“Kan inte titta på det – jag skäms!”

✅ Vann SM-guld - efter ett års träning ✅ Kaxiga utspelet: "Ska visa dem" ✅ "Träningsnarkoman"

MMA-talangen Lisa Lingvall har tränat MMA i ett och ett halvt år – och har redan vunnit SM-guld. Till höger besegrar hon Josephine Breisch på GLOC. Bild: Privat

När MMAnytt för första gången besökte Söders Fight Gym i Gävle frågade vi huvudtränaren Thomas Haaranen om vilka som är hans mest lovande framtidshopp.

En av dem som höjdes till skyarna i form av vilken potential hon hade – och hur långt hon då redan hade kommit på kort tid – var Lisa Lingvall.

Sedan dess har kurvan fortsatt gå uppåt för 23-åringen. Vi har följt Lisa på nära håll, sett henne leverera vinst efter vinst i buren och det börjar helt klart märkas mer och mer vad SFG-teamet ser i henne.


“Jag kommer ihåg att jag drömde om det hela tiden, och vaknade i olika positioner i sängen”


Vi träffar Lisa Lingvall på ett café utanför Stockholmsklubben Pancrase Gym, där hon är på besök. Det är ungefär en timme kvar tills hon ska träda in för träning där Sveriges enda professionella MMA-världsmästare, Zebaztian Kadestam, håller passet – men först har hon en intervju med oss på agendan.

Lisa har bara hållit på med MMA i ett och ett halvt år, men har redan lyckats etablera sig som en av de mest spännande unga talangerna på damsidan.

Lisa poserar med SFG-tröjan utanför Pancrase i Stockholm. Foto: Stefan Romare för MMAnytt

På bara tre matcher i B-klass har det blivit tre övertygande vinster och ett SM-guld. Detta efter att Lisa skakat om sina motståndare så att det har blivit räkning i varje match – i B-klass får man nämligen inte fortsätta efter att man skakat en motståndare, utan måste vänta medan domaren går emellan och räknar.

Lisa inleder med att berätta om anledningen till att hon ens kom in på MMA från början. Efter en framgångsrik tid som ung friidrottare valde hon att börja med kampsport, efter att tränare i princip bönat och bett om att hon skulle komma ner för ett pass.

– Det var för att jag slog så hårt. Jag fick prova att slå Fredrik Oscarsson (tränare och manager på SFG, reds. anm.) på armen när jag var liten och lekte med hans dotter, och efter det försökte de få mig att komma ner och prova på, säger Lisa Lingvall med ett skratt och fortsätter:

– Jag tyckte att det var skitkul. Jag började med några SW-pass, det är så mycket teknik … jag kommer ihåg att jag drömde om det hela tiden, och vaknade i olika positioner i sängen som att jag gick igenom tekniker medan jag sov. Det var det enda jag tänkte på då. Det var väl det som var roligt – på friidrotten är det lite samma hela tiden i jämförelse.


“Det är hemskt när de kommer in och bryter – ground and pound är en av mina styrkor”


I takt med att Lisa började satsa på kampsporten har stödet från Oscarsson hjälpt henne enormt.

– Han är så jävla engagerad, hjälper mig med matcher hela tiden och att ha honom i min hörna gör mig trygg när jag fightas, förklarar hon.

Nu i helgen är det äntligen dags för Lisas första match i A-klass, då hon tar sig an Josefine Modig under lördagens Wolf Fight Promotion 2 i Halmstad.

Detta är något Lisa har sett fram emot – eftersom hennes bästa vapen är hennes slägga. Till skillnad från B-klass tillåts slag på marken i A-klass och där gör domaren inte heller någon räkning vid hård träff.

Skakar Lisa om sin motståndare, som hon gjord i tidigare matcher, ökar chansen med andra ord till att hon kan få till ett avslut.

– Jag tycker att det ska bli kul att få slå på backen, det ser jag fram emot. Man känner sig så begränsad när man går B-matcher. Jag känner att ground-and-pound är en av mina styrkor. Jag har blivit stoppad tre gånger när jag har velat avsluta med slag på marken. Det är ju hemskt när de kommer in och bryter, säger hon.

Mötet på Wolf blir en returmatch från Lisas SM-final mot Modig, där hon vann via domslut.

Lisa (överst) har utvecklat sitt groundgame sedan hon sist mötte Josefine Modig, och är inte lika orolig för att bli nedtagen som förra gången.

I den förra matchen låg mycket fokus på att inte bli nedtagen av Modig, eftersom Lisas bästa vapen är hennes standup. Den här gången är det dock annorlunda, då hon nämligen känner att hon har utvecklat sig groundgame ordentligt.

– Ja. jag tror att hon kommer försöka ta ner mig på backen och jobba därifrån. Det är det säkraste kortet för henne. Men folk har ju bara sett mitt stående, de har ju inte sett mig på backen ännu … så det blir kul att få visa det.

Lisa har beskrivits som en träningsnarkoman av bland annat sina tränare på SFG – något hon menar stämmer.


“Vad ska jag annars göra? Att gå till gymmet är en vilodag för mig”


Efter att ha hårdsatsat på friidrott och skördat framgångar som löpare hittade hon sitt nya kall inom MMA, en sport hon menar inte liknar någon annan.

– Jag har nog aldrig hållit på med någon så rolig träning, och jag tror att det är för att det finns så mycket tekniker att lära sig – det tar ju inte stopp. Det finns alltid något nytt att lära sig.

Med en så pass seriös inställning till träningen som Lisa har utvecklas hon konstant efter varje match hon går. Man märker tydligt att hon tar sporten på blodigt allvar.

– Jag tränar mycket, det gör jag. Vad ska jag annars göra om dagarna? Det finns ju inget annat att göra. Jag tar aldrig en vilodag, jag tränar alltid någonting. Går jag bara till gymmet en dag så är det en vilodag för mig.


“Efter en vecka kan jag inte titta igenom det – jag skäms!”


Lisa beskriver sig själv som otroligt självkritisk. Trots att hon vann SM i sin andra MMA-match någonsin var hon väldigt missnöjd med sin prestation direkt efteråt.

– Jag kommer ihåg det första jag sade till Thomas när jag kom ut ur buren efter SM-finalen – “Fan vad vi har grejer att jobba på”. Det var det första jag sa innan jag ens gått ner för trappan. Det var ju kul att vinna, men jag var inte nöjd.

Hon utvecklar sitt resonemang:

– Det blir värre ju fler dagar som går efter varje match. En vecka efter match känns det som att jag inte kan titta igenom det igen – jag skäms! Jag är grymt kritisk och ska titta igenom vad jag gör för fel hela tiden. Det kanske är därför jag utvecklats så mycket. Jag tycker själv att jag är skitdålig, och då känner jag att jag måste förbättra mig.

Lisa Lingvall beskriver sig själv som en tänkande person, något hon menar gynnar henne inom MMA:n. Foto: Stefan Romare för MMAnytt

När vi pratar med Lisa kommer vi snabbt fram till att hon är en tänkande person. Detta manifesterar sig även i hennes MMA-matcher, där hon lugnt går igenom alla beslut hon fattar i stridens hetta – men också inför matcher, då hon börjat jobba med visualisering.

– Det känns som en fördel att gå igenom det i huvudet innan. Jag blir lugnare. Jag tänker ju mycket på hur jag skulle kunna förlora, och vad de skulle kunna göra. Då kan man komma fram till vilka sätt motståndaren kan vinna på, och då försöker man att inte hamna där. Jag brukar tänka väldigt lugnt, och överväga olika beslut även under matchen. Jag pratar mycket med mig själv, i mitt eget huvud. Det gör att jag känner mig lugn och inte gör något i onödan.

Är det som att du hamnar i någon sorts trans?

– Jag vet inte vad man ska kalla det. Det är nästan som att jag hinner tänka igenom för- och nackdelar med alla beslut innan jag tar dem i buren.

Lisas största mål är förstås att en dag ta sig till UFC, och där vinna bältet i 52-kilosklassen (stråvikt). Men på kortare sikt har hon ett annat mål – nämligen att tävla i den relativt nystartade MMA-organisationen AK Fighting Championship, som anordnar sin andra gala någonsin under hösten.


“Tror att inte tjejer ska göra det – jag tänker bevisa motsatsen”


AKFC backas av stora namn som Alexander “The Mauler” Gustafsson och går ut på att stärka svenska MMA-talangers varumärken, samt erbjuda en proffsig plattform för dem att fightas och utvecklas på.

Detta med målet att bygga framtidens stjärnor och sedan slussa dem visare till större, internationella ligor.

– Tanken är att gå match där. Jag hoppas att jag får någon matchning som går i lås bara. Troligen har de en motståndare, så jag får bara hoppas på det. Men jag vet inte vem det är ännu, säger Lisa om AKFC.

Det är dock inte alltid lätt att slå igenom i MMA-världen, och särskilt inte som ung tjej. Men Lisa Lingvall verkar sitta på en unik drivkraft – och är redo att visa alla som tvivlar på henne.

– Det finns ju många som har åsikter kring sånt där. Vissa tror säkert att tjejer inte ska hålla på med det här, men jag tänker bevisa motsatsen och bli duktig. Jag bryr mig inte om vad folk tycker och tänker.

Lisa Lingvall vill motbevisa alla tvivlare som tycker att tjejer inte ska hålla på med MMA. Foto: Stefan Romare för MMAnytt.

Wolf Fight Promotion 2 äger rum den 27:e juli i Halmstad. Lisa Lingvall går första matchen på galan, som sänds live online kl 18.00 lördag kväll på BJJ.tv

Klicka här för att läsa mer om eventet.


Snabbfakta om Lisa Lingvall:

  • Ålder: 23.
  • Bor i: Gävle.
  • Klubb: Söders Fight Gym.
  • Träningsbakgrund: Friidrott och löpning.
  • Viktklass: Stråvikt (-52,2 kilo).
  • Matchfacit i MMA klass-B: 3-0.
  • Största merit: SM-guld.
  • Aktuellt: Gör sin A-klassdebut i en returmatch mot Josefin Modig på WFP 2 i Halmstad nu på lördag.

Av: Johan Taliercio och Ashah Tafari

Bethard erbjuder dig GRYMMA odds på UFC samt ett generöst välkomsterbjudande på 1000kr. Klicka här nedan för att komma igång! | 🔞 + | stödlinjen.se | spela ansvarsfullt | spelpaus.se | regler och villkor gäller för bonus med omsättning & insättningskrav | Gäller för endast nya spelare
Kategorier
Senaste Nytt

Har jobbat för MMAnytt sedan 2016 och följt sporten i över tio år.

Svara

bet365
Speltips: UFC 278

Kamaru Usman (c) vs Leon Edwards


1.27 - 3.75


20 Augusti | 00:00 | UFC
Till Bethard!
Välkomstsbonus för nya spelare!
Odds kan ändras. 18+ | Spela ansvarsfullt | Regler och villkor gäller. Insättnings och omsättningskrav gäller på bonus | Spelar du för mycket? Besök stödlinjen eller ring på 020-81 91 00. | spelpaus.se
UFC ODDS
UFC 27812
Kamaru Usman (c) vs Leon Edwards1.273.75
Paulo Costa vs Luke Rockhold1.323.35
José Aldo vs Merab Dvalishvili2.051.80
Marcin Tybura vs Alexander Romanov3.801.26
Tyson Pedro vs Harry Hunsucker1.126.25
Leonardo Santos vs Jared Gordon3.351.29
UFC-oddsen presenteras av Bethard, klicka här för att komma igång!

Jämför odds på hela matchkortet, besök vår mma-odds sida!
18+ | Regler & Villkor gäller | Stödlinjen.se | Oddsen kan ändras
Senaste kommentarerna
Omröstning

Vem blir första svenska UFC-mästare?

Visa resultat

Loading ... Loading ...