagit någonting på USADA:s lista över otillåtna substanser de senaste tio månaderna, skriver Daniel Rubenstein bland annat i ett uttalande (via MMA Fighting).

Trotsar avstängningen – lämnar UFC för RIZIN

Trots det tvååriga straffet har Shtyrkov inga planer på att lyda domen. Istället blir han en av få som kan kalla sig tidigare UFC-fighter – utan att ens ha satt sin fot i den berömda oktogonen.

Nyligen blev det nämligen officiellt att den obesegrade ryssen går över till japanska RIZIN Fighting Federation. Där debuterar han mot sydkoreanen Kim Hoon den på RIZIN 17, som äger rum i Tokyo den 28 juli.

Detta är möjligt eftersom Japan saknar något förbund och generellt har en betydligt slappare syn på doping. Det finns till och med flertalet uppgifter om att fighters ska ha uppmuntrats att dopa sig, när PRIDE – RIZIN:s föregångare – var en av de största MMA-organisationerna i världen för ett antal år sedan.

“Förstår att de har sina policys kring dopingtester”

Nu ska RIZIN dock ha en antidoping-policy och den planerar Shtyrkov att respektera, försäkrar managern.

– Ivan är exalterad över sin möjlighet med RIZIN och förstår att de har sina policys kring dopingtester som han kommer behöva förhålla sig till, och det planerar han att göra. Han ser fram emot att tävla i Tokyo, fortsätter Rubenstein.

Shtyrkov själv ser dealen med RIZIN som en start på ett nytt kapitel och vänder nu blad.

– Avtalet med RIZIN är en ny story i min karriär. Jag är tacksam till ligan för möjligheten att återvända till sporten och introducera mig själv till de japanska fansen, skriver Ivan Shtyrkov i en pressrelease.

Kategorier
Rizin Fighting FederationSenaste NyttUFC

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate. | E-post: [email protected] | Instagram: @mma_ashah

Svara


Senaste kommentarerna
Omröstning

Vem borde Alexander Gustafsson möta i sin UFC-comeback?

Visa resultat

Loading ... Loading ...