Joao Carvalhos död verkar ha tagit hårdare på McGregor än man först trodde.

MMA-fightern Joao Carvalho död efter att ha blivit knockad

Total Extreme Fightings gala i Dublin slutade i tragedi efter att den portugisiska fightern Joao Carvalho avlidit timmar efter att ha förlorat mot Charlie Ward. 

Efter att ha förlorat på TKO fördes en illamående Joao Carvalho från nationalarenan i Dublin där Total Extreme Fighting höll gala till ett sjukhus. Efter komplikationer och hjärnoperation avled 28-åringen efter 48 timmar i kritiskt tillstånd. Man har inte tillkännagivit mer än så men det kan röra sig om hjärnblödning eller liknande. Efter den tragiska bortgången släppte Carvalhos team ett uttalande på Facebook:

“Det är med stor sorg och saknad som vi skriver dessa ord. Han genomgick en operation i hjärnan, men hans liv gick inte att rädda efter 48 timmar i ett kritiskt tillstånd. Vi är medvetna om riskerna i denna sport och denna händelse gör oss djupt bedrövade. Vi har följt Joao Carvalho under hans karriär där han nådde såväl nationell som internationell framgång. Vi vill sända våra djupaste kondoleanser till hans familj.”

Kategorier
NyheterSenaste Nytt

MMAnytt startades den 3 februari 2008 och har sedan dess växt till att bli Sveriges största kampsportssida. MMAnytts mål är att med journalistisk anda täcka och vara med och utveckla MMA i främst Sverige, men även andra nordiska länder.
17 Kommentarer
 • Timpppa
  12 April 2016 at 05:10

  Mycket tragiskt! RIP!
  Nån som har sett fajten? Fick han mycket stryk? Såg nån intervju med Greggen där han sa att fajten skulle ha brutits tidigare av domaren.

 • mmalol
  12 April 2016 at 06:44

  Inte för att låta cynisk, men det var helt enligt reglerna. Att en fighter kan vinna sin match genom en knockout i MMA är ju ingen nyhet. Ifall någon dör i en sport (alltså en riktig sport, vilket MMA inte är), så är det till följd av en olycka som inte har varit enligt reglerna. Exempelvis, du kan inte vinna ett F1-lopp genom att sladda in i väggen i en kurva, men om du gör det så råkar du ut för en olycka som kan leda till döden. I MMA kan du, som sagt, vinna genom en knockout som i sin tur alltså kan vara så skadlig att det leder till döden.

  Detta mina vänner, är varför MMA aldrig kommer bli en sport eller ens förtjänar respekten av att kallas för en.

  • Hans Ekelund
   12 April 2016 at 06:57

   Nej i riktiga sporter som fotboll kan man ju dö som åskådare. Lägg ner.

   • Daniel Karlsson
    12 April 2016 at 07:00

    Det ingår inte i sportens natur att du kan dö på en fotbollsläktare. Kom gärna med ett bättre argument, herregud.

    • Hans Ekelund
     12 April 2016 at 07:14

     Det ingår inte i sportens natur att slå ihjäl varandra. Boxning är en gammal sport och där dör folk pga det koncentrerat slag mot huvudet.

     Att säga att det ligger i sportens natur är precis som att någon kör ihjäl sig i F1 för kör man fort så kan man krascha, helt naturligt.

     Trodde läkarvåld var en del av fotbollens natur då man än så länge inte fått bukt med det problemet

     • mmalol
      12 April 2016 at 07:30

      Du förstod uppenbarligen inte min poäng, även om jag försökte vara övertydlig. Här kommer ett nytt försök.

      1. För att vinna ett F1-lopp så gäller det att vara snabbast över mållinjen, att köra in i en vägg och dö, oavsett om det är med flit eller genom en olycka, kommer inte att göra dig till segrare av loppet.

      2. För att vinna en match i MMA, kan du exempelvis knock motståndare medvetslös. Ifall din motståndare dör på kuppen, så har du fortfarande enligt sportens alla regler gjort allt rätt för att vinna matchen.

      Förstår du? Reglerna är utformade så att konsekvenserna som en knockout kan medföra uppmuntras. Självklart uppmuntras det inte direkt genom att Dana White säger knocka varandra till döden, men implicit så uppmuntras det eftersom du kan vinna genom en knockout.

      För att ta exemplet ovan vidare, ifall du kvaddar in i din motståndare i ett F1-lopp för att hamna före honom i loppet och han dör på kuppen, ja då kommer det att leda till påföljder. Du kanske blir diskvalificerad och avstängde från sporten för all framtid, ifall det verkligen var med avsikt kanske det också leder till andra påföljder.

      Förstår du nu? D.v.s. du skulle inte se Dana White, eller någon annan promotor stänga av en fighter som vunnit en match genom en knockout som har varit inom ramen för sportens regler.

     • mmalol
      13 April 2016 at 07:38

      Av någon anledning tog MMANYTT bort mitt svar till den här kommentaren, hann du läsa det Hans Ekelund eller ska jag svara igen?

     • Hans Ekelund
      13 April 2016 at 07:53

      Jo, jag hann läsa det, eftersom det även kom på mail. Därav min kommentar på en annan tråd

  • Daniel Karlsson
   12 April 2016 at 07:01

   Bra inlägg! Även om jag ser MMA som en sport så du har en bra poäng. MMA är – enligt dagens format – en ung sport. Det ska bli intressant (om det är rätt synonym) att se framöver om liknande dödsfall kommer ske. Jag är tyvärr rädd för att svaret är ja.

  • np85
   12 April 2016 at 07:17

   Kan inte vuxna normalbegåvade människor få bestämma över sin egen kropp. Jag tycker att du kan få bestämma själv om du vill ta en cancerframkallande cigarett eller hoppa in i en bur för en fight. Din rättighet som fri människa!

   • mmalol
    12 April 2016 at 07:42

    Jag är ganska säker på att Joao Carvalho inte hade för avsikt att dö av en knockout när han bestämde sig för att börja utöva MMA. Han kanske kände till att det fanns en sån risk, på samma sätt som att han känner till att det finns en risk för att råka ut för en bilolycka om man han tar bilen på vägen till gymmet. Däremot så är trafikreglerna paternalistiskt utformade, d.v.s. de regler som finns är till hög grad utformade för att skydda bilisterna.

    Återigen, när det kommer till MMA, så är reglerna sådana att allvarlig skador uppmuntras genom på det sätt man kan vinna matchen. Ifall du däremot utsätter andra bilister för fara kommer du råka ut för påföljder, även om du tar dig till gymmet snabbare. Det är därför vi inte ser att utövarna har hjälm, benskydd, magskydd osv för att hindra skadorna, ingen hade ju kollat då, men möjligheten att hindra skador finns men tas inte.

    • Hans Ekelund
     12 April 2016 at 08:01

     Du tog bort ditt svar på mitt inlägg, jag fann det intressant och tyckte att diskussionen var bra förutom att du försöker trycka ner mig med härskar retorik.

     MMA går inte ut på att döda, att det våld som utövas är en risk är helt sant. Vad jag menar är att en F1 förare (om vi fortsätter där) också pressas att trycka sig över mållinjen så fort som möjligt och att det innebär en olycksrisk.

     Detta var en olycka.

     Klart du inte blir diskad på en KO men du blir det om du sparkar på en som ligger, eller fortsätter efter att domaren blåst av eller inte släpper vid en tap så kommer du bli det. Jag förstår vad du menar även om jag inte håller med, förstår du verkligen vad jag menar?

    • np85
     12 April 2016 at 08:51

     Visst, men möjligheten att rädda fler liv i trafiken finns också. Man skulle t.ex. kunna lagstadga att bilar på svenska vägar måste vara strypta till 100 km/h. Allt är en avvägning… även regelverket inom mma. Oavsett så hade jag rent principiellt inte haft något problem med ett regelfritt mma så länge två vuxna människor frivilligt gör en överenskommelse att gå en match under givna premisser. Jag och de flesta andra mma-fans tror jag dock hade lämnat sporten om t.ex. ögonpetningar, bett etc. skulle bli tillåtet så en sådan sport skulle förmodligen inte dra så mkt publik och bli utkonkurrerad av reglerad mma. Hursomhelst tycker jag att världen är för full av människor som tar sig rätten att bestämma över andra människors liv och kroppar…

     • mmalol
      13 April 2016 at 07:40

      Så du tycker att trafikantreglerna är lika paternalistiska som reglerna som finns i MMA? Att exempelvis lag på att ha bälte på sig är jämförbart med att bli knockad, så länge det inte är i bakhuvudet?

     • np85
      13 April 2016 at 11:03

      Har aldrig sagt att paternalismen är lika stor i de båda fallen, utan bara att man gör en avvägning i båda fallen… Oavsett så handlar det om två vuxna människor som av fri vilja skriver under ett kontrakt om att gå en match under ett givet regelverk. Ett fritt val som jag oavsett vad jag tycker om måste respektera…

 • Hans Ekelund
  12 April 2016 at 06:58

  Sorgligt. Tragiskt när detta händer.

 • Herr Elof
  13 April 2016 at 12:23

  Är det första dödsfallet som skett i en bur? (eller ja, utanför och efteråt men ni fattar), Det var ju en som bantade/torkade ihjäl sig nyligt också, men det var ju inte död pga slag/sparkar.

  Ska bli “intressant” att se skade- och döds-statistiken om ett decenium eller två.
  Ska även bli intressant att se om/hur domarna ändrar sig i att bryta matcher där stryk ackumuleras men avslut inte nås (Hunt vs Stipe någon?), och ev. hur läkarnas kontroller före match ändras etc.

 • Svara