Foto: Per Häljestam-USA TODAY Sports / Micha Forssberg-MMAnytt

Chockade världen – nu får “The Mauler” prestigefull utmärkelse

✅ "Helt otrolig av flera skäl ..."

Jon Jones vs. Alexander Gustafsson är decenniets bästa MMA-fight.

Iallafall om man frågar den världskände MMA-journalisten Ariel Helwani ESPN, som just nu håller på att dela ut sina årliga utmärkelser: “Helwani Nose Awards”.

– Mitt val för decenniets bästa fight är även min största favorit någonsin i UFC- och MMA-historien. Det är Jon Jones vs. Alexander Gustafsson, deras första match på UFC 165, säger Helwani i Ariel Helwani’s MMA Show, som pågår live just nu i skrivande stund.

Alexander Gustafsson gav Jon Jones en tuffare omgång än någonsin tidigare på UFC 165. Foto: Micha Forssberg-MMAnytt

Alexander Gustafsson gick från okänd till storstjärna

Det var den 21 september 2013 som Gustafsson, som något av en doldis, fick sin första titelchans i UFC. Få trodde att svensken hade någon chans – men “The Mauler” chockade världen med en oerhört stark insats.

– Den här matchen var helt otrolig att se live på plats av flera skäl. Vi hade aldrig tidigare sett Jones så sårbar. Han hade aldrig blivit nedtagen i en match förut, men som ni kommer ihåg tog Gustafsson ner honom från ingenstans i den första ronden. Inför matchen gav ingen Gustafsson en chans. Uppbyggnaden var väldigt bisarr då det bara handlade om hur lång Gustafsson var, det var inte mycket mer som sades om den relativt okände svenske fightern. Men så kommer han ut där med en grym gameplan och för en sekund ser det ut som att han fightas håller på att stjäla vinsten.

Flera ansåg att Gustafsson gjorde nog för att vinna, men i slutändan var det istället Jones som tog hem segern med nöd och näppe via enhälligt domslut. Även om svensken snubblade på mållinjen hyllades han världen över för sin insats – som gjorde honom till en internationell stjärna.

Förlorade rematchen – har nu lagt MMA-handskarna på hyllan

Jones och Gustafsson möttes igen den 29 december 2018 – en titelfight som kantades av en hel del kontrovers. Där var det mästaren “Bones” som säkrade en tydligare seger via knockout.

Gustafsson gick därefter en UFC-fight i Stockholm mot Anthony Smith som slutade i förlust via submission, innan den svenske MMA-legendaren valde att lägga ner handskarna på burgolvet och meddela sin pension från sporten.

Alexander Gustafsson efter förlusten i mot Anthony Smith i Globen. Foto: Stefan Romare/MMAnytt

Nyligen såg vi dock en minicomeback i Göteborg där Gustafsson återvände till ringen för en grapplingmatch mot talangen Anton Turkalj. Den matchen vann ”The Mauler” på fördelar, varefter han hintade om en potentiell återkomst till UFC som tungviktare i framtiden.


RELATERAT: Alexander Gustafssons svar – efter UFC-bossens comeback-besked


 

Följ MMAnytt's Youtube kanal idag - Nordens ledande nyhetssajt för MMA, UFC och kampsport!
Kategorier
Alexander GustafssonSenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate. | E-post: [email protected] | Instagram: @mma_ashah

Svara