Expertens kritik – efter beslutet om kontroversiella UFC-matchen

✔ Domarens dundertabbe ✔ "Har riggat reglerna"

Det var en av de största domartabbarna på länge. Ion Cutelaba stod upp och hade precis skickat iväg en vild högersving mot Magomed Ankalaev – när domaren Kevin MacDonald plötsligt stoppade UFC-matchen.

Cutelaba såg visserligen skakad ut efter att ha träffats av ett antal slag och sparkar från Ankalaev. Men Cutelaba var med i matchen och pressade framåt samma sekund som fighten avbröts.

Det kontroversiella resultatet blev en TKO-seger till Ankalaev, som genast väckte starka reaktioner inom MMA-världen. En officiell protest lämnades också in från Cutelaba till kommissionen i Virginia, DPOR, där matchen ägde rum.


LÄS MER: Raseri efter domarens dundertabbe – stoppar matchen för tidigt!

LÄS OCKSÅ: Stjärndomaren ryter ifrån – efter horribla stoppet på UFC Norfolk


Trots replay: “Spelar ingen roll”

Nu har Cutelabas överklagan behandlats av kommissionen – som valt att behålla det ifrågasatta matchresultatet. Förlusten står alltså kvar på Cutelabas matchfacit.

Mary Broz-Vaughan, talesperson för DPOR, poängterar att man som domare måste ta snabba beslut och värna om fighters hälsa. Han menar också att det inte finns några indikationer på att matchen stoppades av någon annan anledning än domarens säkerhetsbedömning, och att domarens förklaring upplevs som “trovärdig”.

– Det spelar ingen roll om man tvivlar i efterhand på grund av replay eller den allmänna opinionen, står det bland annat att läsa i ett uttalande (via MMA Fighting).

“MMA-industrin missgynnar fighters”

En som reagerat på kommissionens beslut är MMA-journalisten Luke Thomas. Enligt honom visar det på ett större problem inom sporten.

– MMA-industrin missgynnar fighters på flera sätt, skriver Luke Thomas bland annat på Twitter.

Thomas menar att det är närmast omöjligt för atleter att få igenom en överklagan i dagsläget.

– De har riggat reglerna för att undvika det, skriver han och fortsätter:

– Nu får fightern en förlust och hälften betalt. Ingen annan drabbas, varken kommissionen eller organisationen.

Rematch oklar i coronatider

Cutelaba och Ankalaev var bokade att mötas i en rematch på UFC 249 den 18 april. Så småningom blev fighten dock inställd, i takt med att galan flyttades från Brooklyn och allt fler länder införde reseförbud på grund av coronaviruset.

UFC 249 väntas nu äga rum den nionde maj i Florida istället – men Ankalaev vs. Cutelaba 2 är inte längre med på matchkortet. Det återstår att se om returmötet bokas om framöver.


RELATERAT: UFC 249: Ferguson vs. Gaethje – Matchkort, Tider och Info


Vad tycker ni läsare – är det för svårt för MMA-fighters att få igenom sina protester idag? Borde kommissionen ha ändrat resultatet i denna match, eller var det rätt att låta den kontroversiella vinsten stå kvar? Kommentera!

Kategorier
Ion CutelabaSenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate. | E-post: [email protected] | Instagram: @mma_ashah

Svara