Foto: Stefan Romare / Micha Forssberg - MMAnytt

Avslöjar: Så pressades Jon Jones av UFC – för att möta “The Mauler”

✅ Interna mejl läckta - inifrån UFC! ✅ "När han säger nej måste vi ..."

Minns när den första gången Jon Jones bokades för en rematch mot Alexander Gustafsson?

Jones, dominant UFC-mästare i 93-kilosklassen, var då inte så värst sugen på att möta “The Mauler” – som året innan hade gett honom sitt livs tuffaste fight. “Bones” ville istället göra upp mot den då obesegrade Daniel Cormier. Efter en hel del om och men blev dock returfighten mot svensken officiell för UFC 178.

De flesta som hängt med i MMA-världen de senaste åren vet vad som hände sedan. Gustafsson skadade sig och förlorade chansen när Cormier hoppade in, varpå ett slagsmål under en mediadag fick rivaliteten mellan Jones och Cormier att explodera. Sedan skadade sig mästaren istället, vilket ledde till att Jones vs. Cormier bokades om till UFC 182 medan svensken lämnades utanför titelbilden.

Men hur gick det egentligen till när UFC övertalade den ovilliga Jones att ge Gustafsson en ny chans på bältet, innan planerna ändrades? Den frågan besvaras nu av läckta emails inifrån UFC, som kommit till ytan via nya dokument från den pågående rättsprocessen – där flera veteranfighters stämmer den världsledande MMA-organisationen.


RELATERAT: Nya avslöjandet – om stjärnornas riktiga UFC-löner


UFC-advokatens plan: “När han säger nej måste vi förlänga”

Dokumenten, som Bloody Elbow har tagit del av, visar hur UFC – i större utsträckning än först befarat – använder flera olika knep och invecklade klausuler för att låsa fast fighters i sina kontrakt. Mästaren Jones är inget undantag.

“Vi måste skicka ett brev till honom där vi formellt erbjuder Gustafsson-matchen och ger honom en specifik deadline att acceptera eller avböja. När han säger nej måste vi förlänga honom,” skrev UFC:s toppadvokat Lawrence Epstein i en mejlkonversation med kollegorna Kirk Hendrick och Mike Mersch, när de diskuterade hur UFC skulle gå tillväga för att hålla Jones bunden till sitt kontrakt på bästa sätt.

UFC ska nämligen kunna förlänga en fighters kontrakt med sex månader – om denne tackar nej till en erbjuden fight.

Taktiken från UFC:s sida verkar ha fungerat, då de till slut fick Jones att acceptera matchen. Även om den senare ställdes in av ovannämnda skäl, så fick Gustafsson slutligen sin chans på revansch i vintras – över fyra år efter det att returfighten ursprungligen planerades. Detta var svenskens tredje titelmatch, som dessvärre slutade i en förlust via knockout på nyårsgalan UFC 232.


LÄS MER: Utspelet om The Mauler: “Kan låta löjligt – men jag har rätt!”

LÄS OCKSÅ: Nästa stora MMA-steg – för Alexander Gustafsson: “Ska bli riktigt kul”


Håll utkik här på MMAnytt.se för fler häpnadsväckande avslöjanden om UFC:s sätt att förhandla med fighters, i takt med att allt mer information kommer fram genom den pågående rättsprocessen!

Vad tycker ni läsare om UFC:s sätt att kontrollera fighters? Var det rätt eller fel att pressa Jon Jones att möta Alexander Gustafsson på det här sättet? Kommentera!

Kategorier
Alexander GustafssonJon JonesSenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate. | E-post: [email protected] | Instagram: @mma_ashah

Svara