Foto: WWE.com / Mark J. Rebilas-USA TODAY Sports

Avslöjar sanningen – bakom UFC:s hemliga bonusar

✅ Detaljerar processen - så går det till ✅ Vittnesmålet: "Har inget att göra med ..."

Många har länge undrat hur det egentligen går till när UFC delar ut en så kallad “locker room bonus,” alltså en dold extrasumma som ibland ges utöver en fighters ordinarie lön bakom kulisserna.

Nu har vi svaret.


RELATERAT: Nya avslöjandet – om stjärnornas riktiga UFC-löner


Förklarar: “Gick igenom vad som hände i varje fight”

Den tidigare UFC-matchmäklaren Joe Silva har nämligen vittnat om det hela i rätten, då ett antal veteraner som känt driver en rättsprocess mot den världsledande MMA-organisationen. Där går Silva dels in på hur det officiella bonussystemet- alltså för bästa fight och prestation – har fungerat genom åren. Men han förklarar även vidare hur man agerat kring de hemliga utbetalningarna, under tiden som han var verksam.

– Under en längre tid brukade det gå till som så att på måndagen efter en gala, så satt jag och summerade kortet med Dana WhiteLorenzo Fertitta och Sean Shelby och gick igenom vad som hände i varje fight, och här är pengarna som inte är “knockout of the night” eller “fight of the night,” här är extra bonusar som jag anser att de här förtjänar. Så jag brukade ge förslag, den här killen förlorade, men det var en bra fight, han gjorde det här, jag tycker vi borde ge honom 3000 dollar extra, jag tycker den här killen borde få 10 000 dollar extra… Och så gick jag igenom hela kortet, förklarar Joe Silva i sitt vittnesmål (via Forbes) och fortsätter:

– Sedan tog Dana och Lorenzo en titt på mina förslag och bestämde sig om de höll med mig, om de ville ge mer eller om de ville ge mindre. Men det hade inget att göra med “knockout of the night” eller “performance of the night,” det var andra bonusar.

Uppgifter: Fick extra UFC-bonus på en miljon dollar

Enligt uppgifter har bonusarna i vissa, sällsynta fall kommit upp i betydligt större summor än de Silva nämner. Exempelvis rapporteras den tidigare tungviktsmästaren Frank Mir ha fått så mycket som en miljon dollar extra, för sin rematch mot Brock Lesnar på UFC 100, enligt Bloody Elbow.

Och även om Silva slutade i företaget hösten 2016, så finns belägg för att dolda bonusar fortfarande delas ut under de nya UFC-ägarnas ledning. Danske Damir Hadzovic bekräftade nämligen att han fick sig en extra slant efter UFC Hamburg förra året, efter att ha besegrat hemmafightern Nick Hein i en underhållande fight.

Kategorier
Senaste Nytt

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.

Svara