Kvällssvepet: Varför slipper vissa UFC-fighters dopingtester?

Dopingexperten Iain Kidd har gjort en oroväckande granskning om hur vissa fighters i UFC av okänd anledning slipper att bli testade.

I veckan skrev Bloodyelbows dopingexpert Iain Kidd en mycket intressant artikel om hur UFC reserverar sig rätten att ge vilken fighter de vill dispens på dopingtester.

US Anti-Doping Agency (USADA) har varit transparent med det mesta under dess paraply. Men när Kidd sökte mer information om denna hemliga lista, där enligt Kidd, bland andra före detta bantamviktsmästarinnan Ronda Rousey finns med – fick han som svar att de inte ville lämna ut de uppgifterna.

Enligt USADA:s regelverk måste en fighter som pensionerat sig och sedan vill komma tillbaka, genomgå sex månader av test innan de tillåts komma tillbaka till oktagonen.

Sanningshalten i Dana Whites uttalanden har alltid varit varierade.

Svårt att veta vad som är sanning och inte

Här i ligger dock dilemmat: det finns inget sätt att se vilka fighters som har gått in och ur USADAs test-pool och således kan vi inte veta om en fighter har fått dispens eller inte. När UFC-presidenten Dana White sedan uttalar sig felaktigt om vilka som testas och inte, hissas det onekligen varningsflagg.

I praktiken kan alltså UFC, utan fans, medias eller ens motståndarens vetskap, ge en fighter dispens i hemlighet och således slipper fightern att bli testad.

Enligt Twitterkontot @dimspace är det tio fighters (av 600) som inte har blivit testade överhuvudtaget under 2017, där Rousey är den enda som är rankad.

USADA-VD:n Travis Tygart menar att om en fighter vet att hen inte kommer att bli testad på två-tre veckor, ger det fightern en ypperlig chans att fuska, och USADA kan aldrig få reda på det:

“It’s not an effective program, someone can go and cheat and we would never know about it.”

Detta medför utan tvekan en tanke –  att om man nu kan fuska när man vet att man inte testas på ett par veckor, hur går tankarna när man vet att man inte ska testas på ett par månader eller ett år?

Vad tycker ni läsare om detta? Kommentera!


Videos

Tungviktsmästaren Stipe Miocic på Joe Rogan Experience.

UFC 219: Cyborg vs Holm – Extended Preview.

Face-offs inför UFC Winnipeg: Lawler, Dos Anjos, Lamas, Emmett, Ponzinibbio och Perry.

Scrum med Ricardo Lamas.

Scrum med Mike Perry.

Scrum med Robbie Lawler.

Scrum med Glover Teixeira.


Sociala medier

Erik Skoglund fortsatt i koma.

Michael “May Day” McDonald är tillbaka – i Bellator.

Lyoto Machida back in action i februari nästa år.

Quinton Jackson och Chael Sonnen möts i januari.

Media day in LA for @bellatormma

A post shared by Chael Sonnen (@sonnench) on

Någon som hoppas på Mike Perry vs. Darren Till om Perry vinner i helgen?

Kategorier
KvällssvepetSenaste Nytt

Stefan Romare är en skribent och reporter som har jobbat på MMAnytt sedan mitten av 2017 och har följ MMA sedan tidigt 2000. Kontakt: [email protected]

Senaste kommentarerna
Omröstning

Vem borde Alexander Gustafsson möta i sin UFC-comeback?

Visa resultat

Loading ... Loading ...