OBS. Tara LaRosa har inget med matchen eller galan att göra. Foto: Invicta Fighting Championship

#MeToo: MMA-fighter öppnar upp – tvingades visa brösten för att få fightas

Tara LaRosa fick inte gå match - om inte den manlige läkaren tilläts "undersöka" hennes bröst...

De senaste dagarna har otaliga inlägg med hashtaggen #MeToo florerat på sociala medier – en kampanj där kvinnor vittnar om att har blivit utsatta för sexuella kränkningar, för att på så sätt visa hur pass stort och utbrett problemet är. Många lägger endast ut själva hashtaggen och uppmanar andra med liknande erfarenheter att göra detsamma – medan andra också väljer att öppet berätta vad det har varit med om.

En av dem som nyligen delade med sig av sina egna erfarenheter är den kvinnliga MMA-veteranen Tara LaRosa. 39-åringen, som bland annat har gått matcher i topporganisationen Invicta Fighting Championship, avslöjade nyligen att hon hamnade i en otäck situation med en – av kommissionen tillsatt – läkare inför hennes andra match mot Roxanne Modafferi på Moosin: God of Martial Arts i Worcester, Massachusetts.

Inför matchen insisterade nämligen den manlige läkaren på att personligen få ”undersöka” hennes bröst. När LaRosa protesterade sa han att det var något helt normalt som han hade gjort ”i åratal” – och att hon inte skulle få gå match om hon inte samarbetade.

Efter en halvtimmes argumentation gav LaRosa med sig eftersom hon inte ville stå över matchen…

Motståndaren Modafferi, som för närvarande kan ses i den 26:e säsongen av UFC:s realityserie The Ultimate Fighter, var snabb med att bekräfta LaRosas berättelse.

Inget regelstöd för bröstundersökningar

Trots att läkaren enligt egen utsago har undersökt kvinnliga fighters bröst i flera år innan de har fått gå matcher, så finns det inget stöd i regelverket hos kommissionen i Massachusetts.

Det kunde Erik Magraken, advokat och grundare av CombatSportsLaw.com, snabbt konstatera efter att ha tagit en närmare titt. I sin artikel om händelsen skriver han bland annat:

”While a physician does have broad discretion nowhere is a mandatory breast exam mentioned. The ‘special in-depth‘ exam is only triggered if there are ‘symptoms of ill health or physical impairment‘. It is hard to imagine how, absent compelling circumstances, a breast exam could be part of the pre-fight physical examination.”

Om detta har försiggått under flera års tid har kommissionen med andra ord en hel del att stå till svars för…

Svenska fighters med i #MeToo-kampanjen

Även i Sverige har kvinnliga fighters som Pannie KianzadCornelia Holm och Fannie Redman gått ut med egna #MeToo-inlägg.

Me too.If all the women who have been sexually harassed or assaulted wrote “me too” as a status, we might give people the sense of the magnitude of the problem.Please copy/paste#metoo

Publicerat av Pannie ''Banzai'' Kianzad den 17 oktober 2017

Me too.If all the people who have been sexually harassed or assaulted wrote "Me too" as a status, we might give people a sense of the magnitude of the problem. #metoo

Publicerat av Cornelia Holm den 17 oktober 2017

 

Deras erfarenheter behöver förstås inte nödvändigtvis vara MMA-relaterade, men iallafall Redman menar att hon har känt sig utsatt av ett flertal manliga tränare som ung. I sin blogg på Metro Mode skriver hon bland annat:

”Nu har jag i några dagar läst alla kvinnors #metoo statusar, hemskt och tråkigt men tyvärr verklighet. Jag tänkte först att jag inte alls varit med om något liknande men det har jag ju… de tog bara ett tag för mig att inse. Allt från tjuvnyp i rumpan (…) till olika manliga tränare som inte har betett sig okej och kommenterat ens kropp som ung.

Hemsk verklighet tyvärr – men så bra att det kommer fram nu!”

RELATERAD LÄSNING: Linn Wennergren stäms av sitt f.d. gym: ”Jag blev utsatt för sexuella trakasserier där”

Betta på Alexander Gustafsson vs. Jon Jones hos Ohmbet - Bäst odds på Alex hittar du här!
Kategorier
Rykten & Skvaller om MMASenaste Nytt

Ashah Tafari är en tidigare landslagsman och nordisk mästare i karate som har jobbat på MMAnytt sedan mars 2015. På ett eller annat sätt har han sysslat med kampsport nästan hela sitt liv och idag är han en riktig MMA-nörd på heltid likväl som en flitig domare i karate. | E-post: [email protected] | Instagram: @mmanytt_ashah

Omröstning

Jon Jones vs. Alexander Gustafsson är bokad och klar för UFC 232! Vem vinner?

Visa resultat

Loading ... Loading ...