Såhär kommer UFC att förändras av corona-krisen

✔ "UFC kommer inte vara detsamma" skriver MMA-skribenten Matias Andres

Någon gång i november 2019 så satte sig en man ned med ett sexpack Norrlands Guld, en tallrik full med fladdermus-vingar och slog på den tredje säsongen av Black Mirror. Eller så skålade ett gäng Tik Tok-chefer för att de precis släppt ut sitt nya virus och skulle tjäna storkovan när alla skulle ägna resten av året inlåsta, övandes på riktigt dåliga dansrutiner.

Min poäng är att ingen vet varför saker ser ut som de gör, men likväl är vi här.

Jag önskar att jag kunde på mina unika insikter om hur det inhemska ekonomiska landskapet kommer att förändras i skuggan av krisen, men jag har ingen aning. Mitt lilla kungadöme är byggt av handfull bokstavskombinationer och idag ska vi prata om två av de mest intressanta: MMA & UFC.

Mer specifikt, hur UFC kommer att förändras på grund av den rådande situationen.


HETAST JUST NU: Israel Adesanya vill nå ut till fler folk – med hjälp av porrstjärnorna


UFC Fight Island

När nyheterna om Dana Whites Fight Island började kablas ut så var det säkerligen en hel del som höjde på ögonbrynen och skrattade åt denna smått bisarra idé. Men trots att man inte helt osökt börjar tänka på filmer som Enter The Dragon så är matcher på en ö varken en ovanlig, unik eller särskilt dum idé.

Att hålla matcher på en privat ö är ett perfekt sätt för UFC att kunna kontrollera varenda detalj och därmed minimera risken för exempelvis virusspridning. Allt tyder på att UFC tänker långsiktigt när det gäller Fight Island då de börjat bygga infrastruktur och ansökt om patent gällande ön.

Enligt White så kommer UFC att vara redo att kör igång galor på den mystiska ön i juni. Så, vad vet vi om ön så länge?

  • Ön kommer först och främst vara för fighters utanför USA
    Det betyder att det finns en stor chans att våra egna stjärnor som exempelvis Jack Hermansson och Pannie Kianzad kan komma att flygas ut när deras nästa match är bokad.
  • Buren kommer att vara placerad på stranden
    Enligt UFC-chefen White kommer oktagonen att placeras på stranden, vilket betyder en riktigt mäktig backdrop för framtida matcher, men även en hel del överrasknings-element. Jag har dock lite svårt att tro att UFC skulle placera buren nära strand, av praktiska skäl – let’s see!
  • Inga utomstående kommer att tillåtas
    Folk kommer att flygas in-och-ut från ön och eftersom ön inte är inom USAs landsgränser så kommer man att kringgå problemen med att skaffa visum etc. för att tävla på amerikansk mark. Det betyder också att det kommer vara väldigt sparsmakat med folk på ön och det lär dröja väldigt lång tid innan vi får se UFC-galor med stor publik.

Om UFC Fight Island får igång en säkert sätt att transportera fighters till ön så kan vi komma att få se ett fullspäckat schema som liknar det vi är vana vid.

Inte nog med det, väldigt få organisationer kommer att kunna konkurrera med UFC och deras djupa fickor, något som för oss till nästa punkt.

Monopol

När det stormar så vill man hellre sitta i ett stort fartyg än i en liten båt. UFC har kommit att bli ett enormt maskineri som ingen kan mäta sig med och trots att även UFC kommer lida stora förluster så kommer MMA-landskapet post-Corona att vara till deras fördel.

Med allra största sannolikhet kommer vi att få se en hel del lokala organisationer stänga ned för gott och säkerligen en och annan medium-stor organisation kommer att ryka när pandemin drar ut på tiden.

Organisationer som UFC, Bellator, ONE Championship och KSW kommer dock inte kunna erbjuda något särskilt för den lokala MMA-scenen. Det kommer åtminstone att skapa ett tomrum som förhoppningsvis passionerade arrangörer kommer att dra nytta utav, men det kommer att dröja.

Money-fights

Låt oss ponera att ovanstående punkter blir sanna: UFC kör igång Fight Island och de kan operera någorlunda utan vidare konkurrens. Vi kommer fortfarande att se ett företag som behöver ta igen en hel del pengar, och det betyder att man kommer att vilja satsa på säkra kort.

Jag tror att vi kommer att få se allt fler beslut från UFC som tar dem YTTERLIGARE steg bort från sport och mer kontra underhållning. Det betyder att fighters som Leon Edwards kommer att fortsätta se sig själv förbisedda på grund av mer högljudda och färgstarka fighters, trots att de kanske har en högre ranking eller en längre vinstsvit.

Precis som UFC växer sig till en större fisk i en liten damm så kommer redan etablerade stjärnor att växa sig större under post-Corona-tiden i UFC. Organisationen kommer att behöva stjärnor som alltid drar folk, vilket betyder att namn som Conor McGregor, Nate Diaz, Jorge Masvidal och Israel Adesanya kommer att få ett ännu större spelrum.


Missa inte: Topprankade UFC-stjärnan till attack – mot MMA-världens sexikoner


Oavsett vilket, UFC kommer inte att vara detsamma efter krisen är över och vår lilla MMA-värld kommer inte att återvända till det normala inom kort.

Vi kommer dock att vänja oss vid att se matcher i en bur på en strand och sakta men säkert kommer UFC börja flyga dit stenrika kändisar som kommer sitta cage-side och vinka till hundratusentals av live-streamande fans över hela världen.

Kommer ovanstående spekulationer att slå in och är dem bra eller dåliga för sporten? Vem vet, vi har dock kommit till en punk då vi inte har sett live-sända UFC-galor sedan 14 mars och sakta håller tålamodet att tryta.

Dansa din turdans och håll både tummar och tår för att UFC 249 tar vid den 9 maj och att ingenting händer. Vad som händer efteråt vet bara MMA-gudarna.Matias Andres är en frilansskribent baserad i Asien sedan mer än sex år tillbaka.

Han skriver regelbundet för MMAnytt, ONE Championship, World Lethwei Championship och Vagabond. Du kan följa honom på Instagram eller på Facebook

💪 Sugen på att betta på helgens UFC-gala? MMAnytts samarbetspartner Betsafe erbjuder ↗️ odds på samtliga matcher. 🔞 18+ gäller för spel. Spelar du för mycket? Besök Stödlinjen.se
Kategorier
KrönikaSenaste Nytt

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.

Svara